Предоставено от Blogger.

петък, 17 септември 2010 г.

Абакумов- неукият палач от КГБ


Виктор Семьонович Абакумов  е един от ръководителите на КГБ и една от най-зловещите фигури в сталинската епоха. Роден е на 11 април 1908 година в Москва. . Има завършен само 4 клас. През 1921-1923 служи като санитар в 2-ра Московска бригада на силите със специално предназначение. После е обикновен работник. През 1923 заедно с други комсомолци е преведен на работа в ОГПУ за подсилване поради постоянните чистки по това време в органите. Прави бърза кариера. През 1934 година са разкрити нарушенията му, че е използвал конспиративните квартири за срещи с жени и е прехвърлен в Главно управление на изправително-трудовите лагери и там работи, като пълномощник на 3 Оперативен отдел.През 1937-1938 е оперативен пълномощник на 4 отдел /секретно -политически/ на 1-во управление на НКВД. След идването на Берия в НКВД Абакумов, започва да изпълнява длъжността началник на управлението на НКВД в Ростовска област.

Методите на работа на Абакумов станали широко известни със своята крайност и жестокост. По-късно дори, като министър той продължавал сам да води разпитите на задържаните и често употребявал физическо насилие.

От 25 февруари 1941 е заместник народен комисар на вътрешните дела е в същото време е ръководел отделите със специално предназначение. Ръководените от Абакумов служби са осъществявали контрол върху дейността на органите за безопасност във флота и армията, а също така и във вътрешни войски.На 19 април 1943 специалните отдели били изведени от НКВД и начело с Абакумов се сформира нова служба СМЕРШ, която била подчинена директно на Сталин. Тази служба се е занимавала с контраразузнаване, извършвала "филтриране" на съветските войници освободени от плен, а също така унищожаване на ненадеждните елементи от завладените от СССР територии. През 1944 участвал в депортирането на някой народи от Северен Кавказ и затова е награден с орден Кутузов и орден Червено знаме. Подготвил материалите по делото срещу ръководителите на авиационната промишленост през 1946.

На 4 май 1946 сменил Меркулов на поста министър на държавната безопасност. В края на 1946 следи следствието срещу Трайчо Костов и изфабрикуването на материалите по неговото обвинение (в България са изпратени тайно 4030 войници от Втори мотострелкови полк СПЕЦНАЗ на МГБ да отблъснат евентуална съопротива на трайчокостовистите). През 1950-1951 фалшифицирал така нареченото "Ленинградско дело" в резултат на което много невинни били арестувани и екзекутирани. Много от осъдените били от партийно-стопанския актив. През 1948 по поръчение на Сталин организирал убийството на С.М.Михоелс.

Заради несправяне с работата по изфабрикуваното от Сталин "Лекарско дело" е снет от поста. На 12 юли 1951 год е арестуван заради "ционистки заговор" в министерството на вътрешните работи по донос на М.Д.Рюмин. По време на следствието върху него се използвали "силови методи" и скоро той бил пълен инвалид. След смъртта на Сталин и арестуването на Берия той не е освободен, а разстрелян. Абакумов бил обвинен във фалшфициране на съдебни дела, терористични актове, измяна към родината. Едва през 1994 година е частично реабилитиран, снето е обвинението в измяна.


Вижте още по темата:
"Кървавото джудже" на Сталин
Берия- вярното куче на Сталин 
ГУЛАГ- Черното петно в историята на СССР 
Ягода- един от основателите на ГУЛАГ
Долината на смъртта- уранов лагер от 1945 год. в далечния Сибир

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP