Предоставено от Blogger.

понеделник, 20 септември 2010 г.

Скандално!!! Не изследват месото за "луда крава" и туберколоза

 


На фона на утвърждаването на месния стандарт "Стара планина", аграрното министерство тихомълком е занемарило контролните тестове върху животните и месото, идващо от българските кланици. От 1 септември т.г. Националната ветеринарна служба е преустановила изследванията за т.нар. "спонгиформна енцефалопатия", нашумяла преди години като "луда крава", а също и за "скрейпи" при овцете и туберколоза при животните. "Колегите все още нямат диагностикуми и проби за "луда крава" не се правят. В момента тече тръжна процедура, надяваме се скоро да бъде обявена фирма, която ще ги доставя". Това заявиха от приемната на Националния диагностичен ветеринарен институт в София, след като наш репортер се представи за ветеринар. 
      В момента десетки тонове месо стоят складирани из страната и не могат да бъдат пуснати на пазара, понеже няма как да се изследват. Частно практикуващите ветеринари обаче предупреждават, че така значително нараства рискът месото по заобиколен път да стигне до пазара, дори и без задължителните изследвания. "Нали не очаквате животновъдите да трупат загуби, държейки със седмици месото в хладилни камери. Със сигурност ще пробват да го пласират на черно по кебапчийници, ресторанти, а и в предприятия, а оттам - и по магазините", прогнозираха от Съюза на ветеринарите. 
      "В момента няма гаранция за кравето мляко от млечните крави в голяма част на територията на България, защото не е направено задължителното изследване за туберкулоза, което е записано по имунопрофилактичната програма", посочи д-р Ивайло Йотов, шеф на Регионалния ветеринарен съюз в Ловеч.
     От централата на ветеринарната служба в София се оправдаха, че още на 1 юни т.г. стартирали процедура за доставка на диагностикуми и ваксини за общо 40 болести по животните, сред които и "луда крава". Процедурата обаче е прекратена на 14 юли заради гаф на юридическия отдел на ведомството. В сайта на Агенцията за обществени поръчки е посочено - "прекратява се заради установени нарушения при провеждането на поръчката, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата". Новият търг е обявен на 3 август т.г. и освен 24 960 диагностикума за "луда крава", включва и 130 000 дози ваксини против антракс по домашните животни, 15 000 ваксини против бяс, близо 300 000 диагностикума за изследване на туберкулоза при говеда и птици.
     От Асоциацията на месопреработвателите посочиха, че нямат оплаквания от членовете си за липса на месо. Но така или иначе 75-80% от суровината у нас се внася от ЕС. От ветеринарната служба не пожелаха да отговорят дали ще компенсират стопаните, които държат складирано месо, чакайки проби за неговото пускане на пазара.

РИСК

"Лудата крава" е много рядка инфекция, но фатална. Едно към 1 милиард е рискът човек да се разболее от "луда крава", консумирайки месо. Опасни са мозъкът на животното, откъдето всъщност се вземат пробите, а също и гръбначният стълб. Болестта засяга централната нервна система при животните и при хората. Туберкулоза от говедо може да се предаде на човек, ако консумира мляко без термична преработка. Най-голяма е опасността от туберкулоза за фермерите, тъй като тя се предава и по въздушнокапков път.

Вижте още по темата:

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP