Предоставено от Blogger.

неделя, 12 септември 2010 г.

СКАНДАЛНО!! Прокуратурата иска 2,5 години затвор за полицая убил при самозащита агресивен бургазлия

        Почти година след убийството на Калоян Стоянчов- Големия Риж съдът в Бургас ще излезе с присъда по делото. В понеделник окръжен съдия Магъдрич Мелконян ще се произнесе дали бившата барета Петко Лисичков е действал при неизбежна отбрана или е превишил нейните предели, когато на 20 септември 2009 г. простреля смъртоносно с личния си пистолет, криминално проявения Стоянчов.
Лисичков

На  последно заседание беше приета допълнителната комплексна физико-химична експертиза, според която в урината на убития младеж има съдържание на морфин и съдържащите се в марихуаната активни съставки – канабиноид.

Обяснения пред съда за първи път даде и обвиняемият бивш полицай Лисичков. Той разказа, че във фаталния ден е тръгнал с мотора си към най-близката пицария в „Меден рудник”, когато на кръстовище в комплекса черен автомобил му отнема предимствотоо и сече пътя.

„Ударих спирачки и натиснах клаксона.Ако не бях предприел рязко спиране щяхме да се блъснем”, обясни Лисичков. В огледалото той видял, че младеж му показва среден пръст. След това се отворила шофьорската врата и същия е излязъл.

„Не е имало псуване или пререкания, аз бях с каска. Със самото слизане те бяха агресивни и идваха да ме нападат, а не да си говорим. Другият спринтираше към мен с нож опрян в бедрото. Те ме нападаха ”, подчерта Лисичков и допълни, че е разпознал младежите и се изплашил. "Работих като охранител в една дискотека и знам, че са въоръжени, правеха постоянно инциденти, знам и за намушкани хора"-поясни подсъдимият.
Приятелите на убитият

Пред съда той нагледно демонстрира реакциите си по време на атаката, показа как е извадил палката си, която после му избива Тодор Андонов, падането, посочи удара в лявото рамо и описа действията си при изваждането на пистолета, стрелбата и последващите действия. Лисичков разказа, че е отстъпвал и се е отбранявал от опитите да бъде намушкан с нож и удрян с палка, не помни колко пъти е стрелял, но е било от упор. "Изплаших се, страх ме е и сега и за в бъдеще за мен и за близките ми", каза още експолицаят и допълни, че не се гордее от факта, че е отнел човешки живот, но го е направил за да запази своя.

Две години и половина затвор поиска прокуратурата за деянието, което според обвинението е превишило неизбежната отбрана. Според прокурор Елка Добрикова , бившата барета не е бил в състояние на уплаха и смущение, а адекватно, точно и подготвено е отблъснал нападението на Калоян и Тодор Андонов.

„Липсват данни за намеренията на Калоян Стоянчов да отнеме живота на Лисичков. Той не е имал оръжие и не може да се приеме, че ударът върху подсъдимия е бил заплаха за живота му”, каза в прокурора в съдебната зала.
Трупът на Голямата Рижа

Частното обвинение пледира за максималния размер на наказанието -5 години ефективна присъда и удовлетворяване иска от 500 000 лв за причинени неимуществени вреди на семейството на убития Калоян. Според адвокат Елена Петрова, Лисичков е използвал уменията си на командос за да причини смъртта на Калоян и деянието е обществено опасно. „Никой не му е казал като го е обучавал, че може да убива хора като мухи посред бял ден”-допълни Петрова

Петко Лисичков да бъде оправдан поискаха адвокатите му Емил Велинов и Иванка Синигерова. Двамата бяха категорични, че клиентът им се е защитавал съобразно силата на нападението и в рамките на неизбежната отбрана. Приетата психиатрична експертиза доказа, че по време на инцидента той е бил под влияние на уплаха и смущение. „Какво ли щеше да му се случи ако нямаше пистолет?”, попита адвокат Велинов . Младежите са били агресивни и по въздействие на опиати и нападението е започнало още със слизането от колата, е убедена адв.Синигерова.

2 коментара:

Анонимен,  23 януари 2011 г., 16:03  

Стискам палци за полицая!Естествено,че е стрелял при неизбежна самоотбрана.Той какво-да се остави да го убият ли?За тази му правилна реакция,той даже трябва да бъде награден,а не да бъде заклеймяван от прокуратурата!!!

Анонимен,  4 септември 2011 г., 0:34  

Be za edna mutra polovin milion tia sa ludi,bravo na policaja.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP