Предоставено от Blogger.

понеделник, 13 септември 2010 г.

Един от последните бастиони на комунизма- Приднестровието


 
Между източния бряг на река Днестър и границата с Украйна на практика съществува отделна република. Това е Приднестровската република със столица град Тираспол, която е независима и отделна от Молдова. Тя не е призната от никоя друга държава или организация и стои като черна дупка и то в съвременна Европа. Въпреки дългите преговори и посредничеството на международни организации, ЕС и Русия обединение на двете отделни части на република Молдова все още не е постигнато. Дори тенденцията е към все по-голямо отчуждаване на двете републики. Макар и територията и населението (700 000 души - предимно украинци и руснаци) на Приднестровската република да са доста по-малки, там още от съветско време е разположен почти целия промишлен и военен потенциал на Молдова. От там идва 60% от електроенергията за страната, а останалите 40% са внос от Украйна. Властите на Приднестровската област открито обявиха, че поемат курс към пълна независимост и отказват всякакви преговори за федерация с Молдова. Тираспол започна да прилага груби враждебни мерки - закрити бяха румъноезичните училища на източния бряг на Днестър, освен това и бяха спряни доставките на ток за останалата част на страната. В последствие Кишинев се реши да отвърне с юридически удар, като с указ на премиера В. Тарлев беше забранено на приднестровските предприятия да осъществяват износ без контрол и разрешение на молдовските митнически власти. Като до преди това стоките от приднестровието излизаха на международните пазари с щемпела "произведено в Молдова" без Кишинев да знае какво точно се изнася, нито пък да получава митнически приходи от това. Накрая назря напрежение и от военен конфликт - приднестровските власти обвиниха молдовската армия, че прави демонстративни учения близо до Днепър, и обявиха мобилизация на територията на непризнатата република. В политически план последва декларация на Тираспол, че възможностите за създаване на единна федерална държава между Молдова и Приднестровието са окончателно погребани. От 1990 г. Приднестровието и Молдова имат различни правни системи, от 1992 г. - различни бюджетни системи, а от 2000 г. - абсолютно несъвместими данъчни системи. В защита на правата на румънозичното население на левия бряг на Днестър се обяви Румъния, която декларира готовност да доставя ток на Република Молдова, за да се преодолее кризисната ситуация в енергетиката. Но зад претенциите на приднестровския президент Игор Смирнов стои много солиден военен потенциал и гласната или негласна подкрепа на Русия. Затова е малко вероятно в обозримо бъдеще усилията на международните посредници да доведат до помирение между Тираспол и Кишинев.

Превръща се в "Ябълка на раздора" между Русия и Румъния

     "Ябълка на раздора" между Русия и Румъния стана непризнатата сепаратистка Молдовска Приднестровска република, която 19 години генерира напрежение в региона между Молдова, Русия, Румъния и Украйна. В лятната жега тази територия с неизяснен статут разпали дипломатическа война между Москва и Букурещ. Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия задържа румънски кадрови сътрудник на Службата за външно разузнаване (СВР) на Румъния при опит да получи секретна информация с военен характер от руски гражданин. Това съобщение разпространи чрез ИТАР-ТАСС ФСБ след ареста на Габриел Греку. На другия ден след задържането му Греку бе обявен за персона нон грата и веднага напусна Москва. Според руските медии Греку бил хванат на местопрестъплението в Москва в опита му да разбере какви са военните планове на Русия за Приднестровието. Това съобщил източник от руските тайните служби за официоза в. "Росийская газета". Румънецът търсел по-специално секретни данни за дейността на руския миротворчески контингент в Приднестровието.
      Руските експерти твърдят, че Румъния се интересува много от Приднестровието и Молдова не само заради плановете й в бъдеще да обедини под крилото си молдовците, които говорят румънски и са с общи исторически корени с Румъния, но и заради НАТО, в която страната членува вече шеста година. За разузнаване в Русия и Приднестровието най-подходящи са нейни бивши съюзници от Източна Европа, смята в. "Независимия газета".
Преди време лидерът на непризнатата Приднестровска Молдовска република Игор Смирнов заяви, че е съгласен в региона да бъдат разположени всякакви руски войски, включително ракетни комплекси "Искандер".
        Това бе реакцията на сепаратиската власт в приднестровската столица Тераспол на американските планове за разполагане на елементи от ПРО в Румъния. Москва обаче официално отрече да е искала терен за ракетите си там.В Приднестровието се намират съвместни миротворчески сили. Те включват 402 руски военнослужещи, 492 приднестровски, 355 молдовски и 10 военни наблюдатели от Украйна. Те са разположени на общо 15 поста във възлови райони от зоната за сигурност. Миротворческата операция в сепаратисткия молдовски регион започна преди 18 години след войната на Молдова с отцепниците. И оттогава регионът е един от тлеещите конфликти на Стария континент - трън в очите на Европа.
      Румънският разузнавач бил хванат да купува от руснак военни тайни край багажните клетки на московски супермаркет. Руснакът сътрудничил с предшественика на Греку, Дину Пистол, но впоследствие започнал да сътрудничи с руското контраразузнаване. В момента на ареста от Греку била иззета шпионска апаратура - скенер, действащ с радиовълни, който сигнализира за външно наблюдение. Предаването на данните било заснето от камерите на търговския център. Няколко руски телевизии показали кадри от този запис.Румъния светкавично реагира симетрично, което е честа практика в дипломацията и шпионажа.
      Вчера в Букурещ заради събиране на секретна информация за персона нон грата бе обявен Анатолий Акопов, дипломат от руското посолство в Румъния.Румънски медии коментират, че арестът на Греку е по-скоро политическа акция на Русия в навечерието на септемврийския референдум в Молдова, чиято цел е да се преодолее политическата криза в страната, където парламент от дълго време е неспособен да избере президент.В Москва познавачи на руско-румънските отношения са убедени, че лятната шпионска война между двете страни ще отмине с жегата и няма да навреди на отношенията им. Руски спецове правят аналог с шпионския скандал между Русия и САЩ, който не помрачи връзките между Москва и Вашингтон и не попречи на широкото им сътрудничество в различни важни области.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP