Предоставено от Blogger.

събота, 30 октомври 2010 г.

Легендарното поделение в Тихина- люлката на българските командоси


Във ВМФ на България през периода 1958 – 1959 г. се обсъжда възможността и се отработват отделни задачи, които през 1961 година влизат във функциите на специализирано поделение, което започва организирана парашутна и водолазна подготовка. То е основано официално през 1970 г. за бойните ни плувци и днес се знае твърде малко. Те са десанчици и парашутисти, умеещи да се потапят под вода с различни типове водолазни апарати със сгъстен въздух, кислород и газови смеси, да скачат с парашути във вода, умеещи да работят с взривни вещества под вода и след това да излизат на сушата Специфична особеност на техните действия е обстоятелството, че се вземат необходимите мерки за запазване на живота на бойните плувци. Подводните бойци се използват за водене на разузнаване за крайбрежието при стоварване на десанти и за диверсионни действия срещу пристанищни съоръжения и кораби, намиращи се в пристанища или на рейдовете пред тях.
Подготовката на командосите е насочена за решаване на диверсионно-разузнавателни задачи в тила на противника. Застъпена е парашутна, водолазна, топографска, минно-подривна подготовка, както и умения по оцеляване и специализиран ръкопашен бой (СРБ).

Тихина
Варненско поделение за обучение на подводни плувци изминава сложен и дълъг път. Овладяват и се сменят райони на разположението му, тъй като е със статут на режимно поделение. Създават и се актуализират учебни програми и пособия, провежда се активна бойна подготовка, включително и в други поделения от армията и на място. Кандидатите за подводни диверсанти трябва да отговарят на повишени изисквания към здравословното състояние и физическа пригодност, които се проверяват чрез изпити, включващи крос, спринт, плуване над и под вода и медицински прегледи. 

 Норматив
---------------------
За един ден:

10 км бягане - 50мин
Тестът на купър представлява кросов пробег на разстояние 3,2 км. за време 12,5 мин. Същия тоя изпит сега е 1000м за 3.20 мисля за отл и 4.10 удов.

15 набирания
Лицеви опори и коремни преси за 2 мин;Коремни преси и лицеви опори се правят за 1мин над 60 общо

100м плуване свободен стил - под 2 мин
25 м под вода
1 км - под 30 мин плуване.

Постепенно се усъвършенства организацията на службата, като се разширява кръгът от изпълняваните задачи. Поделението дава все по-голям принос в бойната готовност на флота и по професионализъм и майсторство съперничи на сродните подразделения със специално предназначение. Командосите изпълняват проникване в тила и бойния ред на противника от кораб, подводница, самолет и хеликоптери. Основна цел е своевременното добиване и изпращане на разузнавателна информация за флота на противника. На въоръжение са стандартните в Българската армия (БА) оръжия и парашути. Отличителният знак е черна барета и емблеми, характерни за това поделение . При полеви занятия и демонстрации се използва камуфлажната униформа на парашутистите-разузнавачи.

През 1961 г. се провеждат първите учебно-тренировъчни парашутни скокове. През 1962 г. поделението заема III място в Общоармейския парашутен многобой. Съществуването на отряда е прекъснато за около 7 години, като през 1970 г. поделението се възражда отново. Въздушно-десантната подготовка е подновена с помощта на специалисти от Пловдив. На летище Калиманци са извършени първите парашутни скокове от вертолет Ми-4. Оттогава до ден-днешен между небето и морето израстват професионално десетки парашутисти-водолази. Разбира се, като всяка една биография на бойна част и тази е написана с много пот, а за съжаление и с кръв. Поделението е дало 3 свидни жертви по време на подготовката, които не са забравени и до ден днешен. Днес парашутите ПД-47 и УД-2 вертолетът Ми-4 и тежките преносими радиостанции са останали за историята и музеите. Учението "Родина '72" е първият професионален връх, превзет от морските командоси след две годишен труд. След това учение те вече са признати за поделение с висока професионална подготовка, способно да изпълнява сложни задачи. Бойните плувци проявяват героизъм при спасителните операции при наводнението в Провадия и при обръщането на понтонния мост на канала до Месокомбинат "Родопа". Спасени са много хора. Участват в залавянето на наборни матроси с тежки отклонения от военната служба. Командосите провеждат учения с органите на народната милиция.


През учебната 1980 г. поделението е обявено за първенец на ВМС, постигнало високи резултати в бойната подготовка, обявено е за "Брегово поделение първенец във флота". Черноморските акули провеждат учения с чужди специални части (САЩ, Русия, Италия, Румъния, Гърция и др.). От 1987 г. то се включва ежегодно с отбор в общоармейските състезания по парашутен многобой наречен „Българското Рамбо”, като завоюва едно I-во място, две II-ри, две III-ти, едно V-то и едно VI-то, мерейки майсторство в последните години и с представителните отбори на други държави. Морските командоси са с най-точен мерник на общофлотските шампионати по военен трибой. Вземат участие и в други спортни състезания провеждани във флота и армията. През 1995 г. капитан ІІІ ранг Иван Димитров, командир на поделението, скача от нисколетящ самолет С-130 с американска бойна група и екипировка в щата Колорадо. Същата година на международния парашутем многобой „Велико Търново’95” к-н ІІІ р. Пламен Петков участва в съвместен скок с американски и гръцки парашутисти. Пак той е сред главните действащи лица на първото съвместно учение на български и американски флотски командоси през май ’98 край Варна.Ежегодно се провеждат планински, водолазни и парашутни лагери. В последните години залягат и занятия за борба с тероризма и освобождаване на заложници. Поделението участва във всички крупни национални, двустранни и многонационални военноморски учения: "Галатея", "Есен", "Черноморски страж", "Кооператив партнър", "Блексий партнършип", “Морски командос”, "Бриз", "Тъмна сянка" и др. На някои от ученията подводните диверсанти на практика са демонстрирали някои от новите методи , отработени съвместно с колегите от МВР-СОБТ, НСБОП и Жандармерия. За транспорт при учения командосите използват много често десантни надуваеми лодки тип „Зодиак” , катери на ВМС и вертолетите от база „Чайка” Ми-14ПЛ . Представители на флотските специални части вземат участие в задграничните мисии на БА в Ирак и в Косово, както и в още редица международни изяви на нашите ВМС. Поделението за подготовка на подводни диверсанти е единственото по рода си и до днес. В него служат офицери, старшини и войници от всички родове войски на БА. Бойните плувци са и сред редиците на ВМС по паради и почетни мероприятия. Поделението е възпитало множество наборни войници. Черноморските акули отбелязват основаването си на 30 септември всяка година, като се демонстрират уменията на личния състав и материална част. Командир на поделението е Евгени Станев, преди него е командвано от офицерите Петко Симеонов, Кирил Пенчев, Пламен Петков, Иван Димитров, Желю Миролесков, Николай Николов, Иван Мързаков и Веселин Цветков. Днес флотските парашутисти са готови да действат в сложна обстановка по цялото Черноморие. На дневен ред са ембарговите действия и борбата с тероризма, хуманитарните и мироопазващите операции.


Доказателство за това е акцията проведена на 03.12.2003 г. срещу българския кораб
„Елена”. Корабът е с 13-членен екипаж на борда и превозва 7 контейнера цигари и скраб в трюмовете си. Открит е в международни води на 90 морски мили източно от гр. Варна. Два дена по-рано започват размирици на борда и капитанът подава сигнал за бедствие. Двама механици са убити, а капитанът се заключва ранен в каютата си. Изпочупена била командната апаратура. Корабът остава без захранване и изчезва от радарите. Драмата била прекратена след като командоси щурмуват кораба с абордажни средства и задържат моряк без видима причина изпаднал в нервна криза и взел колегите си за заложници. Акцията завършва успешно, с което поделението доказва необходимостта от своето съществуване. Бойните плувци на българските ВМС умело отговарят на трудностите и предизвикателствата на новите времена, проявявайки самоинициатива и себеотрицание.
Източник : spetsnaz-bg.net/
Вижте още по темата:

Вимпел- секретното подразделение на КГБ 

Отряд' Алфа" - предшественикът на "Вимпел"

ОМОН- издънката на руските Спецназ 

Драгунов или Снайперская винтовка Драгунова

Витяз- универсалните бойци

Отряд "Делфин"- морският Спецназ на СССР
 
Отряд "Рис'- гордостта на руското МВР
 
Отряд "САТУРН"- московският юмрук

Отряд "Аристан"- казахстанските лъвове 

173-и отряд- афганските ветерани от Спецназ 

"Кобра"- елитно подразделение на австрийската полиция

За руският ръкопашен бой и създателят му

Отряд "SAJ"- Сръбските командоси от времето на Югославия 

Първата акция на българските барети- Бургас 1981 година

Отряд "Камбил" - Гватемалските тигри

"Катюша" или БМ 13 - Съветска реактивна система за залпов огън

Наследника на легендарната ракетна установка" Катюша" 

Как руснаците "изпариха" 1000 китайци

СОБТ- Българската гордост 

Първите командоси- южноафриканските бури

Градският “Сокол”- аржентинския Спецназ

Кралския Спецназ- личната армия на Абдула Втори 

Нацисткият спецназ на Мусолини 

"Черните котки"- индийските командоси 

Рисовете от Братислава- словашко антитерористично подразделение 

8 коментара:

Анонимен,  12 април 2013 г., 18:25  

От тези „юнаци“ се пръкнаха и основателите на ТИМ, които сега изпълняват ролята на Стопански отдел на ЦК ... ;)

Анонимен,  30 октомври 2013 г., 7:51  

Хаха много успехи няма що! България всеки ден се разграбва и унищожава от цигани и мутри, а тези юнаци къде са да вкарат малко ред?! А забравих, май те станаха мутри и мачкат анрода заедно с римляните. Срамно е в сайт в който пише за руския СПЕЦНАЗ, който реално си вършпи работата да се пише и за разни поделения като "Тихина" и т.н.

Анонимен,  1 април 2014 г., 22:07  

Нашите джуджета са най-високи!!! И тези,като "баретите" само чупят стойки,и гледат кръвнишки кварталните момчурляци.Хайде поканете на "спаринг'руски,или израелски командоси? Ще ви подмятат,като тюфлеци.

Анонимен,  4 август 2014 г., 13:14  

Жалко, че за славните години на това поделение никога няма да има достатъчно информация. Аз съм горд, че бях част от "Тихина".
Предните коментиращи: нито имате представа как беше и на какво ниво бяха подготовките, нито бихте издържали. Такива сополанковци бяха като излишен баласт, който се изхвърляше.

Анонимен,  15 септември 2016 г., 23:47  

Страшко по-полека! Хората пишат за днешната истина не за това което е било някога. От хвалбите ти оставам с впечатлението че си от типът хвалипръцко от армейското разузнаване! Виждали сме ги и сме и им се смели.

Анонимен,  19 октомври 2016 г., 13:08  

Към горният:
Силно се съмнявам да сте срещали/виждали, още повече пък да сте се смели на "хвалипръцковци" от Тихина - щеше да Ви е срам да си кажете.
Бях в Тихина до 94-та и никой, ама никой не беше такъв типаж. Именно режимността на поделението и задачите определяха поведението на служещите.

Unknown 15 декември 2016 г., 10:19  

Времената се променят и задачите се променят, но все още има хора които си вършат работата и може да се разчита на тях!

Димитър,  20 март 2017 г., 14:04  

Смешковци, - Анонимен, 30 октомври 2013 г., 7:51 /Анонимен, 1 април 2014 г., 22:07 (че не си пишете имената) що не идете да станете руснаци или евреи ми се мъчите. Не мога да понасям такива празнодумци дето са свикнали в тяхното село като кажат нещо по различно от 20-те думи с които говорят всички да го смятат за акъллия и съответно да дава акъл навсякъде за всичко. Какъв спецназ бе? кой спец наз руски визираш дето искаш да ти правят спаринг ... ти знаеш ли колко точно специални части има в Русия с коя ше борим нащи от тихина.. ? Тва да не е играта дето си я игралкал на компютърчето бе... или по филмите с рамбо...

Да сегашните барети и спец. части половината са палячовци дето плашат гаргите, но има все някой читави заради който се крепят тея екипи как мислите? Тва, че има олигофрени дето ползват специалните подразделения да обезвреждат парници с трева и баби не значи, че момчетата са некадърни а шефовете им. За съвременните тихина не мога да кажа нищо конкретно а и нямат право да се обясняват за това надали ще разберем, но за по-ранните набори мога да потвърдя, че са сериозни хора със сериозна подготовка. И нещо за специалните части - колкото по голяма и богата е една държава толкова по-обикновени са и специалните, и обратното. Мислете малко и не плюйте по всичко родно, ще се удавите в собствените си лиги.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP