Предоставено от Blogger.

събота, 11 септември 2010 г.

Заради новите стандарти внасяме мляко от Румъния


         Мандрите притискат фермерите да предават по-големи количества мляко заради шоковото търсене на качествени продукти. За жалост обаче млякото в България не достига и производството не може да отговори на търсенето, коментира председателят на регионалната асоциация на млекопроизводителите във Великотърновско Георги Тончев. Той заяви, че млечното животновъдство си отива, заради лошата политика на управляващите. „За да отговорят на търсенето, мандрите ще започнат да внасят мляко от съседна Румъния, като по-близка дестинация”, прогнозира Тончев. Вместо обаче да бъдат стимулирани животновъдите да произвеждат повече мляко, като увеличават животните си те са допълнително задушавани от безхаберната министерска грижа и ниските цени. Скъпи фуражи, лекарства, инвестиции, а цената не е мърдала от две поне две години. При положение, че фуражите се увеличиха неколкократно, то литър краве мляко от първа категория още се изкупува за смешните 50 стотинки, разкриват стопаните. Овчето мляко пък се търгува за 1,25 лв. литърът, при положение, че в цяла Европа струва 1 евро.
         Колко обаче е зле секторът, най-накрая ще си покаже и прословутото преброяване на фермите и дано този път министър Найденов вземе спешни мерки, надяват се хората с животни. При последното преброяване фермите са били над 600 хил. Сега от „Агростатистиката” се очакват да преброят 750 хил., но пък не са ясни какви са били критериите преди и сега. Знае се само, че за стопанство ще се считат декар-два или хорица с крава, прасе или кон.
         „Вольо-невольо, първо трябва да купят вашето мляко, после да внасят”, казал министър Мирослав Найденов преди няколко дни пред млекопроизводителите на поредната среща на Кризисния щаб. Председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов задал въпроса за вноса, а Найденов отговорил, че целта на стандартите е да се повиши търсенето от страна на преработвателите към продоволствията на производителите. Поради тази причина ги е уверил, че предприятията ще купуват първо българското, а когато млякото или месото се окажели недостатъчни, тогава вече ще се внася. „Въпреки стандартите, засега никой не ни е дал повече пари”, потвърди Синапов.

Вижте още по темата:

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP