Предоставено от Blogger.

сряда, 29 декември 2010 г.

Как да познаем истински ли е меда ?

Под фалшив мед имаме предвид, всеки продукт, който претендира да бъде истински пчелен мед, но не е 100% чист мед.

Трябва да се има предвид, че в търговската мрежа из цялата страна, ще откриете продукти, които в една или друга степен съдържат пчелен мед, но този процент варира от 0% до 50% и те не са 100% чист мед. Това се прави с една единствена цел – понижение на цената, тъй като добавянето на подсладители, които са около 4 -5 пъти по-евтини от истинския пчелен мед, чувствително понижават крайната цена на такива продукти.

Ако човек няма опит и не е запознат с някои основни положения, много лесно може да бъде подведен. Следващите няколко съвета ще ви помогнат сами да подложите на тест и да проверите дали продуктът, който е пред вас в магазина или на кооперативния пазар е 100% чист мед или един от многото имитиращи продукти: 

Истинския пчелен мед е гъст продукт, а имитациите обикновено са с много по рядка консистенция. Проверете с обръщане на буркана дали в меда, който е пред вас въздушното мехурче се издига бавно нагоре или това става за секунда-две. Проверете дали на етикета на продукта има надпис : 100% чист мед или друг подобен със съдържание 100% натурален пчелен мед и т.н. Ако този надпис е налице, това е почти 50% гаранция за истински пчелен мед, тъй като сме установили, че половината от търговците предлагащи пчелен мед на пазара са честни да напишат, ако това е 100% мед или не е. Ако в “съдържание” на продукта има изброени и други съставки освен натурален пчелен мед, макар и завоалирано, например неща от рода на: монозахариди, полизахариди, минерални вещества и т.н., бъдете 100% сигурни, че продукта пред вас не е истински пчелен мед. Ако в наименованието на продукта има само думата “мед” без пояснението “пчелен” или без “100% чист мед”, отново става дума за имитация на пчелен мед. Всеки може да направи тестове за проверка на качествата на истинския мед с помощта на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е смесен с нишесте, а ако оцетът го разпени - в него е добавена креда. Но въпреки опитите в домашни условия само лабораторният анализ може прецизно да определи 100% натуралния мед.


Заблуда №1: Течният мед е чист, а кристализиралият (захаросаният) – е подправен със захар.

Грешка. Кристализацията е естествен процес при меда и тя настъпва по различно време за различните видове пчелен мед. Този процес зависи от съотношението на фруктовата (плодовата) и гроздовата захар в меда, които естествено се съдържат в натуралният мед. Медове с по-високо съдържание на фруктова захар, напр. акациев естествено кристализират много по-бавно (след около 1г.) от медове с по-високо съдържание на гроздова захар, напр. слънчогледов, кориандров и др.(които кристализират за около 1-2месеца) За да добие обаче по-добър търговски вид и за да може да се разфасова в различни опаковки, пчелният мед се подлага на технологична преработка, под внимателен температурен контрол за да не се променят качествените му показатели и така той се предлага на крайните потребители в течно състояние. От друга страна обаче 95% от фалшивите медове в търговската мрежа са течни, тъй като добавените по-евтини подсладители също са течни и естествено те не могат да кристализират или поне не във вида в който кристализира истинския пчелен мед.

Заблуда №2: Кристализиралият мед е чист, а течният – е подправен.

Отново грешка. Кристализацията не е гаранция за чист пчелен мед. Така например, ако пчелите са подхранвани със захарен сироп, те могат да произведат пчелен мед, който също кристализира, но без ценните качества на билките от които той реално се събира. Този мед кристализира на едри кристали, които лесно се отчупват и той е много светъл на цвят без специфичен мирис и вкус, характерни за истинския пчелен мед в зависимост от произхода си. Както отбелязахме в предишната точка, за да се предложи на крайните потребители, пчелният мед претърпява технологична преработка и в крайна сметка в 90% от случаите той се предлага в течно състояние. Така виждаме че 100% чистия пчелен мед може да бъде както течен, така и кристализирал и това не е критерии за неговия произход.

Все пак имитациите на истински кристализирал пчелен мед са почти 10 пъти по-малко от тези на истинския течен пчелен мед, а оттук и гаранцията за сполучлив избор – много по-голяма.
 
Най-точния критерии за преценка дали един мед е истински или не е неговия лабораторен анализ. Затова – не купувайте от случайни източници, а само пчелен мед с известна търговска марка и доказан произход.
Вижте още:

1 коментара:

GHoney 20 март 2018 г., 14:28 ч.  

Независимо дали медът е течен или твърд, съставът на наличните в него видове захари си остава непроменен. Кристализацията засяга само физичните свойства, не и неговия химически състав. Пчелите събирачки носят нектар, който още в полет зареждат с ензими. Пчелите в кошера го поемат, дозареждат го и започват да го дехидратират, поглъщайки го и изваждайки го от стомахчето си във вид на капчица на върха на хоботчето си. Тогава топлия въздух, който навлиза в кошера отдолу и естествено се движи нагоре, минава през капчицата нектар и изпарява част от водата. И така пак, и пак, и пак… докато пчелите не решат, че водното съдържание е свалено до нива, които гарантират 100 години срок на годност на меда. Кристализацията на меда зависи основно от два фактора:
* Захарен спектър т.е. съотношението между онези видове захари, които кристализират бързо, и такива, които остават течни за дълго време. Съществуват различни видове мед, респ. медоносни растения, при които съдържанието на плодовата захар е относително по-високо в сравнение със съдържанието на гроздовата захар. Такъв е случаят с акациевият мед.
* Брой на кристализационните ядра. Ако частичките, формиращи ядрата, бъдат извадени от меда /например при неговото филтриране... при прицеждането му/, той няма да кристализира толкова интензивно.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP