Предоставено от Blogger.

неделя, 12 септември 2010 г.

Какво да гледаме като си купуваме сирене и как да разберем дали е качествено

Съвети

КОГАТО СИ КУПУВАТЕ СИРЕНЕ, ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА СЛЕДНИТЕ НЕЩА:

- можете ли лесно да идентифицирате производителя - в случай, че на етикета не е посочен производител, е по-добре да се избягва неговата покупка
- при покупка на вакуумирани продукти, те трябва да са с ненарушен вакуум; опаковката не трябва да е пробита или надута
- сиренето трябва да е средно твърдо - много меки и безформени буци говорят за неправилно съхранение. Изключение правят свежите сирена и сирената тип „Дунавия”
- твърде високата соленост на продукта е сигнал за високотемпературна пастьоризация
- цветът на продукта не трябва да зеленее, не трябва да има големи шупли

ОЩЕ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Класическото краве сирене е бяло до много бледо жълто на цвят, трябва да има приятен и характерен млеченокисел вкус, без страничен привкус.Противно на всеобщото схващане, че колкото е по-твърдо едно сирене, толкова е по-качествено, традиционното сирене не трябва да е много твърдо. Сиренето трябва да е плътно, без силно изразени шупли или зърнеста структура. Ако е правено по класическа технология с пълномаслено мляко, маслеността на класическото сирене е 3.5-3,7 %, което води до по-мека консистенция на сиренето.

Сирената тип Дунавия са меки именно поради високото съдържание на мазнини в тях, както и поради разликите в технологията на производството. Някои производители добавят умишлено обезмаслен млечен концентрат, за да намалят себестойността на продукта, което води до намаляване на маслеността на сиренето и повишаване на неговата твърдост.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ:

За производството на един килограм натурално бяло саламурено сирене са необходими около 5,5 – 6,0 л. краве мляко.

Продуктите, които се продават под наименованието „Бяло саламурено сирене”, условно могат да бъдат разделение на три основни групи:

1. Класическо бяло саламурено сирене, произведено по традиционна рецепта от натурални млека- краве сирене,овче сирене, козе сирене, биволско сирене, сирене СМЕС

2. Млечен продукт тип „сирене”

3. Аналог на млечен продукт – сирене-внос предимно за реализация в ресторанти и пицарии

Натуралното класическо бяло саламурено сирене се произвежда от истинско краве, овче, козе, биволско или смес между различните видове млека.
Класическата технология за производство на краве бяло саламурено сирене включва следните суровини: висококачествено пълномаслено краве мляко с масленост 3,5%-3,7%, което придава истинския вкус на сиренето; 100% химузинова мая за сирене, която служи за подсирване на млякото; закваска; сол и калциев дихлори.

ТЕХНОЛОГИЯ

На първо място се окачествяват всички входящи суровини. Млякото се пастьоризира при 72-740С, охлажда се, добавят се закваската за сирене (самостоятелно или в комбинация със закваска за кисело мляко), калциев двухлорид, мая за сирене. Маята и закваската подсирват млякото, което води до коагулация на белтъка. Получава се мека, но плътна и еластична маса, наречена сиренина. Сиренината се нарязва и обработва, при което се отделя течност, наречена суроватка. След това сиренината се оформя в блок, който се пресова с плоскости и тежест, поставена върху него до окончателното оформяне на сиренината. Полученият блок сиренина се нарязва на паралепипедни парчета с квадратна основа. Така полученото сирене се осолява, подрежда в метални или пластмасови опаковки, залива се със саламура (воден разтвор на сол). Сиренето трябва да зрее в продължение на 30-45 дни при температура от около10 - 120С. Узрялото сирене трябва да се съхранява при температура от 2 до 60С. Неправилното съхранение води до изменения в качестввените параметри на сиренето.

Вижте още по темата:
Измама със стандарта "Стара планина" 

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP