Предоставено от Blogger.

неделя, 12 септември 2010 г.

Как руснаците "изпариха" 1000 китайци


      
Остров Даманский
     След ХХ конгрес на КПСС с прочутата реч на генсека Хрушчов за култа на личността към др. Сталин, отношенията между Китай и СССР бележат чувствително охлаждане.
Ескалацията достига връх във въоръжените конфликти между СССР и Китой през 1969г.
Повод за сблъсък е неразрешеният от векове спор за границата и териториалната принадлежност на намиращия се в р. Усури о. Даманский.
      Коренът на проблема се крие в различното тълкуване, което двете страни дават на Пекинския договор от 1860г. между Русия и Китай, съгласно който границата минава по двата бряга на реката. Статута на водната повърхност и на речните острови е нерегламентирана. Според нормите на международното публично право границата следва да минава по средата между бреговете. Островът е отдалечен от Китай на 40 м., а от СССР - на 200 м., но и двете страни го считат за свой. Островът е района около него е под контрола на застава Нижная Михайловка. В периода 1968-1969 обстановката по границата е напрегната. Китайските провокации се превръщат в ежедневие в района на острова.

      През нощта на 2 март 1969г. китайски части се прехврълят на острова и се окопават. Съветските граничари на сутринта регистрират нарушение на границата. Група граничари под командването на л-т Стрелников - общо 9 човека - се отправят на острова за да отстранят от съветска територия нарушителите. Окопалите се китайци откриват огън от упор. Съветските граничари загиват под огъня на близо 300 китайски автоматчици. Прикриващата съветска гранична група от 5 човека под командата на мл.с-т Ю. Бабански отвръща на огъня и докладва за инцидента. Командирът на Иманския граничен отряд полк. Леонов вдига по тревога маневрена група. С цената на 32 жертви китайците са отблъснати от острова. На 14 март съветските граничари получават заповед да се изтеглят от острова. През нощта получават нова заповед -да го превземат. Полк Леонов повежда група от три Т - 62 ( по това време нов и секретен ). Командирският танк е поразен. Полковникът - убит. Останалите танкове се връщат на изходни позици оставяйки поразения танк и трупа на своя командир. През нощта група разузнавачи правят опит да унищожат танка. В крайна сметка танкът потъва в реката след попадение на 160 мм минохвъргачка. По това време китайците са прехвърлили на острова около 2000 човека. 

"Град" БМ-21
     Сутринта на 15 март граничарите атакуват острова но са отблъснати. В съветския тил са развърнати дивизион реактивни системи за залпов огън "Град" и артелерийски полк 122 - мм гаубици. За да бъдат задействани тези части е необходима санкцията на военния министър маршал Гречко, който е в командировка или на генсека Брежнев - на официално посещение в Унгария. На 16 март командващия Забайкалския ВО ген. Павловски, без санкцията на Москва взема инициативата в свои ръце. В 12.50 ч. артилерията нанася удар по фронт дължина 10 км. и дълбочина 6-7 км. Изстреляни са около 2000 снаряда и ракети. Голяма част от снарядите на РСЗО на руснаците са били запалителни с любимото им запалително вещество-термит. Той гори с температури 2500 -3000 градуса. При тези температури железните изделия се превръщат в локви метал. Очевидци сравняват бойното поле с крематориум. Тежките поражения, които нанася реактивната артилерия на китайските части са в основата на легендата за "лазерното оръжие" използвано от руснаците. След арт.подготовката 2 батальон на 199мсп с танкова поддръжка атакува острова и го превзема. Ген. Павловски е издигнат на поста главкомандващ на  СВ. За периода на военните действия СССР губят 60 бойци. За Китай няма официални данни, но те се изчисляват на минимум 1000 души. След инцидента в района на Даманский е дислоцирана МСД. 

    Следващият инцидент е на 12.08.1969г. в района на Казахстан - височината Каменная до езерото Жаланшкол. На тази дата съветските граничари забелязват китайски войници да се окопават на Каменная. Група съветски граничари под командването на НЩ подполк. Никитенко атакува с подкрепата на придадените БТР височината. За подкрепа на китайските войници са изпратени с камиони покрепления - около 70 човека. Китайците са прехванати от граничните групи за прикритие с БТР. Един БТР прониква в китайския тил и превзема укрепленията. Сблъсъкът трае 9 часа. 18 китайци са убити, 2 - пленени. СССР губят 2 граничари и 11 ранени.
На 11.09.1969г., завръщайки се от погребението на Хо, съветският премиер А. Косигин се среща с ДЖоу Енлай. Подписано е споразумение, с което се прекратяват граничните конфликти.
Спорът окончателно е решен през 90-те години на ХХ в., когато Дамайнский и редица спорни територии са предадани на Китай.

Вижте още :
споделяне на връзка Войната в Чечня през погледа на един войник 
Българската връзка в Чечня
Клип как хора на Шамил Басаев превземат руско КПП
Краят на полковника- ликвидирането на Аслан Масхадов 

6 коментара:

::: o3one ::: 24 декември 2010 г., 19:26 ч.  

Тази история е почти легендарна. Радвам се, че се запознах по-подробно с нея.

Анонимен,  25 декември 2010 г., 16:50 ч.  

Митове и легенди е всичко това

Анонимен,  11 февруари 2013 г., 16:01 ч.  

Историята за Даманский е точно такава, с уточнението че Град-овете са стреляли "на рикошет" - т.е. снарядите са се взривявали на няколо метра над земята и така е постигнат ефекта "лазерно оръжие".

Анонимен,  4 април 2014 г., 19:28 ч.  

Това е истинска трагедия. Загинали са съвсем невинни, срочнослужещи млади момчета, разстреляни като кучета. Като бивш граничар, се потрисам от подобно безумие. Най-общо, китайците са си получили заслуженото. За повече подробности, филмче в тубата http://www.youtube.com/watch?v=6leI3PmdCng

Анонимен,  6 януари 2015 г., 8:06 ч.  

На мен пък си ми харесва повече да са ги избили със лазерно оръжие :))

Анонимен,  8 април 2016 г., 21:32 ч.  

Това по скоро е било не против Хрушчов, а против конституцията на Брежнев продиктувана от чешките събития и културната революция - Мао твърди, че новата буржоазия е партийната върхушка. И от страх от марксизмът, соц елитът уплашен от събитията в Китай и Чехословакия, сменят конституцията и затягат олигархичната си диктатура, с намерения да убият социализмът и марксизмът. На партийците им е трудно да управляват добре държавата и предприятията, като не назначават кадърните, а децата си на държавни и директорски постове. Но жрицата на капитализма и егоизмът Айн Ранд, казва че егоизмът ще те направи кадърен. И ПАРТИЙЦИТЕ ВДЪХНОВЕНИ ОТ АЙН РАНД, И ЧРЕЗ ПРИВАТИЗАЦИЯ СТАНАХА ЕГОИСТИЧНИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЛИЧНИ ФИРМИ И ЗАВОДИ. Калин Манолов е син на шефът на живковото строителство, а днес е директор на Айн Ранд обществото в България.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP