Предоставено от Blogger.

събота, 16 октомври 2010 г.

Хасан Баиев- доктора спасил над 10 000 души по време на войните в Чечня

Точно Баиев ампутира крака на Шамил Басаев и оперира Салман Радуев

Взривовете в московското метро от 29 март върнаха световното внимание към руския Северен Кавказ. Самоубийствени атентати, терористи, корупция и нарушения на човешките права. Но за да бъдем честни, републиките от Северен Кавказ са дом на много почтени хора. Сред тях е и чеченският лекар Хасан Баиев, прославил се в двете войни през 90-те г. Историята му е удивителна.
Хасан Баиев
„В това мазе оперирах през първата война", казва д-р Хасан Баиев и повдига от пода тежките метални врати. От зейналата бетонна дупка лъхва хлад. Стръмни стълби водят към укритие, превърнато в операционна.За доктор Баиев казват, че е повече от лекар, че той е "лекар от Бога". За мнозина чеченци той е и герой.
Днес Баиев живее в САЩ и е световно признат специалист по лицево-челюстна хирургия. Само преди 10 г., по време на кръвопролитията в Чечения, преследван и от двете страни, спасява живота на повече от 10 000 души - както чеченци, така и руснаци. Сега е благодетел за стотици чеченски деца, пострадали от войните. Оперира ги безплатно. Когато се връща в родината си, познатите и близките му се успокояват. Вярват, че животът отива към по-добро.
„Твърде често гледах смъртта в очите, но винаги, макар и по различни причини, оставах жив. Смятах, че моят живот не е толкова ценен, защото оперирах хиляди деца, жени, старци. Когато спасяваш хиляди, какво струва твоят един живот", споделя Хасан.

Труден мир или операция “Усмивка”.

Повече от 100 000 души - чеченци и руснаци, загинаха в двете позабравени вече чеченски войни (1994-2009 г.) Мирът сега идва, но трудно. Войната - променила хиляди човешки съдби, не иска да си отиде. Загнездила се е навсякъде. Влязла е в домовете и в умовете на хората.Пак съм в Чечения след 8 г. и разликата е поразителна. Руините от войната са рядкост. Столицата Грозни е като на пощенска картичка. Хората на пръв поглед са спокойни.Но в републиката действат 33 руски военни поста, а в планинските райони често има въоръжени схватки с ислямисти. В родното място на д-р Баиев - 15-хилядния Алханкала, заради войните гробището се е разраснало двойно. Редом до строящото се училище стърчи скелет на разрушена сграда. По оградите и фасадите на къщите има следи от куршуми и осколки. Преди да възстановят домовете си, хората първо сменят оградите.„Много е тежко, когато виждаш тези дупки. Те напомнят за трагедията. Затова хората искат по-бързо да се избавят от тях", казва Хасан. Мирът е отворил рана. След военния ужас населението на Чечения сега е връхлетяно от други проблеми. Раждаемостта се увеличава, но и все повече деца се раждат с увреждания.Трудно се доказва, но лекарите твърдят, че е заради стреса от войната и замърсената природа.“Много голям процент деца и възрастни боледуват от туберкулоза. Няма и семейство без страдащ от хипертония. Най-голям проблем с кръвното има поколението от 35 до 40 г. , изрежда д-р Баиев. - В Ростов онкологията е препълнена с хора от Чечня. Това е заради стреса, наследство от войната."

Един за всички под куршумите.

Натоварването му е нищо в сравнение с това по време на войните. Тогава Хасан остава в Чечня, макар че негови колеги я напускат. Така д-р Баиев се оказва единственият лекар в селата около Грозни. Отдавна е спрял да брои хората, които е спасил, и другите, които не е могъл. "Когато виждаш смърт, взривове всеки ден, привикваш към всичко. Пет минути преди това съм разговарял с човек, а него вече го няма. Свикнахме с това, че всеки момент можеш да бъдеш убит", разказва лекарят. Алханкала става център на тежки сражения. Атакуват го било заради бунтовническия лидер Шамил Басаев, било заради главореза и похитител Арби Бараев, който също е роден тук. През първата война докторът оперира в мазето на своята къща. А в края на 1999 г. , когато започва втората война, събира доброволци и отваря болница в селската поликлиника. "В селото имаше и към 5000 бежанци. Водеха ми хора и от околните 5-6 селища. Навсякъде имаше обстрел и потокът от ранени беше постоянен - по 20, 30, 40 души на ден. Повечето бяха цивилни. Водеха и чеченски бунтовници, и руски войници", разказва докторът. Фасадата на родния дом на Хасан още е в осколки. Руски ракети 3 пъти са я улучвали. Бетонното мазе спасява от смърт роднини и съседи, докато той притичва, разкъсан между дома и болницата. Днес тя е ремонтирана."В кабинета ми летяха осколки. В ъгъла имаше цял куп. Цялата сграда се тресеше от взривната вълна. На покрива имахме огромно знаме с червен кръст, но това сякаш нямаше значение", казва Хасан.
Лекарят работи в примитивни условия - без антибиотици, само с местна упойка. Когато хирургическите конци свършват, шие хора с обикновени. Ампутации прави с домашен трион, а трепанации на черепа - с ръчна бормашина. Племенникът му Адам, убит през 2001 г., е заснел един такъв сюрреалистичен момент: в полутъмната операционна вкарват човек, чиято ръка трябва да се ампутира.“Къде е трионът?”, пита докторът. "Съседите го взеха да нарежат дърва", отговаря една от медицинските сестри."Няма граници зачовешката фантазия. Правил съм неща, които не са описани в никоя книга. Когато изглеждаше, че всичките ми възможности са изчерпани, все пак намирах начин да спася живота на човека", разказва д-р Баиев.
Радуев и Баиев
"Хасан е хирург от Бога, има златни ръце. Той е спасил живота на мнозина - и чеченци, и руснаци. Оперираше войници, офицери и си навличаше неприязън и от двете страни", разказва руският журналист Дмитрий Беловецки, който по време на войните месеци наред живее у доктора. Д-р Баиев е оперирал дори ранена от шрапнел крава, за да спаси от глад многодетно семейство. Единственото му оръжие е скалпелът. "Беше ми все едно кой лежи на операционната, дори да е наемник. Те се оправдаваха, че никого не са убили. Аз им казвах: Това не ми го разказвай на мен. Убивал ли си, лежи на твоята съвест. А каквото зависи от мен, ще го направя. Аз съм лекар и изпълнявам дълга си", разказва д-р Баиев.
Едно кърваво събитие преди 10 г. променя живота му завинаги. На 31 януари 2000 г. няколко хиляди чеченски бойци се изтеглят на групи от обсадения Грозни. Неколкостотин души начело с Шамил Басаев попадат в минно поле край Алханкала.Това става световна новина. Няколко дни Басаев е смятан за мъртъв, а Грозни пада в ръцете на руските войски. Около 300 ранени на минното поле, сред които и Басаев, са откарани в болницата на д-р Баиев. И понеже няма място, в зимния ден някои са оставени да лежат на двора."Коридорът беше препълнен с ранени един връз друг. Не можеше да се мине, без да настъпиш разкъсаните им крайници", разказва докторът.Тогава той оперира всички сам и почти без лекарства. Работи без прекъсване 48 часа. Два пъти припада. Пръстите му отичат и са в рани.

Извършва 76 ампутации и 7 трепанации. Отрязва и крака на Басаев.

Басаев
 "Така се оказах в центъра на вниманието и на пресата. Имаше и много претенции към мен - и от едната, и от другата страна. Преследваше ме Арби Бараев, защото съм лекувал руски войници, и бях осъден на разстрел от шериатски съд. Преследваха ме и руснаците, защото оперирам чеченски бойци, или уахабити, както ги наричаха", разказва Хасан.Няколко години преди това под дулото на пистолет той оперира и друг известен бунтовник - Салман Радуев. Възстановява черепа и лицето му, след като Радуев е улучен смъртоносно в главата."Спасил съм живота и на стотици руски войници. Аз съм доктор и изпълнявах своя лекарски дълг. А това, че Басаев организира онази кървава акция в Беслан и загинаха толкова деца, лежи на неговата съвест. Беслан е най-страшното в историята, защото жертви се оказаха именно невинни деца", смята Хасан.Попаднал под кръстосан огън, в началото на 2000 г. единственото спасение за него е в чужбина. Така, заедно със семейството си, Баиев успява да замине за САЩ.

Дагестанският талисман

"Това бе диващина", казва Беловецки. Чеченската тема го горещи. Смята, че не Русия е провокирала войните, но последиците го плашат."Колко хора загинаха - това е страшно. Колко съдби бяха преобърнати - това е още по-страшно. А най-главното са последиците. Още дълго хората и от едната, и от другата страна няма да забравят. Слава богу, че има такива като Хасан, които изпълняват ролята на посредник между мира и войната. По време на война да умееш да се държиш така, че това да бъде морално, правилно и честно. Хасан се държа именно така", казва Беловецки.През 80-те години един имам от Дагестан му дава талисман и му предрича дълъг и интересен живот. Можем да добавим към това и охолен. Ако практикуваше в САЩ, д-р Баиев щеше да е позлатен. Хирург в неговата област там печели по 1-1,5 млн. долара годишно. Но той има друга философия:"Аз не съм бизнесмен, не съм богат човек, аз съм обикновен доктор. Но мога да оперирам безплатно тези деца и отстранявайки дефекта, връщайки усмивката им, да им дам възможност. Ако на теб Всевишният това ти го е дал, ако изкарваш добри пари, и ти нещо трябва да дадеш на хората."

Шампион

Спортът го спасява от психически срив по време на войните. Когато под бомбардировките чувства, че нервите му се обтягат до скъсване, отива в кабинета си и започва да прави упражнения и лицеви опори.Бивш член на националния отбор на СССР по джудо, с три черни пояса, в Америка д-р Баиев се връща на тепиха и започва да тренира всеки ден. Наближил 40-те, печели две световни титли по самбо. Едната от тях е отсъдена от българския съдия Марин Славов.„Тренирах всеки ден, ходех на състезания. Дневният ми режим беше разписан от рано сутрин до късно вечер. Не исках нито час, нито минута да мисля за войната", спомня си лекарят.

Филма "Чеченски доктор от Бога" тук
Вижте още по темата:
Смъртоносният отряд на Басаев 
Доку Умаров- Емирът на Кавказ 
Защо нормални жени стават камикадзета? 
Саид Бурятски- главният идеолог на екстремистите.в Северен Кавказ 
Краят на полковника- ликвидирането на Аслан Масхадов 
Войните в Чечня Част 1 
Войните в Чечня 2 Част
Изповедта на един руски пленник в Чечня 1 Част
Изповедта на един руски пленник в Чечня 2 Част 
Руски ветерани от войните Част 1 
Руски ветерани от войните Част 2 
Руски ветерани от войните Част 3
Уникален клип от войната в Чечня 
Една Нова година в Грозни- историята на един войник 
Войната в Чечня през погледа на един войник 
Българската връзка в Чечня
Клип как хора на Шамил Басаев превземат руско КПП
Войната в Чечня- историята на един българин участник в нея 
Войната в Чечня- сблъсък на традиционния ислям с фундаменталният 
Авторитарния господар на Чечня и бъдещето на Северен Кавказ 
Автентичен разказ на участник в двете войни в Чечня

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP