Предоставено от Blogger.

събота, 4 септември 2010 г.

Отряд "Рис'- гордостта на руското МВР


Всичко започва на 10 февруари 1992 година, когато Министерство на вътрешните работи на Русия решава да създаде специален отдел, който да организира специално полицейски Спецназ отряди. През септември с указ отделът почва да се нарича СОБР- Специален отдел за бързо реагиране. В последствие новият отдел отваря представителства в почти всички по-големи руски градове.

Всички в отряда преминават специализирана подготовка. Тренировките включват усвояване основните техники в различно бойни изкуства, парашутизъм, скално катерене, подводничарска и специализирана психологическа подготовка. Задължително е членовете на отряд да умеят да боравят с всякакъв вид огнестрелно и хладно оръжие. Част от подготовката е преходи от по 50 километра със снаражение достигащо 60 килограма и оцеляване в екстремни климатични условия. От 2000 година насам са проведени редица подобни учения в Сахара, Амазонка, Намибия, Виетнам, Бразилия, Френска Полинезия и редица екзотични и опасни места. През 2003 година част от отряда превзема и осемхилядника Килиманджаро. Отряда използва специално въоражение, което е не е достъпно дори за останалите войскови части в Русия . Някой от използваните оръжия са- пистолет” Вектор’, който с патроните си пробива дори танк. Уникален е и пистолет, който без заглушител стреля безшумно на дистанция до 15 метра. Впечатляващ е и автомат 9А-91, който стреля с тежки бронебойни патрони, които изключват неприятни рикошети, когато се използва в затворени пространства.
Безшумният ПСС

Бойното кръщене на отряда е в Ростов на Дон при освобождаването на заложници. В началото на 1993 година отряда е пратен в Ингушетия, където потушава конфликт в село на, което жителите почват да се избиват помежду, но бойци от отряда преграждат пътя между тях буквално с телата си. В периода 1994-1996 година вземат активно участие в чеченският конфликт. Участват в атаката на Грозни, и при акции в Кизляр, Първомайское, Махачкала и Будьоновск. Именно те освобождават град Кизляр от терориста Салман Радуев, а Будьоновск от бойци на Шамил Басаев. Участват активно и при втората чеченска офанзива и те организират и контролират КПП” Кавказ” , а екип от отряда присъства регулярно в района на Северен Кавказ, . Участват при щурма на театъра в Москва при, който терористи бяха взели близо 1000 заложници.
9А-91

През 2003 година отрядът получава и своето име „Рис”. Името идва от ловкостта, хитростта и смелостта, която притежават бойците в отряда и аналогията с животното. Шест служители от тотряда са удостоени със званието Герой на Русия, като трима о тях получават званието посмъртно.


Вижте още по темата:
Отряд "САТУРН"- московският юмрук

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP