Предоставено от Blogger.

вторник, 10 май 2011 г.

От есента и лютеницата със стандарт


От сряда работна група ще започне изготвянето на нов стандарт за качество на лютеницата и кетчупа. Това съобщи лично директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р  Войнов. Той се срещна с представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. От съюза направиха прогноза, че стандартът би трябвало да е готов най- късно до средата на септември. След въвеждането на стандарта не трябва да се очаква масово повишаване на цените, коментира председателят на УС на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев.

Идеята за създаването на стандарт за лютеницата и кетчупа е с цел да се определят минимални прагове за качество, които да гарантират на потребителите, че в лютеницата ще се влагат само естествени съставки, обясни директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Войнов. „ Това означава , че продукти, които са под тези минимални прагове, съответно ще са пълни с консерванти, подобрители и оцветители, които абсолютно ще са безопасни за здравето на потребителя, но няма да са от естествени продукти. Тези, които са от прага за минимално качество нагоре, ще са от естествени продукти, без подобрители, оцветители и консерванти. В тази гама ще има и по-евтини и по-скъпи продукти в зависимост от суровината и рецептата“, обясни Войнов.

Категорично няма да се толерира използването на тиквено пюре и консерванти. В минималните стандарти ще се обърне внимание на всички съставки на продукта, коментира председателят на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев. По думите му стандартът ще включва колко и какво доматено или пиперково пюре се влага, какво друго може или не може да има, какво да е максималното количество захар, сол, както киселинността.

От агенцията по безопасност на храните съобщиха, че ще защитят лютеницата в ЕК като традиционен български продукт.
Вижте още :

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP