Предоставено от Blogger.

вторник, 7 септември 2010 г.

Отряд "SAJ"- Сръбските командоси от времето на Югославия

За командосите се говори: само едно  "Преди тях - страх, след тях - ужас"


Специалният антитерористичен отряд на Сърбия (Specijalna antiteroristička jedinica) SAJ е създаден на 18 декември 1978 г. на подчинение на републиканското МВР на Сърбия, която тогава влиза в Югославската федерация. Създаването на подразделението е продиктувано както от надигналата се по целия свят заплаха от тероризма, така и от един конкретен инцидент. През юни 1972 г. от страната на Хърватско в района на град Радуша проникват 19 членове на сепаратистка усташка организация. В завързалия се тежък бой, станал известен като операция “Феникс”, са убити 15 сепаратисти, четирима са взети в плен. Но от югославска страна жертвите също не са малки – загиват 13 войници и милиционери, мнозина са ранените. Анализът на операция “Феникс” показва необходимостта от формиране на специални подразделения. Така, към МВР на всяка от 6-те републики, влизащи в Югославия, са формирани отделни отряди за борба с тероризма.
Първоначално отрядът е базиран в Нови Белград, но по-късно, през 1983 г., е преместен на летище "Белград" в Батайница. През 1992 г. с решение на министерството са формирани още два такива отряда - В Нови Сад (Войводина) и в Прищина (Косово). През 90-те години новосадският отряд е преобразуван в станалият вече печално известен Отряд за специални операции (JSO) - червените барети начело с Милорад Лукович-Легия, които извършиха атентата срещу сръбския премиер Зоран Джинджич и бяха разформирани. След края на войната в Косово прищинският отряд се влива в белградския.
SAJ
Техният девиз  е : "Повече пролята пот, по-малко кръв в боя" и препратката към Суворов е повече от показателна . Но не в тържествеността се крие тайната на техния успех. Те планират подробно всяка акция, всяко задържане, място за импровизация и грешки няма. Тяхната основна задача е борбата с терористите, освобождаването на заложници в градска среда, в самолети, морски съдове, влакове и автобуси, арестуване на опасни престъпници, а според обстановката - и всички други случаи, в които редовите полицаи не могат да се справят. Престъпниците треперят само при споменаването на трите букви - SAJ.
SAJ се дели на командване "К" и специализирани екипи "А" (щурмови екип), "В" (екип за поддръжка" и "С" (екип за техническо осигуряване). След последната реформа беше добавен и четвърти екип "D" за охрана на обекти и личности, за които съществува пряка терористична заплаха. Така командосите бяха задействани в охраната на посолствата на САЩ и Великобритания.
За командосите се говори: само едно  "Преди тях - страх, след тях - ужас". Но постигането на перфектния синхрон и мълниеносност в действията не идва даром, то изисква години на упорити занятия и тренировки и пълно себеотдаване на професията.
Отрядът се попълва с подбрани чрез конкурс випускници от средната полицейска школа на МВР в Сремска Каменица (80 процента от бойците идват оттам) и от редовия състав на полицията. През първата фаза на обучението, която трае една година, кандидатите преминават изпитателен период и базова подготовка. Накрая идва ред на събеседването с командира на отряда. Само издържалите успешно продължават със специализираното обучение за действия в градска среда, щурмуване на сгради и транспортни средства, действия при заложнически кризи, боравене с всички видове огнестрелно оръжие и експлозиви, снайперска стрелба, ръкопашен бой, тактика на нощни действия... По принцип подготовката на командосите е многостранна, но съществуват и специализирани групи (щурмови, пиротехнически, блокиращи, снайперски, водолазни, водачи на кучета). Специализацията се провежда индивидуално, с оглед на резултатите, които курсистите са показали още през първата фаза. И за да не пада акцентът само върху бойните и физически умения, всичките членове на SAJ преминават курс по английски език и компютърна грамотност.През втората фаза курсистите се прикрепват към щурмовите екипи, но участват в истинските акции предимно като стажанти-наблюдатели. Един командос се смята за напълно подготвен чак на третата година от службата си в отряда.
SAJ по време на мисия
Поради високата степен на сложност и риск, с които е съпроводено изпълнението на задачите, SAJ са въоръжени и екипирани по последна дума на техниката. Това е едно от първите подразделения в бивша Югославия, които получават револвери и пистолети 357 Mag Ruger, 9 mm Walter и CZ-75, CZ 99, както и автомати и картечни пистолети на прочутата марка Heckler & Koch 55, MP 5A3. За снайперски действия се използват пушките G3 и G33 на Heckler & Koch, както и сръбската Zastava M-93. Една от последните придобивки е снайперската пушка Blazer M93 Taktical, която е специално пригодена за операции в градска среда и за освобождаване на заложници.
Всеки командос гордо носи черна барета и е екипиран с черен комбинезон, кубинки Magnum, специални армирани ръкавици, защитни очила и маска. За акциите си използват джипове Лендроувър и хеликоптери BelL 212.
Средната възраст на командосите е 28 години, но таван във възрастта не съществува. Всеки от тях е длъжен да премине физическите тестове, които се провеждат два пъти годишно, а новите членове на отряда биват изпитвани на три месеца. Бойците остават в подразделението около осем години, докато могат да покриват нормативите. После отиват в други, "по-спокойни" служби на министерството. Участват в охраната на сръбските дипломати в чужбина или заемат командни длъжности в полицията. Но времето, прекарано в SAJ остава в паметта им за цял живот. Заради неповторимия дух на бойно другарство и преживени съвместно радости и трудности - нещо, което човек може да изпита само в специалния отряд.
Когато стане дума за реално проведени операции, "сайовците" се умълчават. Не обичат да приказват и за техните бойни другари, загинали в пожарищата на войните в Бивша Югославия през 90-те години на миналия век. Отрядът бива пряко ангажиран във войната в Косово, което командосите смятат за напълно логично, тъй като основната им задача е борбата с тероризма. Те не крият, че са били там, но твърдят, че не са вършили нищо противозаконно. За времето на военните действия в бившата сръбска провинция от новосадския и прищинския центрове са ранени 12 командоси, от белградския - един.
След убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич през 2002 г. правителството даде твърд отпор на мафията и проведе мащабната операция "Сабя". Полицейските командоси заемаха централна роля в нея. Буквално всеки ден и всяка нощ те участваха във внезапни нахлувания и претърсвания, издирваха впусналите се в бягство членове на "Земунския" престъпен клан. При опит да бъде задържан и след като открива стрелба по антитерористите, беше ликвидиран един от водачите на клана - Душан Спасойевич. Една от най-впечатляващите акции на отряда е арестуването на обвинения във военни престъпления полковник Веселин Сливанчанин, извършена на 13 юни 2003 г. Достатъчно е да се каже само, че операцията трая десет часа.
  Вижте още по темата:
Аркан- митичният сръбски борец за свобода и независимост
С какво сърбите свалиха два Стелт-а през 90-те

4 коментара:

Анонимен,  7 септември 2010 г., 15:04  

Какви са тези глупости? Кой се интересува от тези уроди?

S.W.A.T 6 април 2011 г., 10:13  

Абе бастун "анонимен", твоето спокойствие да не мислиш,че "господ"го пази!!! Бъди реалист, а не мижитурка гнусна!

Анонимен,  23 ноември 2011 г., 21:44  

Освен киното, нищо друго не харесвам в сърбите! Ако им се даде възможността, ще се опитат да ни предизвикат във военен аспект (а с това и във всякакъв друг шибан аспект)...

@ SWAT - изпусни парата Лъве :) Човекът сигурно има предвид, че мрази сърбите, не организацията ;-)

Анонимен,  21 май 2012 г., 13:09  

Voubshte ne mi triabvat teia neshtastnizi da me paziat ot nishto!! Viarvam V Bog I v moia Glock!!! A ti SWAT ne si nalagai skapanoto mnenie trenirai si na Simeonovo i si mulchi!!!

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP