Предоставено от Blogger.

събота, 19 март 2011 г.

Опасност от радиоактивни храни и стоки от Япония

Нови тревожни вести пристигнаха днес от Япония. Генералният секретар на японското правителство Юкио Едано, заяви че има регистрирано е повишено ниво на радиация в млякото и спанака в района около авариралата атомна електроцентрала "Фукушима.  Анализът на млякото бе направен в района на  префектурата Фукушима, където се намира централата „Фукушима-1”, а на спанака – от съседната префектура Ибараки, уточни Едано.

Според български експерти пък уреди, които са внос от Япония, могат да бъдат преносители на радиация. Заразяване обаче не може да има, защото контролът при вноса на техника е достатъчно висок. Няма механизъм обаче, по който да разберем, че например дивиди, произведено в Япония, е преносител на радиация.

От веригите за техника обясниха, че преди да бъде пусната за продажба, всяка стока се изследва за безопасност, в това число и за радиоактивност. Като гаранция за това на опаковката се поставя специален знак. Търговците заявиха, че засега няма при тях не се усеща дефицит на стоки с японски части. Очаква се такъв да се появи най-рано след месец.
Вижте още по темата:
Ще ни застигне ли радиацията от Япония ?
СЕКРЕТНИ ОБЕКТИ НА СССР ЧАСТ 3- Ядреният полигон в Тоцкое
бутон за сайт

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP