Предоставено от Blogger.

неделя, 29 август 2010 г.

Драгунов или Снайперская винтовка Драгунова


СВД или Снайперската пушка на Драгунов (на руски Снайперская винтовка Драгунова) е модел руска снайперска пушка. Създадена въз основата на автоматите Калашников (АК-47) от Евгений Фьодорович Драгунов през 1963 г. .Влиза в серийно производство през 1964 година и се произвежда до днес.  Драгунов е полуавтоматична с газово- възвратен механизъм и е предназначена за унищожаване на отдалечени цели. Снабдена е с оптичен мерник ПСО- 1 и има ефективна стрелба над 1200 метра. Боеприпасите са 7, 62 мм с начална скорост 830 м/с. Използва се по време на Виетнамската война, Съветската инвазия в Афганистан и войната в Югославия. Първоначално е била на въоражение във всички страни членки на бившият Вършавски договор. Лиценз за производство са имали Китай и Иран, а към този момент се използва в армиите на повече от 26 държави.
Когато отряд от Съветската армия е бил на операция, с него задължително е имало по един войник съв СВД, специално обучен да работи с него. Замисълът за по един такъв войник в отряд е бил с цел да се увеличи ефективния обхват на 600 и повече метра ( без Драгунов ефективния обсег е бил 300 метра заради ограничения на АК-47 ). В този случай СВД не се е използвал точно като снайпериска винтовка, но това все пак е първия пример за снайперист

Технически характеристики

Калибър - 7.62x54R
брой на нарезите 4
стъпка на нарезите - 240мм за тежки куршуми, 320 мм ( стандартно) и 420 мм за свръхлеки куршуми
дължина на цевта - 620 мм
Прицелна далекобойност с оптически прицел - 1300 м
с пластинчат мерник - 1200
начална скорост на куршума 830 m/sec
до 3800 м куршума има достатъчна енергия да убие или рани човек
маса на пушката без нож, с оптически прицел ПСО1 и празен пълнител 4,3 кг
вместимост на пълнителя 10 патрона
дължина на пушката без нож-байонет - 1220 мм
с поставен нож-байонет - 1370 мм
маса на патрона 21.8 гр
маса на куршума - 9.6гр ( ЛПС куршум със стоманен сърдечник )
маса на барутния заряд 3.1гр
време на полета на куршума до 1300 м - 3,26 сек.
увеличение на оптическия прицел 4х ( ПСО1)
размер на полето - 6градуса
фокусно разстояние от окуляра до окото - около 70 мм
маса на оптическия прицел - 616 гр

                    Крушата убит с "Драгунов'

             Годината е 1993-а. Извършено е първото поръчково убийство, а ликвидираният е Стефан Мирославов – Крушата. След неговата смърт в ерата на мутрите вече нищо няма да бъде същото. На 4 септември Стефан Мирославов беше застрелян от снайперист виртуоз, а убийството му остава неразкрито и до днес. Историята му е повече от интересна. Крушата лети с чисто новия си „Мерцедес кабрио“ по пътя от Ловеч за Троян. Тъкмо е приключила много изгодна за него сделка с конкурентна банда. Едните поемат района около Пловдив, а Стефан Мирославов продължава да обгрижва старите си територии в Северозападна България. Местопроизшествието е прав път преди ляв завой със скатове от двете страни. Именно на левият скат легнал в храстите, снайперистът е причаквал жертвата си. Изстрелял е два куршума 7,62 мм , като смъртоносният е пронизал Мирославов във сънната артерия. Последвал е зрелищен сблъсък на луксозното возило с бетонната укрепителна стена . Установено е и оръжието на снайпериста – пушка „Драгунов“. Стрелбата е станала, докато колата се е движила минимум с 90 км в час, което оставя криминалистите в недоумение.

3 коментара:

Premier 28 февруари 2011 г., 22:49 ч.  

Дълбоко уважавам труда положен за създаването на тази страница и се радвам за нея, но ще се намеся с лека поправка.
Въпроснота случка се случва на пътя Ловеч - Троян(централна България), наистина става въпрос за "ювелирна" стрелба, но няма как от предното стъкло на колата да са извлечени гилзи.
Според мен страницата е с достатъчно сериозно занимание, че да се допускат такива грешки.
Поздрави.

Анонимен,  10 септември 2011 г., 1:56 ч.  

V kriminalistikata se izpozvat i metodi za ustanoviavane na tipa orazhie po izstreliania proektil/kurshum/. Niama nuzhda ot gilzata!
V Balgaria ne biaha mnogo horata koito mozheha da napraviat takava strelba. Ama Rusia ne beshe mnogo dalech za da se polzvat uslugite na bivshite SPETZNAZ hora!

rachel 2 ноември 2012 г., 17:02 ч.  

Crazy Cool оружия статью

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP