Предоставено от Blogger.

петък, 3 септември 2010 г.

Отряд "Делфин"- морският Спецназ на СССР

Отряд "Делфин' по време на акция
 В средата на 1970 г.Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на СССР (ГРУ) създава разузнавателно-диверсионното формирование “Делфин”, чиято задача са тайни операции срещу военноморски бази на чужди държави. Военните специалисти разработват тактиката на подводните операции, методите на обучение, снаряжението, въоръжението и техническите средства, като тръгват почти от нулата. Само за няколко години по всички аспекти, свързани с подводното разузнаване и диверсиите, подразделението успява да догони аналогични подразделения на ВМФ на САЩ, Великобритания, Франция, ФРГ, Италия…

Личният състав на отрядите ПДСС се подбира сред морските пехотинци, получили препоръки от командирите. Изисква се кандидатът да бъде емоционално уравновесен, способен да запазва спокойствие в екстремни ситуации, да не се бои от тъмнината и самотата, от затворено пространство, да издържа големи физически натоварвания, да издържа при дълбоко потопяване във вода. Когато премине психологическите и медицинските тестове, кандидатът става курсант. Следва базовата подготовка, която продължава половин година (26 седмици) и се дели на три етапа.

Подготовка на "Делфин"
Първият етап продължава седем седмици. Учебният ден трае 15 часа. Курсантите правят кросове на далечни дистанции, плуват, гребат, преодоляват полоса от препятствия. С всеки ден натоварванията се увеличават, а изискванията все по-голеи. Освен това инструкторите постоянно устройват изненади. В седмата седмица (последната) проверяват способностите на курсантите да издържат огромни физически и психически натоварвания. В това време се спи само 3-4 часа на денонощие. Курсантите извършват марш на скок с пълно снаряжение на 100 километра, проплуват във водолазен костюм 18,5 км (10 мили), буксирайки при това товар, който тежи до 40 кг. Средно този етап преминава един на 15-20 курсанти.

Вторият етап продължава 11 седмици. Курсантите изучават водолазното снаряжение, минновзривно дело, тактика на бойните операции на малки групи на вода и земя, основи на войсковото разузнаване, радиодео, хладно и огнестрелно оръжие. Следват парашутната подготовка, алпинизъм, управление на подводни и надводни транспортни средства. Изучават се и се отработват различни действия под вода, методи на проникване в здание по вода. Много време се отделя и на ръкопашния бой особено под вода с нож. Момчетата от отряд “Делфин” отработват методи за шоково, травматично и смъртоносно действие върху противника. По време на изпълнение на различни учебно-бойни задачи се подбират членовете на малките подразделения бойни плувци. Смисълът тук е във факта, че всяка подобна част – двойка, тройка, четворка и пр., трябва да действа точно като един добре смазан организъм. След като приключи вторият етап на обучението, курсантите се явяват на изпит по охрана и отбрана на брегови обекти и кораби от плувци диверсанти на противника. Този изпит става по време на учения, които са построени като модел на бойна операция. Тук се проверява умението за действие под вода на различни дълбочини – ориентиране, наблюдение в условия на лоша видимост, водене на сражение, преследване на врага, измъкване от преседване, маскиране на дъното и пр. Успешно взелите изпита се изпращат в отделната бригада на морската пехота за затвърдяване на придобитите навици
Третият етап продължава осем седмици. Опитни инструктори всеки ден контролират курсантите. След това едни от плувците остават в бригадата, други се връщат в отрядите ПДСС, където са преминали обучението. Най-способните преминават двугодишно обучение в специалния разузнавателно-диверсионен център

Доскоро той се намираше на соленото езеро Балхаш в Казахстан (на площ повече от 17 хиляди кв.км, дълбочина до 226 метра). Тук курсантите скачат с парашут по цялата скала от височини, като се започне от 200 метра, спускайки се на различна местност – на вода, гора, планини, степ, през деня и нощта. Плувците се спускат по стълби от вертолети – от височина 40 метра за 28 секунди, и без стълби, скачайки във вода от височина 5 метра. Усвояват излизане от подводница с помощта на торпедни апарати, учат се да унищожават кораби, мостове, да завземат летища, командни пунктове, да оцеляват във всякакви климатични условия, да бягат от плен, да работят с различни видове радиостанции. Немалко време отделят на усъвършенстване на стрелбата от различни видове огрестрелно оръжие. Подводният автомат АПС-55 е дълъг само 62 см и тежи 2,7 кг, но на дълбочина 40 метра може да порази чужд водолаз на дистанция до 10 метра или да пробие обшивката на миниатюрна подводница, дъното на катер и пр. Във въздуха убива на разстояние до 100 метра.

Най-характерната черта на делфините е, че могат да преминат там, където е абсолютно невъзможно да се мине.


В отряда се извършва и специализация по региони за предстояща бойна дейност – Латинска Америка, САЩ и Канада, Западна Европа, Югоизточна Азия, Южна и Югозападна Африка, Близкият изток, страните от Средиземноморието. След обучението в центъра диверсантите се изпращат в Севастопол, където в делфинариуми изучават методите на борба с морски животни, тренирани за унищожаване на бойни плувци. Борбата с подводни диверсанти делфините тренират на манекени и истински плувци. Делфините са опасни противници. По заповед те могат да убият човек. По такава програма работят лаборатории на ВМФ на САЩ. Но съветските специалисти разработват свои методи на борба с морските животни. Причината е, че по време на една от операциите за взривяване на американски транспортни кораби с боеприпаси в пристанището Камран загиват двама плувци на “Делфин”. Те са убити от бойни делфини, докарани тук от САЩ за охрана на акваторията на пристанището. Опитите на американците да използват своите делфини против съветските бойни плувци на крайбрежието на Никарагуа завършва с ликвидиране на животните.

Всеки вид операция на бойните плувци е невъзможна без помощта на научните подразделения. Те дават точна информация за хидрографските условия в района на десанта (за подводни течения, за релефа на бреговата линия, естествените укрития, опасни за хората морски жиотни, за температурата и прозрачността на водата и пр. Те осъщесвяват и звукова връзка с плувците, осигуряват ги с хидроакустични фарове, ориентират ги по местоположението. Подразделенията за техническо осигуряване се намират на борда на “научно-изследователски” кораби (на Руската АН) или в секретните отсеци на огромни плаващи заводи за преработка на риба, раци, калмари.

"Екипиран" член на "Делфин"
Въоръжението и снаряжението на бойните плувци на ГРУ се състои от безшумно свръхскорострелно оръжие, инфрачервени оптически и лазерни прицели и целеуказатели, вакуумни боеприпаси, реактивни гранатомети , огнемети.Дихателните апарати със затворен цикъл позволяват прекарване до няколко часа под водата, костюмите с топлоизолация пазят плувците от преохлаждане, а приборите за подводно ориентиране осигуряват боеспособността им дори при нулева видимост.

Днес за диверсионна работа се използват малки подводници. В средата на 80-тегодини е създадена свръхмалката “Пираня”. Но връх в конструкторската мисъл е “Сирена” – своеобразно оборудвано торпедо.

През 1983 г. в секретния отряд Вимпел се създава специално подразделение бойни плувци, подготвени от инструктори от Делфин.

Мащабът от бойни задачи пред бойните плувци от отрядите ПДСС на всички флотове, на Делфин и Вимпел са огромни. В случай на война с НАТО съветският морски спецназ трябва да извади от строя цялата система на противолодъчната отбрана в Атлантика, Тихия океан и Средиземно море, да извърши диверсии в центровете за управление свръзка на основните морски съединения в страните от НАТО, да блокира най-важните бази на леките сили – катери, десантно-амфибийни съединения, спецсредства и пр., да десантират за целта с подводници, търговски и други кораби под чужда флаг, от самолети и вертолети.

Морският спецназ е длъжен да нанесе удар на всички морски театри на бойните действия, където не е предвидено използването на ядрено оръжие.
 
Вижте още по темата:

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP