Предоставено от Blogger.

четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Каймата само от прясно месо, отсече министър Найденов


Обмисля се в стандарта „Стара планина” при производството на кайма да се използва само прясно месо. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с ръководствата на животновъдните организации при премиера Бойко Борисов.

Обещанието за срещата между фермерите и министър-председателя беше дадено от Мирослав Найденов по време на семинар, организиран от в."Стандарт" в Пловдив.

Основните искания, които стопаните желаеха да отправят към министър-председателя, бяха стандартът "Стара планина" да се прави само от българско месо, да се върнат данъчните облекчения за селските стопани и да се дават общински пасища само на хора, които наистина отглеждат животни.

След срещата при премиера земеделският министър заяви, че влагането само на прясно месо в каймата ще стимулира българското животновъдство. Той се обяви категорично против допускането на соя в стандарта „Стара планина”.

Междувременно стана ясно, че Стандартът "Стара планина" няма да се променя и забраната за влагане на каквото и да е количество соя ще остане в сила. Това реши Експертния съвет по безопасност на храните към НВМС и работната група, разработила стандарта.

Месопреработвателите категорично са отказали да финансират лаборатория за изследване на количеството на соята в месните продукти по стандарта "Стара планина". Това каза шефът на браншовата организация на месопреработвателите Кирил Вътев.

Вижте още по темата:

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP