Предоставено от Blogger.

вторник, 21 септември 2010 г.

Месопроизводител: Лъжат хората, че "Стара планина" е от прясно месо

Димитър Консулов собственик на "Краси" и минерална вода "Хисар"

Защо колбасите "Краси" са в най-високия ценови сегмент?
- Защото се произвеждат само и единствено от прясно, незамразявано месо. А то си има някаква цена, различна от другите меса. По-висока. И съответно цената на готовия продукт е по-висока. Даже докато вървеше производството на колбасите "Краси", имаше една специална проверка от органите на ДВСК, чиято цел беше да установи наистина ли колбасите се произвеждат от прясно, незамразявано месо. И хората го установиха, дадоха ми и документ, в който пишеше, че са направили проверка и са установили, че се произвеждат от прясно, незамразявано месо. Подчертавам тази думичка "незамразявано", защото тя е много важна за всеки един качествен колбас. Тъкмо в това е и съществената разлика на продуктите на нашата фирма с тези по стандартите "Стара планина". Месото в колбасите "Краси" е прясно и незамразявано, два дни преди производството на колбаса "месото" е "грухтяло щастливо" в свинарника.

Ще произвеждате ли продукти "Стара планина"? 
- Един приятел преди дни ме попита същото. Казах му, че новият стандарт не е за мен, защото там месото не е задължително да е прясно и незамразявано. Той се чуди: "Ама това нали е като БДС-то от едно време? Както и ти ги правеше саламите до преди два-три месеца?". Всъщност, масово потребителят си мисли, че това е прясно месо, "като едно време". Но стандартите "Стара планина" не поставят това като задължително изискване. А как се прави и предлага за продажба сурово кебапче или кюфте, наденица или карначе от замразявано месо? Вие ще си купите от магазина охладено кебапче, като си мислите, че то до вчера е било под формата на прасе? Да, ама не. Реших да не се боря с вятърни мелници. Седемгодишната ми дъщеря вече няколко пъти ме пита: "Тате, кога ще направиш пак от твоите кренвирши и пушени ребра?" Аз какво – да й обяснявам за БДС-то или за замразеното месо, което се внася в България? Тя няма да ме разбере, а пък може и да разбере, знам ли. Ами ако продължи да задава въпроси в същия дух? Какво ще й отговарям после?

Но интересът към продуктите "Стара планина" е много голям, отчитат от НВМС и търговците?
- "Стара планина" засега се купуват от всички, които не са си дали точна сметка какво точно има вътре. Някои казват: "Има само месо, много вкусно миришат на месо". Да. Но какво месо? Има прясно, има и замразено месо. И двете все на месо миришат. Но разликата е огромна. Всеки го знае.

Ако решите да произвеждате колбаси "Стара планина", ще се различават ли ценово те от продуктите "Краси"? 
- Хипотетично, ако реша да произвеждам по стандартите "Стара планина", цените ще са такива, каквито ги виждате от известно време на пазара, т.е. 7-8-9 лева в магазина. За сравнение, ще кажа колко беше продуктовата себестойност на колбасите "Краси", направени от прясно, незамразявано месо – 7 лева за килограм. Но това беше само стойността на вложеното месо, обвивки и етикет, на мен ми струваше толкова, без никакви други разходи като транспорт, заплати, данъци, търговски отстъпки и др.

- Какъв е бизнес моделът за налагането на скъпи колбаси? 
- Няма как да има бизнес модел за налагането на нещо истинско и скъпо. Освен, ако не се опрем на онази стара приказка, че скъпите неща се купуват от ценители. В нашия случай може да се каже, че скъпите салами се купуват от познавачи. Или най-общо скъпата храна. Но в българските условия познавачите не са достатъчно платежоспособни, за жалост.

- Как се отразява кризата върху търсенето на качествени месни продукти? - Като всяка криза - търси се евтиното. Много бързо се забрави онази стара приказка - "Не съм достатъчно богат, за да си купувам евтини неща". Която по време на криза може би трябва да се промени на "Не съм достатъчно здрав, за да си купувам евтина храна".

Вижте още по темата:

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP