Предоставено от Blogger.

сряда, 15 септември 2010 г.

Смъртоносният отряд на Басаев

Басаев
Кървавият атентат в московското метро, убил към момента 35 човека, е извършен от две жени-камикадзе, съобщи кметът на руската столица Юрий Лужков. Малко по-късно “Си Ен Ен” обяви, че отговорността за взривовете е поета от чеченски бунтовници. Двете следи недвусмислено водят към смъртоносния отряд на “черните вдовици” – жени, обучени да се жертват в името на сепаратистката кауза. Кои са те?
“Черните вдовици” са млади чеченски момичета, загубили близки във войната в Чечня и посветили остатъка от живота си на отмъщение. Известни са и като щурмови отряд на покойния терорист Шамил Басаев.Твърди се, че той е убит от руските служби ФСБ, под чиято централа избухна една от бомбите днес.“Черните вдовици” печелят световна популярност на 5 юли 2003 г., когато две от тях се взривяват сред публиката на рок-концерт в Москва. Атентатът обаче не е първи, а пети подред, извършен в Русия от жени-камикадзе. При един от предишните - в чеченското село Илисхан-Юрт на 14 май 2003 година, - МВР на Чечня съобщи, че има сведения за 36 подготвени от Басаев самоубийки. "Черните вдовици" бяха и сред нападателите на театъра в руската столица.Използването на загубили близките си и готови на мъст жени за терористични атаки е относително нов прийом в чеченската тактика. Макар "кръвният данък" за убит роднина да е с дълбоки корени в Чечения, доскоро населението там не жертваше собствения си живот заради убийството на непричастни към загубата хора.

Смята се, че "нововъведението" е започнало да навлиза в Кавказ след края на първата чеченско-руска война и заедно с проникването на идеите на уахабизма - крайно фундаменталистко ислямско течение, зародило се в Саудитска Арабия. Уахабизмът обещава рай след смъртта, ако животът е пожертван в борба с неверниците.Негови проповедници бързо и лесно стигат до сърцата на отчаяни от гибелта на близките си жени и без особени усилия ги надъхват да мъстят със самоубийствени атентати.Верятно така е била спечелена за терористичния акт в Тушино и 20-годишната Зелихан Елихаджиева от чеченското село Курчалой. Един от братята й преди половин година е бил убит в бой с руски части, а другият се издирва за участие в терористична група.


Според свидетелства на очевидци Елихаджиева привлякла вниманието на охраната на рок-концерта с това, че била много нервна и водела оживен разговор на чеченски по мобилния си телефон. При опит да я проверят младата жена задействала взрива, опасан под якето й. Активирал се обаче само детонаторът, който разкъсал корема на атентаторката. Гърмежът бил съвсем слаб и приличал на звук от фойерверки. Затова от тълпата, където не се разбрало какво става, се чули викове "Ура!".Самоубийцата живяла още няколко минути, просната на асфалта, и молела милиционерите да я оставят на мира, защотоне успяла да изпълни мисията си и нямало да отиде при Аллах. Втората атентаторка, която явно е дублирала Елихаджиева, се самовзривила 13-15 минути по-късно до отрупаните с хора каси, където се продавали билети за рок-концерта. Нейното тяло се разлетяло на парчета във всички посоки сред огнен стълб, придизвикан от експлозията. На мястото на взрива е открит само крак в кафяво сабо 40-и номер. Главата й е прибрана от пазара по съседство от служители на Федералната служба за сигурност. Според тях и тази жена била около 20-годишна. Именно нейният взрив причини 13-те жертви и близо 60-те ранени.В кошмарната картина на разкъсани трупове и тежко ранени хора имало сравнително малко кръв, свидетелстват очевидци. Според експерти, цитирани от "Независимая газета", металните топчета, с които бил пълен "поясът на шахидите" на атентаторката, се нажежили до крайност от високата температура при експлозията. При забиването си в телата на жертвите топчетата прегаряли артериите им и затова кръвта по асфалта била малко.Смята се, че целта на атентатите на "черните вдовици" не е постигането на някакви политически отстъпки, а именно мъст - причиняване на колкото се може повече жертви. Око за око, зъб за зъб.За целенасоченото подготвяне на самоубийки руските спецслужби научават още през 1999 г. През юни 2000 г. е извършен и първият атентат от чеченка камикадзе. Тогава сестрата на полевия командир Арби Бараев - Хава, връхлита с шофиран от нея и натъпкан с експлозив камион "КАМАЗ" върху базата на руските спецчасти ОМОН в село Алхан-Юрт. С вик "Аллах акбар!" тя се взривява. Загиват 17 руски войници, десетки са ранени.

Смята се, че в Чечня се подготвят няколко групи камикадзе. Най-известната - диверсионно-разузнавателният батальон на шахидите "Рияд ас Салихин", се ръководи лично от Шамил Басаев. През ноември 2002 г. той заявява, че напуска всички постове в правителството на непризнавания от Москва чеченски президент Аслан Масхадов. Явно за да се посвети изцяло на камикадзетата. През май 2003 г. той обяви началото на операция "Бумеранг" - мащабна диверсионна война срещу федералните сили, включваща и "акции на възмездие" в различни руски градове.

Девизът на басаевските шахиди е "Победа или рай".Според руските спецслужби има данни, че към операция "Бумеранг" е причастен и Масхадов, по чиято заповед най-близкият му помощник Абу Дар се включил в подготовката на камикадзетата. Самият Масхадов обаче отрича да е причастен към самоубийствените атентати. Вече няколко години руските силите на реда търсят лагерите, в които се подготвят шахидите. Във Федералната служба за сигурност смятат, че същинската подготовка може да се извършва в чужбина от опитни психолози, които така обработват определените за камикадзета, че те отиват на смърт с радост.

Ден след атентата в Тушино руски части успяха да открият и разгромят лагер за шахиди. Те попаднаха на следите му, насочени от паспорта, който бе намерен у атентаторката Елихаджиева. Според него тя бе родена в чеченското село Курчалой. Веднага стартира операция за претърсване на целия Курчаловски район, при която в сблъсък бяха убити петима чеченски бойци северно от село Ники-Хит и бе открит лагер на смъртниците.Там бе намерено голямо количество оръжие, както и три "пояси на шахидите", аналогични на използваните при превземането на московския театър през октомври м.г. и при атентата на 14 май 2003 г. Във втория случай 46-годишната Шахидат Баймурадова - вдовица и майка на убити чеченски бойци, чиито други двама синове са в затвора - се самовзриви на религиозен празник в село Илисхан-Юрт край Гудермес. Загинаха 26 души, около 150 бяха ранени. Баймурадова задейства взрива на метри от сцената, където трябваше да бъде главата на проруската чеченска администрация Ахмад Кадиров, но той не пострада.

Според германския в. "Ди Велт" жените в Чечня, готови да загинат, за да отмъстят за близките си, са много повече от заявените 36 смъртници на Басаев, тъй като рядко може да се намери семейство, което да не е загубило поне един близък. Смята се, че войната е разрушила традиционните социални връзки и отношенията между половете. След като мъжете чеченци изчезват - било убити в бой с руските части, било изтеглени с бунтовници в планините - жените заемат техните места като стожери на семействата и често се държат по-предизвикателно и от "силния пол". Нарушавайки определения й от исляма традиционен статут, такава жена вече не вижда никакви морални спирачки пред себе си, а това води до "палестинизация на чеченски конфликт" и умножаване на камикадзетата, сочи "Ди Велт".

Илюстрация за този път към "пояса на шахида" е животът на "черната вдовица" - филоложката Ася Гишлуркаева, загинала в московския театър през октомври 2002 г. Тя била практична и делова жена, открила пекарна в родното си село Ачхой-Мартан и печелела добре. Но сключила повторен брак с уахабит и новият й мъж отишъл в планините с метежниците. Скоро след това и брат й изчезнал, арестуван от руснаците. През октомври 2002 г. Гишлуркаева заявила пред близки и познати, че заминава на изследвания в Ростов на Дон. След броени дни я видели по телевизията. Мъртва. В московския театър. Съселяните й я смятат за мъченица.

Вижте още по темата:
Защо нормални жени стават камикадзета? 
Боко Харам- кошмарът на Африка
Една Нова година в Грозни- историята на един войник 
Войната в Чечня през погледа на един войник 
Българската връзка в Чечня
Клип как хора на Шамил Басаев превземат руско КПП
Краят на полковника- ликвидирането на Аслан Масхадов 
Войната в Чечня- историята на един българин участник в нея 
Войната в Чечня- сблъсък на традиционния ислям с фундаменталният 

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP