Предоставено от Blogger.

понеделник, 27 септември 2010 г.

Внимание майки! Опасно детско лекарство на пазара!


  Опасен лекарствен продукт е пуснат на пазара в цялата страна. Изпълнителната агенция по лекарствата е издала заповед за изтеглянето му от аптечната мрежа. Става въпрос за Вигантол Ойл /Vigantol® Oil/. Определени партидни номера съдържат примес в крайния лекарствен продукт, причинен от гумения аспиратор на пипетата, съобщи Елица Карагьозова от РИОКОЗ-Бургас. По всяка вероятност дефектът е фабричен. 
   Вигантол Ойл е маслен разтвор, който се преима перорално. Продуктът е немски. За некачествените партиди са съобщили от немския производител. Инспекторите в РИОКОЗ са разпоредили в аптеките и складовете да се извърши проверка и при наличие на партидни номера от препарата, те веднага да бъдат изтеглени от търговската мрежа. До момента няма сигнали за наличието им. 
   Вигантол ойл се използва за профилактика на рахит при кърмачета; профилактика на предполагаем риск от заболяване, причинено от недостатъчност на витамин D; профилактика на симптомите на дефицит при синдром на малабсорбция, напр. дължаща се на хронични чревни заболявания, цироза на черния дроб, обширна резекция на гастроинтестиналния тракт; лечение на рахит и остеомалация, индуцирани от дефицит на витамин D; поддържащо лечение на остеопороза; лечение на хипопаратиреоидизъм и псевдохипопаратиреоидизъм.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP