Предоставено от Blogger.

петък, 24 септември 2010 г.

Кой и защо не иска стандарт" Стара планина" ?

Повече от месец продължава истерията около новия стандарт Стара планина”. Наслушах се на разнопосночни мнения и все още изпитвам трудност да разгранича чисто човешките от корпоративните. В общи линии има два вида – едните изцяло зад  стандарта и останалите, който ми се струват меко казано странни. Тези от първия вид няма да ги коментирам в крайна сметка те според мен са на обикновени потребители и  не биха могли да бъдат субективни по някакъв начин. Вторите или тези отрицателните ми са далеч по- интересни и интригуващи. Те се обособяват в две категории- обикновени хейтъри и преследващи корпоративни интереси.
 Хейтърчетата са особена порода и тяхното съществуване и мнение едва ли бива вземано на сериозно. Обикновенно това са разсъждения без особени аргументи и залагат на няколко тези- държавата винаги ни е прекарвала, световния имериализъм, глобализъм и тн. конспиративни теории, които са добре познати на всички и не заслужават особенно внимание. Ще се опитам да анализирам чисто корпоративните и изцяло негативни публикации и мнения, които заляха медиите. Ежедневно попадам на информации за измамата „Стара планина”, за замразено месо и разбираш ли как държавата нямала механизми да контролира производството на продукти по този стандарт. Повече от ясно е, че подобни публикации са от един точно определен кръг от хора. Това са онези същите  , които в продължение на повече от 20 години печелеха на гърба на бедния български народ. Същите, които произвеждаха и продаваха продукти от „чисто месо” на стойност между 5 и 10 лева. Продукти съдържащи всичко друго, но не и месо. Имахме и продължаваме да ги имаме подобни продукти препълнени с картофено нишесте, соево брашно и всичко друго, но не и месо. Как ви се струва рекламата на една фирма за „кренвиршите от месо”. Е преди това кренвирши от какво сме консумирали ще си зададе въпроса всеки нормален българин. Каква е тази кайма от 3 лева килограма??? Всеки се пита, но си купува. Пише си кайма и ние го приемаме. Приемахме и ‘киселото мляко’ по 9 стотинки, и „сиренето” по 2 лева и тн. експериментални, но носещи добра печалба продукти. Оказа се, че в това „мляко” и „сирене” няма съдържание на прясно краве мляко, а основно палмово масло и суха субстанция. Това обаче в никакъв случай не пречеше на въпросните бизнесмени да ни го пробутват, като „сирене” , „кашкавал” и „кисело мляко’ с добро качество и на конкуретно ниска цена. Идеалните продукти за възстановяваща се държава без действаща и ефективан законова разпоредба, с ненормално функционираща пазарна икономика и беден народ. Внасяха се с кораби палмово масло от Малайзия и Индонезия и сухо мляко от Украйна. И всичко това се влагаше в тези „млечни продукти”. Да говорим ли за производството на кренвиршите. Внасяха се огромни количества „прат”. Това е  хомогенизирана каша от смлени отпадъци и кости , която в ЕС се произвежда по програми за безотпадни технологии и, съвсем естествено, се продава почти без пари. Цената на един тон от този продукт е 851 евро, а сега сами си направете сметката каква е печалбата от него. Печалба за сметка на здравето на българския народ. Идентична е ситуацията с колбасите и каймата. За прослувутите „дупета” е ясно колбаси с изтекъл срок на годност от Германия и Италия се преработват или препакетирват у нас и се пускат на пазара. Печалбата пак е над 100% за „производителя”  на луканки, суджуци и шпекови салами. В каймата месото беше не повече от 20 % и това е оптимистичния вариант. Останалото е картофено нишесте, соя и фибри. В общи линии ядяхме картофени кюфтета с вкус на свинско месо. Друга тема е какъв точно беше и вкуса им. Но какво значение има? Важното е да сме на пазара и то с цена от 3-4 лв за килограм. Народа е беден купува именно това и проблем няма. Да няма, но в дългосрочен план има и то сериозен. Тъпчем децата си с храна трето качество и после се чудим защо децата са анемични или затлъстели. Ами именно в резултата на тези продукти.
Цялото това излияние беше за да си дадете сметка защо има такава кампания срещу министър Мирослав Найденов и ведомството му. Проблема идва от това, че министъра спря печалбарството за сметка на народа. Въведе стандарт за мляко, сирене и кашкавал плюс този за месните продукти. От следващата година ще има такъв и за хлебните продукти и виното. Просто космическите печалби на всички тези „производители” се изпаряват и влизат в нормалните рамки на 10-20 %. Това се получава първо от по-скъпата суровина, която влагат и второ от бедността на българския народ. Така тези „производители” пускат качествен продукт, но на цена, която да е достъпна и стоките им да не стоят, като бутикови. Да шокът за тях е голям и неочакван. Впрегнаха се всякакви инструменти за да се опорочи добрата инициатива на министър Найденов- изкараха се скалъпени истории от „мрачното” му минало, замразени било месото от Аржентина, нямало контрол и тн. подобни изпълнения. Е някои замисля ли се, ако този министър имаше подобно минало досега не трябваше ли да стане обществено достояние. Примерно още при назначаването му или през едногодишната му работа. И  изненада това се случва точно, когато са настъпени корпоративни интереси. Изненада ли е, че във вихъра си е "журналист", като Явор Дачков, за когото всяка казана лоша дума би била прекалено слаба."Да месото влагано в продуктите е от Аржентина и Бразилия, но е в срок на годност и, ако е с изрядна документация България, като страна членка на ЕС няма законово основание да го спре, а то няма и защо да го прави. Все си мисля, че е далеч по-добре да внасяме такова месо, отколкото соев протеин от Китай. Не на последно място и истерията около информациите, че няма как да се контролира производството. Поредната изфабрикувана глупост държавата има няколко ведомства, които изпълняват именно това. ДВСК, ХЕИ и ГИВКК. От първи януари 2011 година трябва да започне работа и Държавната агенция по храните, която ще се занимава именно с тази дейност. Пълна лъжа е, че няма как да се следи какво има в продуктите. Още април България е закупила специални серуми с, които да контролира именно тези продукти. Друга тема на разговор е защо досега не е било направено това, но мисля и сами може да си отговорите. Така, че в заключение мога да кажа колелото се е завъртяло и процеса е необратим. Сами сте свидетели как качеството на млечните продукти се повиши и избутаха от пазара ментетата с палмово масло. Макар, че и там отпора бе не по-малко организиран и сериозен. Една торба „експерти” от сутрин до вече говореха колко безвредно е палмовото масло и как не влияие на холестерола. Да може да е така, но това не го прави краве мляко нали? Всяко начало е трудно, но целта е добра и следващия път, като чуете информация за стандарт” Стара планина” се замислете откъде идва това и какви дивиденти се търсят.

Вижте още по темата:



Измама със стандарта "Стара планина" 

В какво се превърнаха млечните продукти? 


Какво да гледаме като си купуваме сирене и как да разберем дали е качествено 

Следят на място производството на продуктите „Стара планина” 

Цените на продуктите "Стара планина" няма да се увеличават 

Лъжат ли ни със стандарта " Стара планина" ? 

"Стара планина" и в ресторантите 

Заради новите стандарти внасяме мляко от Румъния 

"Стара планина" от замразено аржентинско месо ядем според ветеринар  

ДВСК: Ако се появи фалшификатор на „Стара планина”, ще го хванем много бързо 

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP