Предоставено от Blogger.

вторник, 21 декември 2010 г.

Търсенето на млякото рекордно, цената му на едро с 50% нагоре


Поскъпването на млечните продукти у нас с 30 на сто за една година се дължи на покачването на цените на суровото мляко с 50 %. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Михаил Тачев. В момента в България млякото е най-скъпо в целия Европейския съюз. Това е тенденция от последните четири-пет месеца.
По думите на Тачев млечните световни центрове са Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Бразилия, Европейския съюз и цената на млякото се вдига заради глобалните климатични процеси, които се развиват там. Пример за това са пожарите в Русия, която е спряла 22 млн. тона пшеница зърно за европейския пазар. Реколтата в Австралия по думите му се срутила и рязко се е повишила цената за производство на литър мляко.
Търсенето и потреблението на мляко в Югоизточна Азия продължава да се увеличава, така цената скача. Освен това се увеличават разходите за изхранване на животните и за производството на един литър мляко. Растат цените и на петролните продукти, а те са свързани с обработката на зърнените култури.
Количеството на произвежданото мляко в България е такова, че дори не може да покрие „мизерната” ни квота в Европейския съюз, посочи Тачев.
Същевременно млечното животновъдство в страната продължава да намалява. Борбата за литър мляко в момента в България, е много силна, заяви още той.
Млякото е 80-90 % от стойността на млечните продукти. Пени Ботева от Съюза на животновъдите в България уточни пред „Фокус”, че преди няколко месеца в някои райони в страната млякото е било между 35-40 ст. за литър за втора категория ферми и между 45-55 ст. за първа категория. В момента цените на млякото са 70 ст. за литър без ДДС. В страната има недостиг на мляко, затегнати са и изискванията за качество на продуктите. Така самите изкупвачи на суровината са започнали да следят много за състава на млякото.

Цените на едро
Цените на едро на прясно мляко плик през седмицата са в границите от 0,90 лв/л до 1,51 лв/л. Средната цена за страната: 1,16 лв/л, по информанция на САПИ. Повишение на цените тази седмица има в 3 области на страната: Ст. Загора: +3 на сто, Враца: +2 на сто и Ловеч: +1 на сто.
Цените на едро на краве кисело мляко-кофичка 400гр. 3,6% са в диапазона от 0,50 до 0,90 лв/бр. Средната цена за страната: 0,71 лв/бр. Повишение на цените наблюдаваме в 10 области на страната: Разград: +10 на сто, В.Търново, Габрово, Ловеч и Плевен: +8 на сто, Силистра: +6 на сто, Търговище: +5 на сто, Русе: +3 на сто, Хасково: +2 на сто и Кърджали: +1 на сто.
Цените на едро на краве сирене в страната са в границите от 3,48 лв/кг до 7,90 лв/кг. Средна цена за страната: 5,33 лв/кг. Повишение на цените на краве сирене има в две области на страната: Ст.Загора: +3 на сто и София:: +2 на сто. Намаление е регистрирано в Шумен: -3 на сто и в Добрич: -2 на сто.
Цените на едро на кашкавал “Витоша” тази седмица се движат от 8,40 лв/кг до 13,91 лв/кг. Средната цена за страната към 15.12. е 10,22 лв/кг. Ръст на цените се наблюдава в 4 области: Монтана: +8 на сто; Варна: +7 на сто; Стара Загора и Шумен: +1 на сто.

Цени на дребно
Цените на дребно на прясно мляко плик към 15.12.2010 год. са в интервала 0,89-1,65 лв/л. Средна цена за седмицата: 1,27 лв/л.
Цените на дребно на краве кисело мляко кофичка 400 гр. 3,6% са в ценовата граница 0,50- 1,09 лв/бр. Средна цена за страната: 0,78 лв/бр.
Краве кисело мляко кофичка 2-3% на дребно е със средна цена 0,70 лв/бр., а ценовият диапазон на предлагане е от 0,45 лв/бр. до 0,99 лв/бр.
В магазинната мрежа на страната цените на краве сирене са от 3,20 лв/кг до 12,97 лв/кг. Средна цена за страната и седмицата: 7,05 лв/кг. Повишение има само в: Повишение се отчита само в Перник: +7%. Намаление има в Добрич с -5 на сто и във Варна с - 1 на сто.
Цените на кашкавал ”Витоша” в магазинната мрежа на страната са от 8,00 лв/кг до 19,97 лв/кг. Средната цена към 15.12.2010 год. е 12,46 лв/кг. Увеличение на цените на дребно се регистрира в Перник: +8 на сто; в Шумен: +2 на сто; Стара Загора +1 на сто. Понижение с -1 на сто се наблюдава във Враца, Добрич и Монтана.

Вижте още по темата:
В какво се превърнаха млечните продукти? 
Заради новите стандарти внасяме мляко от Румъния  
Как да разпознаем киселото мляко по БДС ? 
Как да разберем истинско ли е киселото мляко? 

бутон за сайт

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP