Предоставено от Blogger.

понеделник, 27 септември 2010 г.

Северна Корея очаква нов Ким за ръководител

Ким Ир Сен


   Северна Корея е на прага на голяма промяна. Бедната изолирана държава е в очакване. Високопоставени делегати от цялата страна ще се съберат в столицата на 28 септември на специална конференция, която е най-значимото партийно събитие в Северна Корея от 30 години. Според медиите в съседна Южна Корея срещата е наричана в по-бедната половина "историческа" и "повратна", а в Пхенян вече се струпват войници, танкове и ракети. Те ще участват във военния парад, който ще ознаменува тържествения случай.
    Международни анализатори от цял свят чакат конференцията с нетърпение, защото на нея вероятно ще бъде посочен следващият Ким, който ще ръководи страната. Основание им дава фактът, че на последната такава среща през 1980 г. сегашният лидер Ким Чен Ир започна процедурата по наследяване на баща си – Ким Ир Сен, чийто пост официално зае след смъртта му през 1994 г. Сега спекулациите са, че на тази среща "любимият ръководител" ще даде на един от синовете си държавнически пост, което де факто ще бъде първата крачка към обявяването му за бъдещ лидер на Северна Корея.

Мистериозният наследник

Ким Чен Ун
   В медиите най-често се споменава името на третия и най-младия син на Ким Чен Ир – Ким Чен Ун. За него се знае твърде малко. Смята се, че е 26- или 27-годишен, получил е образование в Швейцария и владее английски и немски език. Единствената негова известна снимка е направена, когато е бил на 11 години. Никога не е бил фотографиран от западните медии. Той има двама по-големи братя - Ким Чен Нам и Ким Чен Чол, но в книгата, която издаде готвачът Кенджи Фуджимото, приготвял суши за първото семейство повече от 10 години, именно най-младият син поразително приличал на баща си – бил безмилостен и със състезателен дух още от дете. Според разузнаването на Южна Корея, което се позовава на неназован севернокорейски източник, в страната пропагандната машина вече работела на пълни обороти, разпространявайки песни и поеми в чест на Ким Чен Ун.
   Д-р Кери Браун, експерт по Китай и Източна Азия в британския институт по международни отношения "Чатъм хаус", твърди пред "Капитал", че нищо в Северна Корея не може да бъде сто процента сигурно заради липсата на информация от разузнаването: "Разполагаме само с дребни улики, че наследник ще бъде именно Ким Чен Ун, тъй като напоследък името му се споменава в медиите в Северна Корея. Баща му Ким Чен Ир е много болен. В някой от редките случаи, когато го дават по телевизията, той изглежда слаб. Не се появява много в публичното пространство и разчита на съветниците си да вършат много от нещата, които някога е правил сам. Той се подготвя за най-лошото. Това не означава, че скоро ще умре, но със сигурност влияе на способностите му да управлява."
   Състоянието на 68-годишния Ким Чен Ир е обект на масиран международен интерес. Смята се, че здравето на "любимия ръководител" е силно разклатено. Той страда от сърдечно-съдови заболявания и диабет, а през 2008 г. вероятно е претърпял инсулт. Именно заради здравословните му проблеми важната партийна конференция, която първоначално бе обявена за началото на месеца, била закъсняла. Макар че висши представители на Северна Корея веднага отрекоха това твърдение и посочиха наводненията в страната като причина за забавянето.
   Според Браун по време на въпросната конференция третият син вероятно ще получи някаква позиция в партията: "Това ще бъде ясен сигнал, че е започнал процесът по наследяването. Но все пак Ким Чен Ир има и други двама синове, на които също могат да бъдат дадени партийни постове. Това е малко вероятно, но все пак не можем да го отхвърлим като възможност."
   Китайският професор Шен Дингли от университета "Фудан" е по-сигурен в предположенията си пред "Капитал": "Засега изглежда, че наследникът ще бъде Ким Чен Ун. Тъй като е още младеж, е трудно да притежава качествата на някой по-опитен висшестоящ лидер. Но историята ни показва как понякога се появяват велики млади ръководители, които оставят след себе си значимо наследство. Остава да видим дали Ким Чен Ун е такъв човек."

Регенти на помощ
Ким Чен Ир
   Южнокорейските медии информираха, че по време на скорошното посещение на Ким Чен Ир в Китай, който е един от малкото съюзници на КНДР, той е бил придружаван от най-малкия си син. Бронираният влак на "любимия ръководител" пресича китайската граница за втори път в рамките само на три месеца. Това бе изтълкувано като знак, че севернокорейският лидер е представил публично Ким Чен Ун като свой бъдещ наследник, а Пекин е дал благословията си. "Ким Чен Ун ще се нуждае от подкрепата на армията и на партията. Когато Ким Чен Ир стана ръководител на страната, му отне доста време, преди да спечели тези две важни институции на своя страна. Ето защо това младо, неопитно момче е малко вероятно да успее без опората на група от авторитетни хора около него", твърди д-р Кери Браун. За това, изглежда, ще се погрижи съпругът на сестрата на Ким Чен Ир – Чанг Сонг Тек, който наскоро зае много висок пост в мощната севернокорейска Национална комисия по самоотбрана. Това практически го издига до втори по-важност в страната. Анализатори предполагат, че именно той ще изиграе ролята на регент, напътстващ младия Ким Чен Ун. Множество други партийни лидери също са били натоварени с отговорността предаването на властта да мине гладко и без сътресения. Разбира се, нищо от тази информация не е потвърдено официално от управляващия режим в страната. Комунистическият строй е толкова потаен и обвит в мистерия, че външните анализатори разчитат на сведенията на Южна Корея и на сателитни снимки. Дори американското разузнаване неохотно признава, че КНДР си остава "черна кутия".
   Държавите в региона също наблюдават с повишено внимание кой ще застане начело на една страна, която има армия от 1.2 милиона души и държи други 7.7 млн. в резерв. Освен това Пхенян разполага с потенциала да направи между 6 и 8 ядрени глави. Виктор Ча от Центъра по стратегически и международни изследвания във Вашингтон заявява пред Reuters, че американската политика спрямо Северна Корея ще остане твърда, независимо дали идването на власт на новия Ким ще донесе "катастрофа или чудо": "Ние може да видим пушек, но няма да знаем дали това е началото или краят на пожара. Санкциите на САЩ ще продължат, докато режимът не предприеме значителни стъпки към прекратяване на ядрената си програма."
   "Наследникът на Ким Чен Ир не може да разполага с властта както баща си", категоричен е д-р Кери Браун. "На тази конференция ще бъде даден сигнал за някакъв вид промяна, която трябва да бъде направена, за да може страната да започне да решава тежкия си икономически проблем. Северна Корея е почти напълно унищожена. Политиката й трябва да се смени." Въпреки че едва ли можем да очакваме такова отваряне на КНДР като това на Китай по времето на Дън Сяопин, все пак с младия лидер неизбежно идват надеждите за една макар и малка бъдеща промяна в севернокорейската политика.

бутон за сайт

Вижте още:
КГБ vs ФБР- шпионските игри са живи и днес
Защо КГБ праща 600 руски войници в България през далечната 1949 г. ?
Един от последните бастиони на комунизма- Приднестровието 
КГБ и КПСС- една дълга борба за надмощие 

2 коментара:

Анонимен,  27 декември 2010 г., 17:47  

Мъкааа! Тежка творческа мъка ни е налегнала! Как да обясним събитията в Най-изолираната страна на света, когато 90% от новините за нея са изфабрикувани от един източник - ЦРУ във Вашингтон? Как да кажем на българите това, което се знае в цяла Източна Азия - че всички северно-корейски СМИ - средства за масова информация, се намират в Япония? Вкл. и емигрантските.
В България днес има 256 политически партии и повечето губят народното доверие. В Реп. Косово има само 3 и нищо не губят.
Да живее необятната българска фантазия!

Константин Тодоров, www.vbox7.com, user YYYA2.

Анонимен,  28 декември 2010 г., 0:02  

Северна Корея е един от последните бастиони на комунизма. Подкрепям колегата, че всички новини от Пхенян са манипулирани от ЯНКИТЕ

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP