Предоставено от Blogger.

петък, 10 септември 2010 г.

Как руснаците убиха Хатаб- митична фигура от войната в Чечня


Амир Хатаб
          Той беше един от най-опасните врагове на Русия, лукав и жесток. Рядко напускаше скривалището си в недостъпните планини, пазели са го шестима телохранители. Специалните служби не вярвали, че е възможно да стигнат до него, докато не им хрумнало да му пратят послание.
Семейството на саудитеца Хатаб, един от най-отявлените чеченски предводители, потвърди, че той е умрял на 20 март, след като му предали писмо, напоено с бързо действаща отрова. 
         Федералната служба за сигурност (ФСС), наследник на КГБ, отпразнува тихо своята победа над един ислямски фанатик, свързан с Осама бен Ладен. Чеченски бунтовници разказват, че Хатаб - истинското му име е Самер бин Салех ал-Сувайлем - е умрял само за пет минути, след като поел в ръце плика. Писмото било донесено и предадено от Ибрахим Алаури, довереник на Хатаб, но вербуван от ФСС. Според токсиколози в Москва и Лондон, пише "Обзървър", пликът навярно е бил напоен с невротоксин, който бързо прониква в кожата и предизвиква сърдечен удар или задушаване. Руската служба наруши мълчанието, след като получи видеозаписа от погребението на Хатаб, направен от телохранителите му. Филмът е сниман с пропагандна цел - да се събират с него пари из арабския свят. Изключителен успех за ФСС е това, че успя да стигне и до филма. Той е взет от мъртвия Иля Исаев, наречен Червения Елси- най-доверения човек на Хатаб. "Устроихме му засада в планината и го убихме", обяснил офицер от службата за сигурност. Чеченците също съобщиха, че са убили предателя Алаури. 
Басаев и Хатаб
       37-годишният Хатаб е живеел в разкошна вила с мраморна настилка и басейн, построена в бунтовническата цитадела Ведено, но в последните месеци се бил преместил в подземен лабиринт от тунели и бункери близо до границата с Грузия. Руската спецслужба изнесе малко подробности за операцията, за да не провали бъдещи задачи, но призна, че акцията е била подготвяна цяла година. Хатаб бе една от митичните фигури на чеченския бунт. Роден в богато семейство, учил в Америка, работил за нефтена компания за кратко. После - заедно с хиляди арабски доброволци, заминава за Афганистан да се бие срещу съветските войски. Оттогава е близък с Осама бен Ладен.  
      През 1993 - 1994 година, след изтеглянето на руснаците Хатаб се прехвърля в Таджикистан, за да помага на ислямските партизани срещу проруското правителство. През 1995 г. влиза с малка група арабски бойци в Чечня, вдъхновен, по собствените му думи, от репортаж на CNN за войната на чеченците срещу Русия. Прочува се бързо след разпространението на кратък видеозапис как се разхожда, триумфиращ, сред разчленените тела на руски войници. Известно е, че е бил безпощаден в битка и сам е обезглавявал с кинжал пленените.Вижте още по темата:

Войните в Чечня Част 1 
Войните в Чечня 2 Част
Изповедта на един руски пленник в Чечня 1 Част
Изповедта на един руски пленник в Чечня 2 Част 
Руски ветерани от войните Част 1 
Руски ветерани от войните Част 2 
Руски ветерани от войните Част 3
Уникален клип от войната в Чечня 
Една Нова година в Грозни- историята на един войник 
Войната в Чечня през погледа на един войник 
Българската връзка в Чечня

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP