Предоставено от Blogger.

сряда, 13 октомври 2010 г.

Намериха соя в продукти "Стара планина". Кен и Сами-М сред мошениците

Държавата погва четирите фирми нарушители. Вземат им лиценза.

Четири от фирмите, производители на месни продукти по стандарта „Стара планина”, са нарушили изискванията за производство по стандарта, тъй като са използвали соя, която е напълно забранена. Те ще загубят лиценза си за производство по стандарта. Това стана ясно след като министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов свика извънредна пресконференция в Министерство на земеделието и храните. Продуктите са карначета, колбас, кебапче и кренвирши, след направен двоен лабораторен анализ, ветеринари са констатирали съдържание на соя. Три от фирмите са големи и с наложено име на пазара. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите (АМБ), като един от тях е и член на Управителния съвет на АМБ, обясни министърът. За налагането на марката „Стара планина” на пазара работихме съвместно с асоциацията. Не съм очаквал точно тези фирми да го направят, обяви министър Найденов. Той каза, че незабавно ще им бъде отнет лиценза за производство по стандарта „Стара планина”, което ще бъде пример за другите фирми в сектора да не смеят да правят подобни нарушения.
Министър Найденов допълни, че ще бъде направена и комплексна проверка на дейността на четирите фирми. Органите на ДВСК в Стара Загора, Враца, Монтана и Перник ще понесат дори по-голяма отговорност, защото са допуснали тези продукти да достигнат до търговската мрежа. Проверките не са по сигнал, а следствие на рутинния контрол по места, посочи министърът. „Недопустимо е тези фирми да злоупотребяват с доверието на потребителя и да печелят на гърба му”, категоричен беше той. Физическото присъствие и контролът в търговската мрежа работи. Така констатирахме нарушенията, каза генералният директор на НВМС Йордан Войнов. Той подчерта, че изрично не се допуска в продуктите от стандарта „Стара планина” да се влага соя.
Продуктите са карначе на фирма „Сами –М”, колбас „Майстор Цвятко” на фирма „Лалов и Вачев” ЕООД, кебапче на „Унимес” АД – Монтана и кренвирши на „Кен”.
От Асоциацията на месопреработвателите посочиха, че установената соя в продукти „Стара планина”, може да е част от смеси за подправка. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев каза, че е шокиран, тъй като фирмите производители на продуктите са много сериозни. „Тъй като методът за изследване е качествен, а не количествен, моята надежда е, че има подправъчни смеси, в които присъства соя за балансиране на вкуса. Ако се окаже така, че това е такава соя, аз апелирам към министъра фирмите да не бъдат санкционирани”, каза Кирил Вътев. Според него установените проби са удар по целия месопреработвателен бранш. Земеделският министър Мирослав Найденов обаче, бе категоричен, че използването на соя, дори и в количество от 0,01% пак е забранено. „Ние не търсим да доказваме колко е процентното съотношение на соя. Именно затова си има други продукти, в които соята се допуска и те не се произвеждат с логото „Стара планина”. За мен няма никакво значение дали е 1% соята или 0,1%. Фирмите са злоупотребили и ще си понесат отговорността”, заяви министър Найденов. Той обясни още, че служителите от Държавния ветеренарносанитарен контрол (ДВСК), които са допуснали производството на месните продукти по „Стара планина” със соя също ще бъдат санкционирани, възможни са и уволнения. Министър Найденов припомни, че за производството на месните продукти по „Стара планина” има 24-часово наблюдение от страна на органите на ДВСК.
На пресконференцията стана ясно, че са изследвани и други продукти на фирмите, хванати в нарушения, които са били в нормите на стандарта. Стана ясно още, че след голямата еуфория по месния стандарт продажбите били паднали.
Министър Найденов бе категоричен, че лицензът на тези фирми, ще бъде отнет незабавно. Министърът каза, че научил информацията за четири положителни проби на соя в месни продукти преди час. Той уточни, че на фирмите ще им бъде наложена много тежка комплексна проверка за години назад.
Министър Найденов каза още, че винаги е знаел, че рано или късно някой от производителите ще направи опит да наруши изискванията на стандарта „Стара планина”. „Тежко им”, коментира министърът за хванатите в нарушение фирми. Найденов каза, че санкциите спрямо тези фирми ще бъдат пример за всички останали, произвеждащи по утвърдения стандарт.
www.focus-news.net/
Вижте още по темата:
Лъжат ли ни със стандарта " Стара планина" ?
Водещ икономист : Всичко започна с новия стандарт “Стара планина”
 Списък на 87-те фирми произвеждащи продукти по стандарт "Стара планина"
 Кой и защо не иска стандарт" Стара планина" ?
Какво не трябва да има в продуктите "Стара планина" 
Какво има в продуктите "Стара планина"
 Измама със стандарта "Стара планина" 
ДВСК: Ако се появи фалшификатор на „Стара планина”, ще го хванем много бързо 
Ужас !!! Лабораторни проби показват 30% вода и 30 % целулоза в кайма "Стара планина" 
Месопроизводител: Лъжат хората, че "Стара планина" е от прясно месо 
бутон за сайт

4 коментара:

Анонимен,  25 октомври 2010 г., 15:05 ч.  

Отличная статья! большое спасибо автору за интересный материал. Удачи в развитии!!! :)
--
http://www.miriadafilms.ru/
[url=http://mpeg4.com.ru/index.shtml]Сериалы скачать[/url]

Анонимен,  13 ноември 2010 г., 0:33 ч.  

Почему регистрация не работает ?

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP