Предоставено от Blogger.

петък, 24 септември 2010 г.

Иран иска смъртна присъда за блогър


   Известен блогър от канадско-ирански произход, задържан в Иран от 2008 г, е заплашен със смърт, предупредиха две канадски асоциации за защита на свободата на словото. Ирански прокурор е поискал смъртна присъда за Хосеин Деракшан, съобщи Джули Пейн от Канадски журналисти за свобода на словото. "С нас се свърза член на семейството му, който потвърди истинността на съобщението и ни помоли да разпространим новината, за се окаже натиск върху иранските власти и да се опитаме да постигнем освобождаването на Хосеин", добави тя.
   35-годишният Хосеин Деракшан е известен като "бащата на иранските блогове". През 2006 и 2007 г той е посетил Израел, което е нарушение на иранския закон. За целта той е използвал канадския си паспорт. Канадското министерство на външните работи заяви, че е "много загрижено от информацията, че Деракшан е изправен пред смъртно наказание". "Нашата мисия в Техеран проверява истинността на тази информация", добави говорителка на министерството Катрин Лубие. 
   Канадското правителство се опитва да осигури среща между своя консул и задържаният, но помощта му ще бъде "ограничена", защото Иран не признава двойното гражданство. Хосеин Деракшан, който се подписваше "Hoder" в блоговете си на английски и персийски, е подсъдим за "сътрудничество с вражески държави", анти-иранска пропаганда и обида на исляма. Канада оказва натиск върху Иран да зачита правата на човека "и на практика, а не само в законодателството", добави Лубие
бутон за сайт

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP