Предоставено от Blogger.

петък, 17 септември 2010 г.

Спомена за КГБ се върна след няколко убийства в Русия


На 26-ти март 2000 г. Владимир Путин е избран за президент на Русия. По случайност избирането му, отчасти предизвикано от войната в Чечня, е помрачено от ужасяващо престъпление, случило се същата вечер. Юрий Буданов, полковник от руската армия, влиза в къщата на 18-годишната чеченка Елза Кунгаева. Буданов заповядва на своите войници да увият момичето в одеяло, да я качат в личния му военен джип и да я закарат в квартирата му.

Два часа по-късно момичето е мъртво. По удушеното голо тяло личат белези от тежък побой. Трупът е заровен тайно, но аутопсия, извършена по-късно установява, че жертвата е била изнасилена. След тригодишна съдебна одисея полковник Буданов е осъден за убийство на десет години затвор. Този рядък случай на руски офицер, изправен пред съда за военно престъпление в Чечня, се превръща в символ на зверствата, извършени от руската армия.

На 15-ти януари Буданов бе пуснат на свобода за добро поведение 18 месеца преди изтичане на присъдата му. Станислав Маркелов, адвокатът на семейство Кунгаеви, напразно протестира срещу предсрочното освобождаване. На пресконференция, състояла се на 19-ти януари, Маркелов заяви, че полковник Буданов е пуснат след лъжливо изявление на прокуратурата.

След пресконференцията Маркелов се отправя към станция на Московското метро, придружен от Анастасия Бабурова, 25-годишна журналистка от Новая Газета – един от най-смелите независими вестници, останали в Русия. Маскиран мъж, който ги следва, застрелва Маркелов. Бабурова се опитва да преследва убиеца, когато той се обръща и я застрелва в главата. По-късно журналистката умира. Часът е 3 след полунощ, а мястото – едва на километър и половина от Кремъл. Случилото се е шокиращо дори по руските стандарти.

Полковник Буданов отрече да е замесен в убийството. Станислав Маркелов защитаваше много жертви на престъпления срещу човешките права както в Чечня, така и другаде. Той беше особено мразен от руските националисти и неонацисти, за които полковник Буданов е идол (Бабурова публикуваше материали точно за тези групи).

На последната си пресконференция Маркелов заяви, че пускането на полковник Буданов не е в интерес нито на него, нито на държавата. „То е в интерес на тези, които се опитват да подкопаят правовите институции в региона на Кавказ”, добави той. Затварянето на Буданов беше начин да се покаже на чеченците, че те могат да търсят справедливост по мирен път вместо да се обръщат към сепаратистите за отмъщение. Освобождаването на Буданов потвърждава обратната теза.

В Чечня то бе прието като пореден знак за презрителното отношение на Москва. Дори Рамзан Кадиров, прокремълският президент на Чеченската република, беше разгневен. Убийството на Маркелов премахна човек, чието име в Чечня, според Татяна Локшина от Хюман Райтс Уоч, беше „синоним на надежда за справедливост”. То илюстрира също атмосферата на беззаконие и безнаказаност, която процъфтява в Русия през последните години.

Списъкът с убити журналисти, активисти за граждански свободи и тези, които сериозно пречат на интересите на всемогъщите държавни ръководители, се удължава с всеки изминал ден. На 13-ти януари бившият чеченски бунтовник Умар Израилов, който се обърна против Кадиров и заведе дело в Страсбург срещу него, заради участието му в отвличания и изтезания, беше застрелян във Виена.

Миналия август Магомед Евлоев, журналист и собственик на опозиционен интернет сайт в друга севернокавказка република, Ингушетия, беше задържан и „случайно” застрелян от придружаващия го милиционер. Поддръжниците на Евлоев обвиниха за убийството тогавашния президент и вътрешен министър на Ингушетия. За радост на цялата република Москва уволни и двамата през октомври. Но на 30 декември президентът на Русия Дмитрий Медведев назначи бившия вътрешен министър на поста „федерален инспектор” в Москва. Изглежда безнаказаността продължава да тържествува.

Путин се гордее с умиротворяването на Чечня. Войната наистина свърши, но нейното наследство продължава да тегне над Русия. Нейните методи са се разпространили далеч извън Чечня и са стигнали до Москва. В скорошен пътен инцидент в руската столица двама чеченски полицаи, носещи специални пропуски, пребиха и стреляха по шофьор на автобус, внезапно изпречил се пред техния Мерцедес.

Веднъж Медведев обеща да се пребори с „правния нихилизъм” в руското общество. Но нито той, нито Путин споменаха и една дума относно убийството на Маркелов и неговата смела придружителка, които се опитаха да защитят закона от държавните злоупотреби

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP