Предоставено от Blogger.

петък, 18 март 2011 г.

Ще ни застигне ли радиацията от Япония ?

В интервю за френското списание Le Point Сирил Оноре от Метеорологичната служба във Франция казва " Радиоактивните частици вследствие на взривовете в ядрената централа "Фукушима" в Япония може да стигнат до Европа" .

По принцип ветровете в цялото северното полукълбо духат от запад на изток, т.е. радиоактивните частици могат да преминат първо през Тихия океан. Но тъй като ветровете принципно не спират никога, те обикновено обикалат цялото земно кълбо.

През 1986 г. при небезизветната аварията в Чернобил радиоактивните частици свободно се придвижваха навсякъде, носени от ветровете. Затова не трябва да мислим, че може това явление да се контролира или да се спре по някакъв начин.

По начало се смята, че ветровете в по-високите слоеве на атмосферата обикалят света за около десет дни. Всичко това зависи обаче от позицията на вятъра, височината, на която духа, скоростта и тежестта на частиците, които носи. Ветровете извършват поредица от сложни движения, които е немислимо да се изчислят. Теченията на голяма височина могат да останат със седмици и дори месеци във високите слоеве на атмосферата, преди да се спуснат към земята. Каквото и да се случи, частиците няма как да изчезнат, когато са отнесени от ветровете.

Най-впечатляващият пример в това отношение е изригването на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 година. Частиците от изригването му обикаляха земята в продължение на повече от две години. Днес ние нямаме представа накъде ще духне вятърът, разнасяйки тежките частици от вривовете в японската АЕЦ.

"България не е застрашена дори при най-песимистичен сценарий за радиационен облак от Япония", успокои зам.-шефът на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН ст.н.с. д-р Валери Спиридонов. При изхвърляне на радиация теоретично е възможно замърсяването да достигне западното крайбрежие на САЩ за около 10-12 дни.

Опасността за нас била равна на нула, защото въздушните течения са в посока запад-изток. При изхвърляне на радиоактивни частици на височина над 1000 метра те ще поемат през Тихия океан към Америка.
СЕКРЕТНИ ОБЕКТИ НА СССР ЧАСТ 3- Ядреният полигон в Тоцкое
бутон за сайт

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP