Предоставено от Blogger.

събота, 25 септември 2010 г.

Бербатов- неразбраният гений от България


  Като малък идолът на Димитър Бербатов е бил Роберт де Ниро, така че не е изненадващо, че той може да влезе в ролята на "студенокръвен убиец", особено след хеттрика му срещу Ливърпул. Има известна хладнина в него, чувство за дозиране на усилията. Което е доста нетипично за Висшата лига на Англия, където ключовият термин е "страст". Имайки предвид тези неща, може би Бербатов е по-малко Де Ниро и повече Клинт Истууд, лаконичен и спокоен, вършейки всичко с един специфичен ироничен блясък.
  Двата му гола с глава срещу Ливърпул бяха истински шедьоври, постигнати с минимални, но красиви и ефикасни движения. И в двата случая обаче той надви безпроблемно съперниците си, съответно Фернандо Торес и Джейми Карагър. И в двата случая изключително важни бяха усетът му към точния момент на удара и позиционирането. Заради това тези два негови изстрела изглеждаха постигнати сякаш без много усилия. Със сигурност Уейн Рууни щеше да атакува въпросните топки след купища от движения, махове и стиснати вратни мускули.
Другият му гол - спиране на топката на коляното и изпращането й в мрежата след задна ножица, бе истинска класика, караща един колега с право да я нарече "Бербаротика"
  Това бе един от онези моменти на умения и въображение, спиращи дъха от вълнение.Това беше върховен момент за Бербатов, все едно той се намираше на друго ниво в сравнение с всички останали на терена. Задните ножици се случват рядко, първо, защото са претенциозни изпълнения, и понеже защитните се доближават достатъчно да карат съдиите да свирят "опасна игра". А Бербатов пое с изтънчена елегантност топката и за нас дори имаше време да помислим "Дали няма да опитва задна ножица?". И да, той го направи и постигна един изключително красив гол, независимо че всеки уикенд виждаме хиляди попадения по цял свят.
Трябва да уточня, че допълнителна трудност за Бербатов бе, че той замести на "Олд Трафорд" Карлос Тевес, който е страшно енергичен, следователно страстен. Дори в най-вялите му дни Тевес предизвикваше адмирации от страна на фенове и специалисти. А критиките към Бербатов, освен всичко останало, идваха и от неодобрението на начина, по който той си тръгна от Тотнъм. В други професии, разбира се, е напълно нормално да напускаш дадена компания за друга, по-голяма, която ти предлага по-добри перспективи. Във футбола обаче има една специфична величина, която се казва лоялност към феновете
  Веднъж Бербатов е обичал с цялото си сърце един клуб, но бе отхвърлен от него. Изглежда, това имаше ефект на смразяване за кръвта му. Той порасна в Благоевград, а когато бе само на 9 години ЦСКА София пристигна в града за мач с местния Пирин. След двубоя бащата на Бербатов уреди на малкия Димитър срещата с великия Христо Стоичков. От когото Бербатов получи автограф. От този момент за Берба не е имало нищо по-важно, освен да отиде да играе в ЦСКА.
  На 17 вече мечтата му се сбъдна и с Мартин Петров и Стилян Петров играха заедно в един от най-силните тимове от Източна Европа. В мач с Левски чупи ръка и е отчаян. Любовта му към този клуб е огромна. Майка му Маргарита разказва, че един път го е посетила в бунгалата на клуба. "Той лежеше на леглото, слушаше музика и бе много тъжен - казва тя. - Мислех, че причината е някакво момиче, но когато се загледах, той държеше в ръцете си флагче на ЦСКА."
Той трудно изживява часовете, след като е бил освиркван от феновете. Както се случва при едно нулево равенство с Литекс през 2000 г. "Той бе като пребит - казва майка му. - Не искаше да вдигне телефона, не искаше да разговаря с никого. Това бе най-трудният момент в кариерата му. Той страдаше, а това се отрази на цялото семейство."
  Димитър записва 9 гола в 10 мача, но искрата вече я няма. Отхвърлен от феновете на клуба, който той обичаше, Бербатов премина в Байер Леверкузен през януари. "Винаги има мачове, в които пропускаш, обясни Димитър. - Феновете те освиркват, а е трудно да приемаш това. Защото ти, същият, си им носил много моменти на радост. В подобни мигове, когато всичко ти е криво, започваш да мислиш какво ти предстои за бъдещето. И решаваш да играеш навън. Знаеш как да действаш нататък." Изглежда, той е решил, че никога повече няма да се привързва отново
   Кариерата му от Леверкузен към Тотнъм и към Юнайтед бе толкова права, толкова логична, че все едно всичко е било програмирано предварително. Все едно млад адвокат е поел бизнеса на баща си в един малък провинциален град и после стъпка по стъпка го е развил и отворил офиси в Лондон и Ню Йорк. Още повече, Бербатов изглежда безразличен към критиките, които получи миналия сезон. Със сигурност го е боляло, но остави впечатлението на човек, на когото не му пука какво говорят другите..
Този особен поглед означава, че Бербатов никога няма да изповядва повече вечната любов към някой клуб. Може би той никога няма да бъде обичан, както са Рууни, Райън Гигс или Пол Скоулс на "Олд Трафорд". Но може би именно това ще дава възможност за различно, по-малко емоционално отношение към играта. Именно това му позволява да действа толкова студенокръвно като при задната ножица срещу Ливърпул.
Джонатан УИЛСЪН, www.sportsillustrated.cnn.com
в-к "Тема Спорт"
бутон за сайт

Вижте още по темата:
 Истинската любов на Бербатов
 Димитър Бербатов- загадъчният българин
 Видео. Хеттрика на Бербатов срещу Ливърпул
 Гошо от Почивка с уникална песен за Бербатов

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP