Предоставено от Blogger.

петък, 8 април 2011 г.

Разсекретиха как е загинал Юрий Гагарин


 
Юрий Гагарин
За разбиването на самолета МиГ-15УТИ, при което през март 1968 г. загина първият космонавт Юрий Гагарин, най-вероятно е виновен самият той.

Правителствената комисия, разследвала обстоятелствата около катастрофата в края на 60-те години, е стигнала до извода, че до катастрофата се е стигнало поради извършена от Гагарин рязка маневра. Досега заключенията на комисията бяха засекретени, но в навечерието на 50-ата годишнина от полета на Гагарин в космоса беше решено тази информация да бъде огласена. За съдържанието на документа съобщи пред журналисти Александър Степанов от президентската администрация, предаде Интерфакс.

„Заключенията на комисията са: изхождайки от анализа на обстоятелствата около летателния инцидент и материалите от разследването, най-вероятната причина за катастрофата е извършване на рязка маневра за избягване на балон сонда. Или, което е по-малко вероятно, за предотвратяване на навлизане в горния край на първия слой на облачността“, каза Степанов, цитирайки разсекретения документ. Според Степанов именно тази маневра е причината самолетът да влезе в неуправляема спирала и да рухне на земята.

Юрий Гагарин загина на 27 март 1968 г., разбивайки се по време на тренировъчен полет на самолет МиГ-15УТИ заедно с военния пилот Владимир Серьогин.

NEWSru припомня, че тъй като досега заключенията на държавната комисия са били засекретени, специалистите и колегите на първия космонавт са излизали със свои версии за причините за смъртта на Гагарин.

 
МиГ-15УТИ
Според една от тях по време на полета Гагарин и Серьогин открили, че кабината се е разхерметизирала и решили бързо да се снижат. Направили обаче това прекалено бързо, изгубили съзнание и неуправляемият самолет се разбил. Скоро сред смъртта на летците се появиха слухове, че преди полета Гагарин и Серьогин били изпили по чаша водка, в резултат на което изгубили контрол над действията си. Но официалното заключение е, че експертизата не е открила никакви следи от алкохол в организма на двамата пилоти.

Според друга неофициална версия, Гагарин влязъл в конфликт с висшето държавно ръководство и катастрофата била дело на специалисти от КГБ. Имаше и слухове, че всъщност Гагарин не е умрял, а е бил тайно арестуван от спецслужбите и след пластична операция бил изпратен в психиатрична болница, където впоследствие починал. Освен това писаха, че Гагарин бил имитирал смъртта си, като остатъка от живота си прекарал под чуждо име в село в Оренбургска област, където, вече стар, загинал при нещастен случай по време на лов.

Имаше и версия, че всъщност Гагарин е загинал няколко дни преди датата на падането на самолета – по време на изстрелване на секретен космически кораб в рамките на програма на СССР за усвояване на Луната.
Вижте още:
Как руснаците "изпариха" 1000 китайци 
Сибирската язва- биологичната катастрофа в Свердловск 
Най- мръсната тайна на СССР- ядрената експлозия в комлекса "Маяк"
Езерото Карачай- най- радиоактивното място на света 
Защо СССР не успя да покори Марс ? 

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP