Предоставено от Blogger.

вторник, 19 октомври 2010 г.

Отряд LYNX- Словашките рисове


Групата LYNX е елитно антитерористично подразделение в полицията на Братислава, един от най-важните елементи в борбата срещу тероризма и организираната престъпност в Словакия.
Република Словакия се появи на картата на света след разпадането на бившата Чехословакия. В нея живеят чехи и словаци. Днес страната е член на НАТО и ЕС. Настъпването на демокрацията създаде на Словакия редица проблеми като организираната престъпност и мафията. За борба с тях беше създадено антитерористичното подразделение UOU . Въпреки че тази част не е толкова популярна колкото са GSG-9, SAS, SEALs и др., антитерористите й имат прилична професионална подготовка, съвременно въоръжение и специално оборудване.
През 2003 г. словашките антитерористи участваха в освобождаването на заложници в град Каплна, в сътрудничество с полицейски части от град Трнава. Командосите ликвидираха опасен престъпник, който беше убил трима души и държеше за заложници четирима души. Благодарение да отлично проведената операция престъпникът беше задържан, а заложниците освободени.

Началото

Първообразът на UOU е специалната част в бивша Чехословакия URNA, създадена през 1980 в рамките на 13-о управление на чешкото министерство на вътрешните работи.
През 90-те години в Словакия се засили организираната престъпност. Затова беше взето решение в републиката да се създаде специално полицейско подразделение за бързо реагиране, подобно SWAT – special weapons attack team – в САЩ, което да се справи с този нов проблем, тъй като възможностите на пражката група URNA не бяха достатъчни. Полицейското подразделение се роди в Братислава на 1 февруари 1991 г. Първият му командир е полковник Йозеф Майтан. През 1999 г. той беше сменен от подполковник Игор Матяшовски.
След разпадането на Чехословакия и появяването на Словакия групата за бързо реагиране от Братислава пое функциите на федералното подразделение URNA. Но по това време подразделението не се занимава с борба срещу тероризма, тъй като в Словакия на практика не се извършват терористични актове. Повечето бойци от URNA по националност са словаци – почти 70%, затова след като напускат федералното подразделение, те създават бойната структура на братиславското спецподразделение.

Периодът 1991-96 г.

LYNX
 През този период структурата на групата изглежда по следния начин: командване, отдел за планиране и анализ, учебен отдел, подразделение за транспортирате на бойците до мястото за изпълнение на задачата, секция за бързо реагиране, която се състои от две антитерористични групи, четири групи спецназ, група снайперисти, щурмова и киноложка група.
Първата антитерористична задача не закъснява. През 1993 г. няколко души са взети за заложници в мебелната фабрика в Братислава. Групата спецназ пристига на мястото на произшествието няколко минути след подаването на сигнала и е готова да използва най-жестоки мерки срещу престъпниците.
В средата на 90-те години престъпността в Словакия се увеличава и пред държавата се появява още една заплаха – международният тероризъм. През 1996 г. полицията в Словакия е реорганизирана, което засяга и антитерористичната група. Новата структура включва: командване, секция за тилово осигуряване и оперативна секция. Секцията за тилово осигуряване се състои от отдел за анализ, отдел ос специално подготвени шофьори и административен отдел. Оперативната секция включва четири антитерористични команди, един учебен отдел, киноложко подразделение и документационен отдел.
Всяка от антитерористичните команди се състои от две групи (щурмова и поддържаща) от по пет души. Всеки член на командата е универсален боец и е способен в екстремална ситуация да замени своя колега, което разширява бойните възможности на групата. Антитерористичната команда се състои от командир, заместник, двама шофьори, 3-4 снайперисти и 10 бойци щурмоваци.
Реформираното подразделение повлича след себе си промяна и на името. На 1 май 1997 г. то започва да се нарича по европейската класификация LYNX Commando (превод от словашки “Рис”). Командир на групата става подполковник Ян Режда, който командва 100 антитерористи.
Една от командите винаги се намира в режим на готовност за незабавни действия. Бойците могат да напуснат базата 30 минути след получаването на тревожния сигнал. Цялото оборудване и снаряжение е опаковано в специални контейнери, които веднага се натоварват на транспортните средства, които доставят оперативните работници на мястото на операцията. При необходимост дежурната част се усилва с още една оперативна група, готова за действие няколко часа след обявяването на тревогата. Следващата команда се събира и започва да действа след 24 часа и пр. Затова повечето бойци от LYNX живеят в казармите в базата или в околностите й. Командите се сменят за дежурство на всеки 14 дни. Една от командите на LYNX в момента се намира в Ирак, където осигурява безопасността на словашкото посолство.

Задачите 
LYNX

Основната задача на LYNX е борбата с терористите и похищенията на хора, опасните въоръжени престъпници, организираните престъпни групи и мафиотски структури.
Другите задачи на LYNX са:
- Участие в отразяването на възможни терористични атаки срещу стратегически обекти – АЕЦ, химически заводи, правителствени сгради и пр.
- Ликвидиране на последици от крупни аварии в производството и големи стихийни бедствия.
- Безопасността на чуждестранни държавни дейци по време на визитата им в Словакия.
- Провеждането на общи тренинги с други специални подразделения от ЕС и страните от НАТО в Словакия.
Освен това LYNX осигурява специалната подготовка на служители от словашката национална полиция – спускане по въже, алпинизъм, скокове с парашут и пр.. Словашките антитерористи оказват помощ в подготовката на полицейски мисии за поддържане на мира, съпровождат големи парични средства, осигуряват безопасността на словашки дипломатически мисии в чужбина, помагат на полицията в конвоирането на опасни затворници.
Групата често се използва в борбата срещу нелегалната миграция и престъпленията, свързани с търговията с хора, наркотици и похищенията на транспортни средства. Тези престъпления избуяха в страната след падането на Берлинската стена през 1989 г. Опасност за Словакия представляват и мафиотските структури на някои страни от Източна Европа и Балканския полуостров.

Обучението

Подготвителният курс за антитерористите е много напрегнат. В групата приемат само доброволци на възраст не повече от 23 години. Кандидатът трябва да има служба поне три години в словашката полиция или пет години във въоръжените сили. По-рано в редовете на LYNX приемали само служители на полицията. Ако кандидатът е служил във въоръжените сили, предпочитанието е за кандидатите от полка спецназ или батальона за ликвидиране последиците от извънредни ситуации.
Изискванията към кандидатите са подобни на изискванията към спецчастите в други страни: емоционална устойчивост, желание и умение за работа в група, добро здраве. Всички кандидати трябва да имат средно образование, да бъдат отлични плувци и добри шофьори.
Подборът се извършва два пъти годишно и се състои от четири етапа. Първо се проверява мотивацията на кандидатите за работа в специалната част. Това е един от ключовите моменти за приемане в групата, защото цялата й дейност е свързана с голям риск за живота на боеца. Следват специални медицински изследвания, където се проверяват освен здравето, и скоростта на реакциите, физическата сила и издръжливост. На втория етап следват различни физически тестове: бягане на 100,1000 и 3600 метра, издигане на ръце по въже на височина пет метра, скок дължина, плуване на къси и дълги дистанции.
Третият етап включва психологически и интелектуални тестове. Четвъртият етап е наречен “Адската седмица” (подобно на седмицата, провеждана в американския СЕАЛ).
За седем дни кандидатите трябва да спят само около 30 часа, за да се изясни каква е тяхната реакция в условията на стрес и умора. През последните два дни изпитанията се провеждат в рамките на група от петима души. Всеки кандидат трябва да покаже положителен резултат. През седмицата кандидатите участват в марш на скок в бронежилетки и раници тежки 15, а след това и 30 кг.
Успешно преминалите подбора преминават към следващия етап на обучението, т.е. към основния подготвителен курс в рамките на учебната група. Инструкторите трябва да научат кандидатите на всичко, необходимо за борбата с тероризма.

Основният курс

Основният подготвителен курс продължава от четири до шест месеца. На този етап кандидатите учат тактика на специалните операции, различни видове стрелба (високоточна, инстинктивна, избирателна), алпинизъм и бойни действия в планини, източни бойни изкуства, минно-взривно дело, щурмови действия, плуване и дайвинг, скокове с парашут, топография, свръзки, използване на специално оборудване, високоскоростно шофиране. Само след овладяването на тези навици кандидатите се допускат до оперативните групи.

Парашутната подготовка

Парашутната подготовка продължава седем дни на базата на Пети полк със специално назначение в словашката армия. Тук най-важният момент е съвместната работа с екипажите на вертолети. По време на тренировките кандидатите се учат да десантират от вертолети по различни методи.
Кандидатите, завършили успешно базовото обучение (а това са не повече от 25% от първоначалния им брой), получават възможност да се включат към LYNX. Но това още не означава, че са пълноценни бойци. Новите се присъединяват към оперативните групи с цел запознаване с практическата работа. Най-напред новаците участват в специални мероприятия като наблюдатели или се включват към поддържащите части. След известно време с натрупването на боен опит те постепенно започват да участват в реални акции.
По време на службата в подразделението новите членове продължават обучението си, посещават различни курсове, всеки боец получава индивидуална специализация – кинолог, снайперист, водолаз, специалист по взривни вещества, специалист по преговорите, шофьор. Някои бойци преминават задълбочен триседмичен курс по парашутна подготовка, за да станат квалифицирани специалисти. Други две седмици се обучават на дайвинг на малко езеро близо до Братислава.
LYNX е член на организацията ATLAS, в която влизат антитерористични части на страните от Евросъюза. Организацията е създадена за постигане на високо ниво на международно сътрудничство в борбата с тероризма. Словашките антитерористи имат добри връзки с италианската GIS, френските части RAID и GIGN, унгарската група TESZ, чешката URNA, немската GSG-9 и австрийската “Кобра”.

Въоръжение и снаряжение
LYNX


Личното оръжие на бойците от LYNX се състои от швейцарските пистолети SIG P-226, австрийските Glock-17 , чешките CZ-75 и CZ-85. По време на щурмови действия словашките спецбойци използват немските автомати Heckler und Koch MP-5, белгийските пистолети картечници FN P90 . В последните години беше купено малко количество автомати SIG Sauer 551 SWAT и H&K G-36 K. В арсенала на групата влиза и чешката пушка Vz.58 V. Снайперистите използват швейцарската пушка SIG Sauer SSG 3000.308 Winchester (7,62 x 51 NATO), известната полуавтоматична снайперска пушка “Драгунов”. Арсеналът на групата включва и гранатометите H&K GP-69, оръжието Benelli Nova и Winchester Defender.
В автопарка на подразделението са включени различни модели автомобили и бронирана техника на световни производители – леките автомобили Wolkswagen, Skoda, Opel, джиповете Mercedes Benz ML320, Hummer, Land Rover Discovery, бронетранспортьорите Aligator. За действия по въздуха се използват вертолетите Ми-2, Mи-8/171, които влизат в авиационната група на словашката полиция с щаб-квартира в Братислава.
сп. "Братишка"
Вижте още по темата:
Вимпел- секретното подразделение на КГБ 

Отряд' Алфа" - предшественикът на "Вимпел"

ОМОН- издънката на руските Спецназ 

Драгунов или Снайперская винтовка Драгунова

Витяз- универсалните бойци

Отряд "Делфин"- морският Спецназ на СССР
 
Отряд "Рис'- гордостта на руското МВР
 
Отряд "САТУРН"- московският юмрук

Отряд "Аристан"- казахстанските лъвове 

173-и отряд- афганските ветерани от Спецназ 

"Кобра"- елитно подразделение на австрийската полиция

За руският ръкопашен бой и създателят му

Отряд "SAJ"- Сръбските командоси от времето на Югославия 

Първата акция на българските барети- Бургас 1981 година

Отряд "Камбил" - Гватемалските тигри

"Катюша" или БМ 13 - Съветска реактивна система за залпов огън

Наследника на легендарната ракетна установка" Катюша" 

Как руснаците "изпариха" 1000 китайци

СОБТ- Българската гордост 

Първите командоси- южноафриканските бури

Градският “Сокол”- аржентинския Спецназ

Кралския Спецназ- личната армия на Абдула Втори 

Нацисткият спецназ на Мусолини 

"Черните котки"- индийските командоси 

2 коментара:

дайвинг 21 март 2013 г., 15:43 ч.  

Радвам се че попаднах на този блог. Има изключително интересни теми, в тази ми хареса предимно основната задача на LYNX да е борбата с терористите и похищенията на хора, опасните въоръжени престъпници, организираните престъпни групи и мафиотски структури.В днешно време трябва да се опитваме да спрем насилието.Както и това, че има и участие в отразяването на възможни терористични атаки срещу стратегически обекти – АЕЦ, химически заводи, правителствени сгради и пр.Макар че отново ще има леко насилие, поне е важно срещу какво се борят и имайки предвид, че играят деца, ще знаят, че това не е добре.

пожароустойчиви врати 10 февруари 2014 г., 12:52 ч.  

Добре е че има подобни отряди,които се грижат за нашата безопасност като хващат терористите и спират неприятни терористични актове, както става често по света вече от болни мозъци,които са им промили главите. Това, че е било взето решение в републиката да се създаде специално полицейско подразделение за бързо реагиране, подобно , което да се справи с този проблем,е чудесно.Но за всичко трябват пари,които държавата не отпуска а нашият живот е най важен и би трябвало първо за това да се погрижи страната ни.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP