Предоставено от Blogger.

събота, 11 септември 2010 г.

Отряд "Камбил" - Гватемалските тигри


           “Ако вървя напред, следвай ме, ако спра – накарай ме да вървя, ако отстъпя, убий ме!” – това е девизът на прочутите каибилес, командосите на малката латиноамериканска страна Гватемала.Според специалисти подготовката им е една от най-сложните в психологическо и физическо отношение в света. Кои са каибилес? Първоначално елитната група се нарича Школа за командоси. Създадена е през декември 1974 г. Повече от четири десетилетия групата се бори с Националното революционно единство, което е противник на правителството. През 1975 г. школата е преименувана в Училище за подготовка и специални операции “Каибил”. Името е взето от името на краля на империята Мам Каибил Балам. На индийски диалект от Централна Америка Каибил означава “стратег, който притежава силата и хитростта на два тигъра”. По това време подразделението подготвя командири за подразделения, които извършват спецоперации. През 1989 г. “Каибил” е преместен в щаба на военния окръг №23 в Поптун. През 2003 г. частта е преименувана в Командване на специалните сили “Каибил”. През 2004 г. вследствие преобразованията в армията на Гватемала Командването на специалните сили вече се нарича бригада. Обучението на каибилес Обучението на каибилес се провежда в Центъра за подготовка “Каибил” в Поптун, на 415 км от столицата на Гватемала. Кандидатите за командоси трябва да имат само положителни препоръки на командването, всички са доброволци. 

           
Обучението минава на три етапа. Първият се състои от 21 дни, проверяват се бойният и моралният дух на кандидата. Специално внимание се отделя на традицията, възпитанието на професионална чест у военнослужещия. Вторият етап преминава в тропическите гори, продължава 28 дни. Боецът преодолява водни прегради, блата, пълзи по скали, взривява обекти, открива и обезврежда мини, умело действа при водене на партизанска война. И един любопитен момент: всеки боец отглежда кученце, което според законите на центъра трябва да убие и изяде. Според идейните вдъхновители на гватемалския спецназ по този начин се възпитава морална устойчивост и непоколебимост у боеца. На последния етап кандидатите вече са свикнали да ядат змии, мравки и корени, да пият роса от листата на растенията, умеят да унищожават врага, да водят разузнаване, тайно да проникват на вражеска територия, да извършват марш на скок в сложни условия в пълно бойно снаряжение на голямо разстояние за повече от 15 дни. За почивка му дават много малко време – не повече от 3 часа сън на денонощие…Два дни командосите стоят в река до шията във водата…Спането е забранено. Наградата за трудностите е правото на носене на пурпурната барета със специалната емблема на каибилес и нагръдни знаци, които имат овална форма с черен фон и позлатени ивици, в средата има надпис KAIBIL.
        Всеки елемент на знака има специално значение. Черният цвят означава нощни операции, жълтият – дневни. Жълтата ивица – първата седмица от курса, черният фон – втората седмица, буквите – следващите 42 дни. В центъра на знака е изобразена старинна шпага, която символизира смелост и чест. По време на обучението времето се превръща в безкрайни дни, в които кандидатът престава да усеща кратките почивки. За всяка успешно изпълнена задача се дават точки. По време на изпита трябва да се съберат 700 точки от 1000 възможни. Обучението завършва с банкет, на който се поднася опечено месо от гущери, игуани и елени. Но кулминацията настъпва, когато всеки от военнослужещите трябва да изпие “бомбата” – смес от различни напитки. Смесват се текила, уиски, ром, бира и минерална вода. Напитката се поднася в бамбукова чаша, на външната страна на която е прикрепен щик. Боецът трябва да пие бавно, тъй като “бомбата” бързо води до напиване, а може и да се пореже на щика и дори да изгуби око… Мнозина кандидатите не успяват да получат пурпурната барета. Дори обикновеният посетител на центъра трудно издържа адската атмосфера. Прахът и димът предизвикват задушаване. 38-градусовата жега и голямата влага често са причина за срива сред кандидатите за каибилес. В историята на центъра има няколко смъртни случая и доста ранени. Тези методи на обучение се отразяват и на психическото състояние на каибилес. Това води до лоши последици в специалните операции. 
           Най-яркият пример за това са събитията в град Лас Дос Ерес. Операцията в Лас Дос Ерес В специалната литература за центъра за подготовка на спецоперации на армията на Гватемала пише, че “Каибил” е елитно подразделение, което е машина за убийства, особено когато сили или чужди доктрини воюват с родината и армията. Бойците спазват десет заповеди, някои от които са агресивни: “Атаката на каибил се планира тайно, надеждно и хитро, тъй като каибил е машина за убийства”. Има и по неутрални : “Винаги атакувай, винаги върви напред!” В атаката каибилес се поддържат с възгласи: “Каибил! Каибил! Убий, убий, убий! Кого убива каибил? Какво яде каибил? Партизанина, който извършва подривна дейност!” Наистина в някои източници се съобщава, че по време на боевете командосите карат жертвите си да ядат собствените си уши, да ближат кръвта на убитите и дори да ядат мозъци. Няма съмнение, че всичко това е насочено да сломи волята на врага. Но как самият каибил да се предпази от психологически срив? Една от най-известните операции на каибилес е извършена в селцето Лас Дос Ерес. Там през 1982 г. е извършено масово убийство на мирни жители. През октомври въстаниците внезапно атакуват конвой недалеч от град Палестина, който се намира близо до Лас Дос Ерес. Те убиват 21 войници и вземат всичкото оръжие. На 4 декември 58 каибилес са изпратени в района, за да се проведе контраоперация. На следващия ден каибилес получават заповед да се преоблекат като въстаници и да извършат прочистване в Лас Дос Ерес, освен това да ликвидират онези, които сътрудничат на въстаниците. Атаката е извършена на 6 декември. Командосите събират мъжете в местното училище, а жените и децата в двете църкви. Не откриват никакви връзки с въстаниците. Рано сутринта те събират децата и като ги пребиват, ги разстрелват. Жените и децата са изнасилвани. Безчинствата продължават цяло денонощие. Надписът на входа в центъра за подготовка на спецназа на Гватемала гласи: “Добре дошли в ада!” Вероятно, наистина е така.


Вимпел- секретното подразделение на КГБ 
Отряд' Алфа" - предшественикът на "Вимпел" 
ОМОН- издънката на руските Спецназ 
Драгунов или Снайперская винтовка Драгунова
Витяз- универсалните бойци
Отряд "Делфин"- морският Спецназ на СССР
Отряд "Рис'- гордостта на руското МВР
Отряд "САТУРН"- московският юмрук
Отряд "Аристан"- казахстанските лъвове 
173-и отряд- афганските ветерани от Спецназ 
За руският ръкопашен бой и създателят му
Отряд "SAJ"- Сръбските командоси от времето на Югославия 
Първата акция на българските барети- Бургас 1981 година

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP