Предоставено от Blogger.

вторник, 21 септември 2010 г.

Кралския Спецназ- личната армия на Абдула Втори

бутон за сайт


Според чуждестранни военни специалисти армията на Йордания е една от най-боеспособните в Близкия изток. Важна роля в подготовката и повишаването на бойната й готовност има лично крал Абдула Втори. Като всеки монарх той си има любима част – спецназът, на който отделя специално внимание. Това е 71-ви батальон от въоръжените сили на Йордания, който води борба с терористичната опасност.

Джипът Suburban лети зад товарния мерцедес със сто километра в час и вдигайки облаци бяла прах, едва взема острите завои. Натоварените в него терористи се опитват да избягат от преследването. Картината с мощните джипове с ревящи сирени и двигатели, заглушаващи всичко наоколо е повече характерна за Лос Анджелис отколкото за Близкия Изток. Във всеки от тях на специално оборудвани външни метални площадки са разположени шестима бойци в пълна бойна екипировка, готови незабавно да стрелят по бягащата цел. Мерцедесът летейки насам-натам продължава опита си да се отскубне от преследването, но на волана на Suburbah са истински професионалисти, които не позволяват на терористите да се отдалечат. Мерцедесът едва намалил скоростта на поредния остър завой и изведнъж е заобиколен от джиповете на преследвачите. Още частица от секундата и срещу терористите са насочени дулата на щурмовите пушки G-36. Налага се задържаните да се проверят за взривни устройства.

“Искам още по-добри резултати, затова се налага този епизод да се отработи отново. Напомням, че нашите действия трябва да отговарят в реална обстановка. Трябва да работим като в истински бой!” – гласът на полковник А, чието име не бива да се огласява заради съображения за секретност, е твърд, а тонът не търпи възражения.
В същото време командирът на 71-ви контратерористичен батальон, чийто авторитет е несломим, никога не повишава тон при поставяне на задачите. И сега, давайки разпореждания, стои пред бойците си и точно формулира учебно-бойната задача на несилен глас. “Отработвайте отново! – повтаря той и поглежда твърдо изпод баретата бордови цвят. – Вие се най-добрите воини, но се налага да воювате със силен враг, затова и трябва да бъдете още по-добри!”

71-ви батальон
на въоръжените сили на Кралство Йордания се смята за едно от най-добрите подразделения в района. Авторитета си е спечелил в бойни операции. През април 2007 г. разузнаването открива и следи дейността на диверсионна група от осем души, които се числят в терористичтната организация на Абу Музаб Ал Заркауи от иракската секция на Ал Кайда.Групата има намерение да проведе серия терористични актове в Йордания. Според замисъла акциите ще бъдат толкова грандиозни, че предишни терористични актове, дори бомбардировките на столицата Аман ще изглеждат като детска игра. Агентурата знае, че диверсантите са напълно подготвени да извършат четири терористични акции срещу главните правитествени обекти в центъра на Аман, като използват товарни коли, натоварени с взривни материали и отровни вещества. Предполага се, че шофьорите ще бъдат камикадзета. Терористичният акт ще отнеме хиляди живота. Но плановете на Ал Кайда са разкрити и 71-ви контратерористичен батальон е вдигнат по тревога. Предстои му да действа в съответствие с бойното си предназначение, най-важното да провали осъществяването на терористичната акция. За един ден са неутраличирани три групи терористи. По време на задържането оказалите съпротива четирима терористи са ликвидирани. Още четирима са взети в плен.

Готови на всичко
Опитите на Ал Кайда и Заркауи, успешни или не, са насочени основно да вкарат Йордания в развитата от ислямските екстремисти ескалация на терора. Това заставя 71-ви батальон да действат с нетрадиционни методи срещу терористите. Ефективността на действията на батальона разчитат на разузнавателните органи и служби, защото във всеки момент може да се случи внезапно нападение на терористи срещу важни държавни обекти. Батальонът тренира на специално стрелбище в околностите на Аман. В Йордания терористите стрелят дори на сватбени церемонии. Затова спецназът на краля е готов на всичко, за да няма невинно загинали жертви. Да бъвеш готов на всичко, означава да забравиш за времето и постоянно да се готвиш за бой. Офицерите карат бойците да мислят нестандартно, бързо да вземат правилното решение в условията на постоянно променяща се обстановка и всеки ден да действат още по-бързо и по-координирано от преди.Усложнената обстановка в страната води до промяна в учебния процес. На бойната подготовка вече се отделя много повече време. Разширява се спектърът от специални и контратерористични задачи. По тези критерии 71-ви батальон не отстъпва на други полицейски специални подразделения като американския SWAT. 

Помощ за съседите
Едно от най-интересните и важни начинания, провеждани в наши дни при участието и под ръководството на военнослужещите от 71-ви батальон е подготовката на контратерористичните подразделения във въоръжените сили на Ирак. Ръководството на програмата се извършва от Командването за специални операции на Йордания – Jodan”s Special Operations Command. В съответствие с американско-йорданската директива на JSOC се възлага задачата да изработи програми за подготовка на иракските армейски части за участие в контратерористични операции. Важни направления в дейността на тези подразделения са освобождаването на заложници и борба срещу въстаниците и Ал Кайда, които се стремят да ликвидират днешния режим в Багдад.
Учебно-материалната база на батальона няма равна на себе си в арабския свдят. 71-ви батальон си сътрудничи със сродни части от страните в Персийския залив – най-вече с ливански и египетски. Не е случайно, че точно 71-ви батальон е избран да подготвя иракския спецназ – един език и обичаи, общи граници и история. И това е напълно достатъчно формираните подразделения на иракските въоръжени сили да бъдат приемници на йорданските спецчасти. Подготовката се извършва с помощта на инструктори от 3-та и 5-а група със специално назначение в сухопътните войски на САЩ.

Новобранци по йордански
Първоначално на йорданците не им е ясно как да решат тази нелека задача. Редиците на иракската армия са силно оредели заради войните и въстанията. Необходимо е да се създадат специални части в новата армия, но откъде да се вземат подходящи новобранци.
Ветераните от спецслужбите на Саддам Хюсеин не вдъхват доверие, а да се намерят доброволци в страна, раздирана от кризи и противоречия, не е възможно. И все пак изход е намерен. Офицери от 71-ви батальон съвместно с лекари и психолози организират набор на новобранци в Багдад. Тук провеждат анализиране и оценка. По методика, изработена от йордански инструктори, всеки доброволец се изпитва, след което непригодните се отсейват. Който издържи изпита, се подлага на сериозна физическа подготовка, след това – на тежки изпитания две седмици с последващ селекция. Тежките изпити, суровите физически натоварвания и сложните тестове отсяват много кандидати. От всяка група от 500 души, приели предложението за служба в Багдад, напускат не повече от стотина, за да продължат обученето си в контратерористичния център на командването за специални операции на Йордания.

Обучението
Курсът за подготовка на военнослужещите в иракските контратерористични части – Iraqi Counter Terrorist Force, продължава 12 седмици и включва четири етапа:
1. Първият етап продължав две седмици, посветени на базовата подготовка, която включва индивидуална подготовка на военнослужещите и вкарването им във военен ред, занимания по физическа подготовка и изучаване основите на стрелковото дело.
2. Вторият етап – четири седмици се отработват основните тактически методи за действия на малки подразделеня на бойното поле.
3. Третият етап се състои от три седмици усилена бойна подготовка с отработването на тактически методи за борба с терористи, едновременно се отработват навиците за владеене на оръжието, практическо изпълнение на специални действия.
4. Четвъртият етап в останалите три седмици военнослужещите изпълняват сложни тактически учебно-бойни задачи. Сержантите и бъдещите офицери изработват командирски навици, учат се да ръководят подчинените, вземат решения и управляват бойното подразделение.
Бъдещите антитерористи на Ирак слушат лекции по организиране и провеждане на специални операции от високопоставени офицери от кралското командване за специални операци на Йордания. Департаментите и службите на ООН информират иракчаните за миротворчеството и правата на човека. Специалисти-психолози изработват у тях навици за самокортрол и управление на психиката при стресови ситуации, психологическо равновесие и адекватни реакции при промяна на бойната обстановка. Курсистите изучават и психология на тероризма. В края на обучението иракчаните получават отпуск за посекение на Аман.

Тежко в учението – леко в боя
Инструкторите от елитния 71-ви батальон ясно осъзнават, че подготвят иракчаните за трудна война с терористите. Затова иракчаните усилено тренират на стрелбището, изградено в стара каменоломна. Облечени в камуфлаж пясъчен цвят, каски и кевларови бронежилетки, иракските бойци се готвят за добри стрелци. Инструкторите с тъмнобордови барети на главата с гордост наблюдават как техните обучаеми малко по малко придобиват бойна форма и се превръщат във войници.
Няколко учебни подразделения иракски бойци вече са завършили подготовката си в учебния център и дори участват в бойни действия срещу въстаниците в страната си.
Днес ситуацията в Ирак е много сложна, там е много опасно. Затова на новата иракска армия й трябва помощ. Йорданските инструктори от 71-ви батальон са убедени, че техните усилия не са напразни и ще са от полза за целия арабски свят.По време на почивките между занятията курсантите иракчани търсят под слънцето нещо подобно на сянка, пият вода и вяло пушат. Изглеждат изморени, защото учебният ден за тях започва в 5,30 часа и завършва по-късно от шест вечерта.В това време иракчаните привлича група бойци от 71-ви батальон, които тренират на стотина метра от огневия рубеж. Курсантите наблюдават действията на йорданските войници, които отработват освобождаване на заложници от завзет от терористи автобус. Иракските бойци следят всяка крачка и движение на йорданците и им е ясно колко грамотно действат йорданците…Но прозвучава команда и младите войници, допивайки водата, се връщат към своята нелека и необходима работа.

Вижте още по темата:
Вимпел- секретното подразделение на КГБ 

Отряд' Алфа" - предшественикът на "Вимпел"

ОМОН- издънката на руските Спецназ 

Драгунов или Снайперская винтовка Драгунова

Витяз- универсалните бойци

Отряд "Делфин"- морският Спецназ на СССР
 
Отряд "Рис'- гордостта на руското МВР
 
Отряд "САТУРН"- московският юмрук

Отряд "Аристан"- казахстанските лъвове 

173-и отряд- афганските ветерани от Спецназ 

"Кобра"- елитно подразделение на австрийската полиция

За руският ръкопашен бой и създателят му

Отряд "SAJ"- Сръбските командоси от времето на Югославия 

Първата акция на българските барети- Бургас 1981 година

Отряд "Камбил" - Гватемалските тигри

"Катюша" или БМ 13 - Съветска реактивна система за залпов огън

Наследника на легендарната ракетна установка" Катюша" 

Как руснаците "изпариха" 1000 китайци

СОБТ- Българската гордост 

Първите командоси- южноафриканските бури

Градският “Сокол”- аржентинския Спецназ

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP