Предоставено от Blogger.

сряда, 20 октомври 2010 г.

Истинско кисело мляко до дни по магазините

До 2-3 седмици по щандовете в магазините ще се появят първите кофички кисело мляко по новия стандарт. Две са фирмите, които са преминали предварителния контрол на експертите и скоро може да пуснат българско кисело мляко по БДС на пазара. Това са "Данон" и "Полидей" - Домлян.
Истинското кисело мляко ще се познава по надписа на капачката. Той ще е "Българско кисело мляко" и ще носи съответния БДС номер.Общо 5 фирми са подали заявка да произвеждат кисело мляко по БДС, съобщиха от земеделското министерство. Засега само две са стигнали почти до крайния етап за регистрация на българския продукт. След като минат тестовете на продуктите на двете фирми, резултатите ще бъдат изпратени в патентното ведомство, откъдето в срок до три седмици трябва да разрешат производството.
Процедурите за пускане на сиренето по БДС все още изостават, защото продуктът трябва да зрее 45 дни и след това да се изчака изтичането на срока на годност. Едва след този период могат да се направят изследвания и да се каже дали пробните продукти отговарят на стандарта.

Истинският български кашкавал ще зрее между 45 дни и два месеца. Той ще може да се произвежда само от два вида мляко - краве и овче. Ще може да се прави и кашкавал смес, който ще съдържа и козе мляко. Няма обаче да се разрешава производството на кашкавал от биволско мляко.Това е решено на специална среща за изготвяне на български стандарт за кашкавала, която се проведе в земеделското министерство. В нея взеха участие експерти от дирекцията по контрол и безопасност на храните в агроведомството, представители на млекопроизводителите и мандрите, както и всички заинтересувани страни, отправили предложения за съдържанието на българския стандарт за кашкавала.Закваските, с които ще се прави кашкавалът по държавна рецепта, трябва да бъдат изолирани и произведени в България. Няма да се позволява да се ползва мая, изолирана или внесена от чужбина.Все още стандартът не е утвърден, но след като това се случи, ще е необходимо да минат поне 2-3 месеца, преди да се появят първите партиди истински кашкавал в магазините, казаха експертите от земеделското министерство.

Вижте още по темата:
В какво се превърнаха млечните продукти? 

Какво да гледаме като си купуваме сирене и как да разберем дали е качествено 
бутон за сайт

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP