Предоставено от Blogger.

петък, 17 септември 2010 г.

Легия- ръководителят на Земунския клан

Легия
Неделя привечер. Двама бодигарда се появат пред двамата дежурящи полицаи пред вилата на Легия в Белград и ги предупреждават: "След малко Легия ще дойде да се предаде". Минута по-късно пред вилата спира бронираният му автомобил, той сляза и казва: "Аз съм Легия, искам да се предам". Според полицаите той бил пия и дрогиран. Минути по-късно пред дома му пристигат бронирани полицейски автомобили, десетки тежковъоръжени полицаи и шефове на служби, които го откарват в полицейския участък, откъдето Легия е прехвърлен в Централния затвор в Белград. На пръв поглед това прилича на края на серия в нашумял сериал. Мнозина твърдят, че сега започва разплитането на интригата. По-вероятно е тъкмо обратното.

Машина за убийства и оцеляване

Легия (известен като Легия, Чема, Шарени и Миша) е роден на 15 март 1968 г. в Белград като Милорад Миленкович Улемек, в семейството на бивш подофицер в Югославската народна армия, произхождащо от село Печка, Хърватия. Завършил е средно музикално училище.
В тези години Милорад Улемек се запознава с Кристиян Голубович и става част от подземния свят. Бяга от Сърбия заради кражба и се записва в Чуждестранния легион. Така получава името Легия. През това време е участвал в няколко войни в различни краища на света - Чад, Либия, Бейрут, Френска Гвинея и Персийския залив, Руанда.
Седемте години в легиона превръщат Легия в перфектна машина за убиване и оцеляване. През 1991 година той се завръща в Белград. Участва във войната в Хърватия и в Босна, като ръководи паравоенни формирования. Първото му участие във войната в бивша Югославия е в Зворник през пролетта на 1992 година.
По-късно се е присъединява към Сръбските доброволни паравоенни части на Желко Ражнятович-Аркан и става вторият човек в "Тигрите".
Легия често прекарвал часове в клетката на тигъра, любимец и талисман на Аркан. След като Аркановата гвардия е разформирована, Легия се прехвърля в Отряда за специални операции към Службата за национална сигурност на Сърбия, или "червените барети". Става командир на отряда в началото на 1999 година, когато началник на сръбското разузнаване е Радомир Маркович. По време на войната в Косово Легия, в качеството си на командир на "червените барети", участва в многобройни специални операции. Влиянието му нараства именно по време на войната, когато неговите части охраняваха тогавашния президент Слободан Милошевич.
Легия и най-близките му сътрудници са обвинени за серия убийства, извършени през периода 1999-2000 година. Бившият шеф на специалните части Йовица Станишич твърди, че е присъствал, когато лично Слободан Милошевич извиква Легия и му нарежда да ликвидира бившия президент Иван Стамболич. Освен отвличането и убийството на Иван Стамболич, срещу Легия са повдигнати обвинения за извършване на атентата срещу Вук Драшкович в Будва, серия убийства на престъпници, за които се смята, че са участвали в ликвидирането на Желко Ражнятович, отвличания на богати бизнесмени. Съществува и една съвсем вероятна версия, че Легия е организирал лично убийството на Аркан.
След октомври 2000 г. "червените барети" практически остават без работа. В Южна Сърбия те са сменени от части на МВР. През април 2001 г. Легия е отстранен от поста си от премиера Зоран Джинджич и според публикации в пресата се преместил със семейството си в Република Сръбска. Легия е женен и има три деца, едно от първия му брак. Наскоро е приел фамилията на втората си съпруга - Лукович.

Джинджич и Легия - предателството

Милорад Улимек- Легия
Много хора твърдят, че в миналото Легия е мразел Милошевич и е предупреждавал лидерите на опозицията и някои журналисти, когато са били в опасност, че е най-добре да се скрият в Черна гора или в чужбина.
На 4 октомври 2000 година Зоран Джинджич, тогава лидер на опозицията, се среща с Легия в неговия брониран джип, по ирония на съдбата точно пред сградата, където две години по-късно бе убит премиерът. Това, което Джинджич споделя с двама от най-близките си сътрудници - Зоран Живкович и Борис Тадич, е, че са се договорили за "пакт за ненападение". Един от лидерите на ДОС разказва как, докато щурмували парламента, се появил джипът на Легия, който познавали всички в Белград, и "просто всички замръзнахме".
Тогава Легия е смятал, че е уговорил размяна: баретите няма да защитят Слободан Милошевич, но Лукович ще се превърне в недосегаем за правосъдието - няма да бъде предаден на Трибунала в Хага, нито пък ще бъде съден за престъпленията, извършени в Сърбия.
Нещо повече - той приема лично от премиера Зоран Джинджич заповедта да арестува Слободан Милошевич през 2001 година. Тогава, освен Легия, Джинджич изпраща най-доверения си човек - вицепремиера Чедомир Йованович, за когото се знае, че и по-късно се е срещал с Легия в дома му.
На 23 февруари 2001 година сръбската полиция арестува Раде Маркович и два дни по-късно е съобщено, че частите за специални операции ще бъдат разформировани. Твърди се, че Легия лично се е обадил на Зоран Джинджич и му е поискал обяснение, след което побеснял, заради отговора, че частите за специални операции вече не са нужни. Избухва прословутият бунт на "червените барети", за чието потушаване преговаря лично Джинджич, за да бъде постигнато компромисното решение, частта да продължи да съществува.
Въпреки това малко по-късно Легия е бил арестуван и след това пуснат от полицията. Тогава се е почувствал предаден и заплашен лично от Зоран Джинджич.
Правил опити да "поднови договора за ненападение" с Джинджич. Сърджан Бабич, личният бодигард на убития премиер, заяви пред съда, че знае за две срещи на Джинджич и Легия, едната от които е била проведена в сградата на правителството на Сърбия. Успява да се добере и до президента Воислав Кощуница. Легия и вторият човек в земунския клан Душан Спасоевич са били приети от Кощуница, за което свидетелства не кой да е, а министърът на вътрешните работи Душан Михайлович.

Предизвестена смърт

Убийците са имали достоверна информация (от Агенцията за сигурност и информация, прокуратурата, политическите върхове, правителството), че Джинджич е решил окончателно да се справи с мафията. В деня на убийството е трябвало да бъдат арестувани главните личности на Земунския клан, в това число и Легия.
Петнадесетина дни преди смъртта си премиерът публично заяви, че до края на пролетта в Сърбия вече няма да има мафия. На въпроса знае ли колко са хората, обучени да убиват и които биха го убили и без пари, Джинджич каза: "Знам. Шиптър и Легия имат 200 души в Сърбия и 200 в Република Сръбска".


Земунският клан


чийто главатар е Милорад Лукович, е най-влиятелният в Сърбия. През 90-те години мафията се "вписа" в механизмите на властта на Милошевич, където остана след падането на бившия югославски президент от власт през октомври 2000 година. Земунският клан снабдяваше Западна Европа с хероин, който си набавя от Турция, България или Косово, а има свои доставчици и в Южна Африка.
Много от бандите са пълнили касите си и от легални дейности - чрез строителни фирми, транспортни предприятия, ресторанти, казина, бензиностанции, футболни клубове. Легия и хората от клана чувстваха сигурност и самоувереност от властите зад себе си и опасните военни екипи около себе си. Системата функционираше по следния начин: мафията правеше "услуги" за определени политически структури, като за това й се плащаше с привилегията да се занимава със своята дейност, без да бъде наказателно преследвана. Само за няколко години хората от Земунския клан се превърнаха от крадци на коли във водещи наркобосове в Европа и убиха повече хора през това кратко време, отколкото която и да е престъпна банда в света. Възникнал на базата на инфраструктурата на тогавашните власти, с логистичната подкрепа от страна на военните и цивилните служби за сигурност и с въоръжена сила зад себе си ("червените барети"), Земунският клан е единствената група от този тип мафия в Сърбия, в която се знае кой е водач, кой е на първата, на втората, на третата линия.


Клановете


На погребението на Аркан
Един от свидетелите по делото за убийството на Зоран Джинджич - Станое Вукоевич, е заявил в съда, че Марко Милошевич, син на бившия югославски президент Слободан Милошевич, е предложил след 5 октомври 2000 г. 5 милиона марки за убийството на Джинджич, но тогава Джинджич бил под опеката на Земунската група. Тази информация му е била предадена от Душан Спасоевич, който след това заедно с Милорад Лукович-Легия е организирал охрана на Джинджич - в продължение на 15 дни Вукоевич и Душан Кръсманович са работили като охрана на Зоран Джинджич. Когато се водят преговорите за предаването на Слободан Милошевич, вицепремиерът Чедомир Йованович показва гаранция, подписана от Воислав Кощуница и Зоран Джинджич, че бившият диктатор няма да бъде предаден в Хага. Твърди се, че Марко и цялото семейство са искали отмъщение за това, че са били измамени. И не само семейство Милошевич би пожелало смъртта на Зоран Джинджич. Едно от първите действия, предприети от правителството на Зоран Джинджич, беше да постави ултиматум на компанията "Карич" в срок до няколко дни да плати на държавата данък печалба в размер на 35 милиона евро. Освен със семейство Карич новото правителство се сблъска с приближените на предишния режим - големите посткомунистически олигархии, Драгослав Томич, Александър Ранкович, които заради голямата си власт, капитали и добра организация обезоръжиха държавата, преди да бъдат започнати каквито и да било реформи. Мощта на парите, които се изразяват в милиарди долари, дългогодишната опитна държавна администрация, водена от предишната власт, още от самото начало започнаха да корумпират нейните функционери, така че само една година след 5 октомври 2000 г. правителството, което се кълнеше в реформите и демократизацията на Сърбия, изпадна в дълбока криза и обвинения в корупция.

Съратниците...

През това време политиците от демократическия блок пропуснаха възможността да прочистят собствените си редове. Пред журналистите те се обвиняваха един друг, че са се виждали с Легия и Шиптър, така че след като вицепремиерът Небойша Чович призна, че се е срещал 5-6 пъти с Легия, той обвини Чедомир Йованович за подобни срещи. Йованович често е посещавал Легия. В миналогодишното си изявление пред анкетната комисия при сръбския парламент Йованович потвърди, че е посещавал Лукович, но по неговите думи това е било част от задълженията му с цел да потуши бунта на частите за специални операции. Истината е, че след убийството на Джинджич и в месеците преди предизвестеното падане от власт на правителството на ДОС Йованович не се появяваше никъде, дори не стъпваше в кабинета си в МС, и беше наел лична охрана за себе си и семейството си. Хората от ДОС побързаха да свържат Воислав Кощуница с наркопатриотите чрез бунта на "червените барети" на Легия от края на 2001 г. и да го заплашват със задържане. Сега би могло да се докаже, че немалка част от приближените на убития премиер е поддържала тесни връзки с организираната престъпност. Възможно е показанията на Лукович да доведат и до разкрития, в резултат на които в Сърбия ще останат все по-малко политиците, които твърдят, че не дължат нещо на мафията.

Ще се върне след изборите

Най-важният въпрос е защо Милорад Лукович-Легия е решил да се предаде. В следващите дни ще си проличи дали има споразумение между Легия и новите управляващи в Белград. Преди месеци майката на Легия, Наталия Улемек, каза в интервю за "Неделни телеграф", че е получила вест от сина си и е много вероятно той да се върне в Белград след изборите.
Моментът на предаването на Легия без съмнение е внимателно подбран. За да се стигне до този момент, властта в Сърбия трябваше да бъде поета от хора, които няма да говорят за бившите "червени барети" като за военнопрестъпници, наркотрафиканти и наемни убийци.
"Лукович се предаде, защото е преценил, че сегашният политически климат е благоприятен за него", каза Марко Никович, юридически експерт и бивш висш полицейски служител.
Възможно е да се стигне до много остри конфликти, тъй като Легия, за да се предаде сам, със сигурност има много солидни свои аргументи и своя версия, която да лансира пред съда. Тепърва ще видим дали ще се потвърди официалната версия, че зад убийството на Джинджич стоят командванитe от Легия структури.
Кои политически сили в Сърбия имат най-големи шансове да се възползват за свои партийни цели от обстоятелството, че Легия се предаде сам?
Най-вероятно тези, които олицетворяват бившия режим на Милошевич и сръбската радикална партия.
А може би, както се твърдеше в някои сръбски медии, това е била договорка между новото сръбско правителство на премиера Кощуница и прочутия заподозрян? Привържениците на тази недоказуема теория не са само въодушевени любители на конспирационни теории. Все пак очакваното появяване на Лукович по процеса за убийството на Джинджич ще пасне добре в плановете на правителството пет седмици преди президентските избори на 13 юни. Но онези, които помогнаха на Джинджич да свали Милошевич, са се почувствали излъгани и са изпратили снайперистите. Въпросът е каква е цената за живота на Легия - истината за поръчителите и причината за убийството на Зоран Джинджич или сделката за оцеляването на обичайните заподозрени?

Присъдата

Върховният съд на Сърбия е потвърдил присъдата от 40 години затвор на Милорад Улемек Легия /41/ и Радомир Маркович /63/ за убийството на четиримата членове на Сръбското движение за обновление, пише днес сръбският вестник „Блиц”, като се позовава на неофициална информация. С решението, което скоро ще бъде обявено и официално, след десет години приключи процесът за убийството на Веселин Бошкович /49/, Вушур Ракочевич/32/, Драган Вушуревич /33/ и Звонко Осмаилич /38/, както и за опита за убийство на Вук Драшкович на 3 октомври 1999г. на Ибърската магистрала.
За бившия командващ Частта за специални операции Милорад Улемек това е четвъртата присъда от 40 години затвор. Осъден е и в процесите за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич, срещу земунския клан и за убийството на Иван Стамболич и атентата срещу Вук Драшкович в Будва. Той ще може да излезе от затвора през май 2044г.

Легия: Пуснете ме от затвора и връщам Косово

Сръбският таблоид “Правда” публикува на първата си страница снимка на Милорад Улемек – Легия, който заявява, че заради Косово трябва да го освободят от затвора. Легия, който е осъден за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич, казва, че за 24 часа ще събере Червените барети и за една седмица ще свърши работата в Косово.

Вижте още по темата:
Отряд "SAJ"- Сръбските командоси от времето на Югославия
Аркан- митичният сръбски борец за свобода и независимост


  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP