Предоставено от Blogger.

понеделник, 13 септември 2010 г.

Следят на място производството на продуктите „Стара планина”


      Цените на месните продукти „Стара планина" ще се запазят поне на този етап. Ако има повишение на цените на суровините, тогава ще поскъпнат и продуктите. Засега няма такава тенденция. Това каза в предаването „Кой говори" по Дарик главният технолог на Асоциацията на месопреработвателите Павлина Лилова. 8 лв. за килограм кайма „Стара планина" е достъпна цена, като се има предвид, че това е чисто месо и в нея няма суровини, които да понижат цената на продукта, допълни тя. След като има търсене на тези продукти, явно съотношението цена-качество устройва потребителите, каза от своя страна д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Държавен ветеринарно-санитарен контрол"(ДВСК).
      Месните продукти по стандарта „Стара планина" се търсят и за това говори фактът, че се увеличават фирмите, които искат да произвеждат частично или пълния набор продукти по утвърдените рецепти, каза д-р Кулински.Логото за продуктите „Стара планина" е закупено от 88 фирми или около 30 на сто от месопреработвателите, каза Павлина Лилова. Фирмите, които са одобрени, са 30, като още 40-50 предприятия чакат разрешение от ДВСК за производство. Списък с тези фирми и продуктите по стандарта „Стара планина", които могат да произвеждат, е публикуван на сайта на НВМС, а информацията се актуализира два-три пъти седмично, каза д-р Кулински.

    Суровите продукти „Стара планина" имат пет дни трайност, малотрайните колбаси - седем дни, а трайните - 60 дни, като причината за по-малкия срок на годност е, че имат само необходимите за производството подобрители, без допълнителни консерванти и оцветители, каза Лилова.

    Шефът на ДВСК увери, че контролът от страна на ветеринарните власти при производството на продукти „Стара планина" е стриктен. Всичко, което сме заложили като контролни функции и като физико-химични и микробиологични показатели на продуктите „Стара планина", се контролира. Контролът е на няколко нива, каза д-р Кулински. Първо, самоконтролът: в България законово изискване е през определен период от време фирмите да вземат проби от продукцията си, да ги дават в лаборатории и да следят за качеството й. Всички фирми, които са в регистъра на НВМС, имат система за самоконтрол. Вторият етап е официалният контрол от органите на ДВСК, който се основава на физическо присъствие в предприятията и официалния лабораторен контрол. Производството на продукти „Стара планина" се осъществява при физическото присъствие на ветеринарен лекар от ДВСК. Колко ще продължи този вид директен контрол ще се прецени на база обема и броя на предприятията, които произвеждат такива продукти; според лабораторните резултати и това дали се правят опити за фалшификация. За продуктите „Стара планина" предприятията са задължени от ветеринарните власти да водят отделен производствен дневник, каза още шефът на ДВСК.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP