Предоставено от Blogger.

неделя, 19 септември 2010 г.

Градският “Сокол”- аржентинският Спецназ


Февруарско утро на 2009 г. Силното слънце на Южна Америка започва да препича и към десет часа вече ще бъде 35 градуса над нулата. Но още преди да се издигне слънцето бойците от Ezeiza започват да тренират край Буенос Айрес, облечени в черни комбинезони. Чуват се къси откоси на пистолетите-картечници МР-5 “Хеклер и Кох” и серии по три изстрела от 9-мм пистолети Sig 226. От време на време се чуват команди на испански. Бойците в черно, съсредоточени върху поставените учебни задачи, отново започват да ги отработват. Синхронизираните движения на бойците с оръжието изведнъж замират, за да се засилят внезапно и затова ритъмът им напомня аржентинско танго.(
Аржентина се слави не само с хубавите си жени и често сменящите се правителства, но и с полицейските си части, които по време на взривоопасна ситуация са призвани да предотвратят трагедиите и ефективно да разрешат вероятното обостряне на ситуацията в страната.

Градският “Сокол”

Бригадата Халкон (Brigada Especial Operativa Halcon) е едно от първите и най-известни полицейски части. В превод Халкон означава “сокол”. Това подразделение за борба с тероризма и освобождаване на заложници се числи към министерството на вътрешните работи.
То действа при ситуации, свързани с вземането на заложрици или заплаха от терористични актове основно в автомобилния, железопътния, авиационния и морския транспорт. Сред задачате му са също осигуряване безопасността на държавни дейци и други випперсони, защита от заплаха на терористични атаки извън Аржентина на нейните учреждения и представителства (посолства и консулства), осигурява безопасността на визитите на политически дейци в други страни.
Подразделението е създадено през 1986 г, дислоцирано е в Камп де Майо, на базата на 601-ви батальон командос. В бригадата влизат пет отделения по 15 души. Отделението има командир, свързочник, двама снайперисти, взривник, санитар, специалист по преговорите и седем оператори щурмоваци. В основата на комплектуването на личния състав е принципът на доброволността. Желащите преминават много трудни физически и психологически изпитания. Така остават четирима от десет. Следва начален подготвителен курс, който завършва всеки десети. След това боецът се зачислява в подразделението и продължава да се обучава там. Основният подготвителен курс в рамките на подразделението продължава още година и половина.
Бойците от бригадата са въоръжени с 9-мм пистолети Глок-18 и Браунинг Хай Пауър.35, пистолетите картечници МР-5, снайперските пушки Барет-82 и автоматичните 5,56-мм 33Е.

Секция за специални сили

Друго подразделение за борба с терористите е секцията за специални сили Seccion Fuerzas Especiales. Това е парашутна част, подчинена на държавната полиция в министерството на отбраната на Аржентина. По задачи и поле на дейност, възможности и снаряжение напомня италианския корпус на карабинерите и на френската национална жандармерия. Зона на отговорност на подразделението е селското местност, зелените хълмове и гори, които се намират във вътрешността на страната.
Seccion Fuerzas Especiales

Seccion Fuerzas Especiales се използва при различни ситуации и заплахи, с които се сблъскват местните полицейски части.
Създадената през 1986 г. секция на специалните сили действа срещу терористите на границата с Парагвай и Боливия, където бойците от Хизбула се занимават с наркотрафик. Селските и планинските пътища и селца на Аржентина напомнят пейзажите на Дивия Запад. Отдалечеността им и слабата им достъпност позволяват на терористите дълго време да остават безнаказани.След като тези райони преминават в зоната на отговорност на секцията за специални операции, която разполага с бойци, които имат няколко специалности и добра планинска подготовка, ситуацията се променя.

Бойна подготовка и задачи

Всяка сутрин преди началото на работния ден операторите тренират стрелба. Те стрелят от всичко, което се намира в арсенала на подразделението, от пистолетите Sig Sauer P226 до пистолетите-картечници Heckler & Koch МР 5, изпращайки в мишените отреденото количество патрони. Дори снайперистите, въоръжени с пушки SSG2000 308-и калибър не пропускат възможността да потренират. Освен огнева подготовка на всекидневните занимания се отработват и други дисциплини. Към тях спадат: търсене и освобождаване на заложници, операция в гората и джунглата, каране на кола с висока скорост и маневриране, дълбоко разузнаване, речни и амфибийни операции.

Неотдавна подразделението обогати опита си в специалните операции по освобождаване на заложници на въздушни съдове. Въпреки че бригадата Халкон специално тренира за изпълнение на такива операции, днес секцията също решава подобни задачи.
Темата за освобождаването на заложници заинтересува бойците от секцията след операцията по освобождаване на заложниците, отвлечени от алжирски терористи през декември 1994 г. Операцията по освобождаването им извършва групата за вмешателство на френската национална жандармерия ЖИЖН. Освободени са повече от 150 души. Успехът на колегите им от Франция поставя началото на интензивните тренировки на бойците от секцията. За да се обезвредят терористи на всеки въздушен съд, се изисква познаване на неговото устройство. По време на операцията бойците трябва да действат синхронно на борда на Boeing 747 или Fokke 27. Затова бойците от секцията са чести гости на летищата в ранните часове. Специалистите запознават с различните особености на самолетите, както национални, така и чужди. Изработени са адекватни тактически решения при щурма на въздушни съдове от различен тип.
Групи от секцията провеждат стажа си в ЖИЖН, обменят опит с американски антитерористични части. В момента Secсion Fuerzas Especiales има уникални делови отношения с групата за специални операци на националната полиция на Испания GEO
с-п Командос

Вижте още по темата:
Отряд "САТУРН"- московският юмрук
Отряд "Камбил" - Гватемалските тигри
Отряд "Аристан"- казахстанските лъвове
 Отряд "SAJ"- Сръбските командоси от времето на Югославия 
Първите командоси- южноафриканските бури

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP