Предоставено от Blogger.

понеделник, 28 февруари 2011 г.

ЕС не ни иска млякото, не отговаря на критериите


Близо 65 000 ферми в България не покриват европейските изисквания за чистота на млякото. Тази година изтича срокът за изпълнение на въведените в ЕС критерии.

„Всички кравеферми от втора и трета група трябва да достигнат стандартите на ЕС до края на следващата година. Затова е изключително важно фермерите да се възползват в максимална степен от възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони", каза зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която се срещна с представители на бранша и експерти от МЗХ, съобщи пресцентърът на аграрното ведомство.

Чрез Държавен фонд "Земеделие" е решено да се подпомогне млечният сектор, като предвидената субсидия е 80 хиляди евро. 20 милиона лева е държавната помощ под формата на кредитен ресурс от Фонд "Земеделие" с лихва 6 процента, предаде БНР.

В момента няма проблем с изкупуването на мляко, каза зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

"Цените са достатъчно високи. Средната цена към януари месец е някъде около 60 стотинки без ДДС. За млеката от първа група цените са за над 80 стотинки. Има недостиг на мляко, така че по отношение на пласмента на продукцията няма проблеми. Не виждам пък шест процентова лихва на фона на лихвата, която предлагат банките от над десет процента, защо да е лоша. Млечният сектор няма да го застраши, защото тези, така наречени пазарни ориентирани ферми, малки ферми, всъщност са обект на подпомагането. Те реално произвеждат около 15-20 до 18 процента от млякото", заяви Димитров.

След 3 март в цяла България започва информационна кампания за животновъдите.
Вижте още по темата:
Как да разберем истинско ли е киселото мляко? 

В какво се превърнаха млечните продукти? 
Заради новите стандарти внасяме мляко от Румъния

Какво да гледаме като си купуваме сирене и как да разберем дали е качествено 

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP