Предоставено от Blogger.

вторник, 30 август 2011 г.

Путин поставя основите на нов СССР


Само двайсет години след разпадането на СССР настоящият руски премиер Владимир Путин може и да не се опитва да го възкреси, но преследва друг проект – да изгради “аналог на ЕС” от бившите съветски републики. Пробутаният от него преди година Митнически съюз между Русия, Беларус и Казахстан вече дава резултат и бяха премахнати митата и митническия контрол по вътрешните граници на трите държави.
През януари 2012 година се очаква той да прерасне в “общо икономическо пространство”, гарантиращо свободно движение на стоки, услуги и капитали в единен пазар с население от общо 170 милиона души, което се равнява на 60 % от населението на бившия СССР. На среща на върха по- рано този месец в Москва премиерите на трите държави си поставиха още по-интересна цел – до 2013 г. да съществува Евразийски икономически съюз. Повидгнал се е въпрос дори за бъдеща обща валута на съюза.

“Това наистина е събитие с много голямо междудържавно и геополитическо значение”, каза Путин след срещата. “За пръв път след рухването на СССР е предприета реална стъпка към възстановяване на естествените ни икономически и търговски връзки в постсъветското пространство”, добави руският премиер. Това може да изглежда  преувеличено, но за разлика от по-ранните опити за обратно интегриране на бивши съветски държави, този бележи сериозен напредък.

Путин предложи също след като общото икономическо пространство стане факт, членовете му да започнат преговори за споразумение за свободна търговия между блока и ЕС. Предвид това, че Русия преговаря вече над 18 години за членство в Световната търговска организация, изгледите за подобно грандиозно споразумение изглежда засега далечни. Изпълни ли се обаче, то ще осъществи виждането на Путин – изложено от него миналия ноември в Германия – за “хармонизирана общност на икономиките от Лисабон до Владивосток”.

Възстановяването на връзките между бившите съветски страни е отдавнашна цел на Владимир Путин. През 2000 г. той подписа с половин дузина държави споразумение за учредяване на Евразийска икономическа общност, или EurAsEc, но оттогава всичко си остана на думи. От 2009 г. насам той се стреми за задълбочаване на интеграцията с две страни членки на ЕурАзЕк до постигането на настоящия митнически съюз. Авторитарният казахстански президент Нурсултан Назарбаев прегърна с охота плана. Силно зависимата от Русия Беларус бе “вкарана в кошарата” с помощта на енергийният монопол осъществяван от руска страна над малката държава.

“Виждането на Путин започна да се ориентира все повече към създаване на Европейски съюз в пространството на бившия Съветски съюз” казва Лилит Геворгян, анализатор в консултантска фирма “Ай Ейч Ес глоубъл инсайт”. Митническият съюз възприе голяма част от европейското законодателство, каза висш руски представител. Копирането на вече съществуващ модел спестява много труд, но то може чисто теоритично един ден да улесни задачата за създаване на зона за свободна търговия с ЕС.

Задълбочаващият се митнически съюз има типичните предимства да стимулира бурно развитието на бизнеса, като премахва съществуващите търговските бариери. Той може да помогне също за възстановяване на хоризонталните връзки между индустрии и предприятия, прекъснати при разпадането на СССР. Нещо повече, обвързвайки Казахстан (най-успешната централноазиатска бивша съветска икономика) с Русия, съюзът дава отпро на силно засилващото се китайско влияние в района. Съседните Киргизстан и Таджикистан също проявиха интерес към евентуално присъединяване.

Любопитното е, но съюзът може да успее там, където други опити се провалиха и да принуди Русия да подобри своя бизнес климат. Висши служители в казахстанската столица Астана говорят за привличане на руски компании да се пререгистрират в Казахстан, който, според тях, предлага по-добра бизнес среда.
На европейския фланг на Русия митническият съюз осигурява на Москва едновременно стимул и механизъм за подкрепа за Беларус – затънала във финансова криза, която наложи внезапна девалвация – и да предотврати обществени вълнения, които да доведат до преориентиране на Минск към ЕС. При това въпреки негативното лично отношение на Путин към беларуския президент Александър Лукашенко.

“Русия ще държи Беларус на санитарния минимум”, допуска Геворгян. “Чрез субсидирани енергийни доставки ще й отпускат достатъчно, за да поддържа живота на икономиката си, но не толкова, че Лукашенко да дръзне да предизвиква Русия”, обяснява тя. Онези, които го познават, казват, че Путин много иска да “придаде завършен вид” на съюза, привличайки в него големият славянски съсед на Русия – Украйна. С присъединяването на нейните 45 милиона жители, населението на блока ще се равнява на три четвърти от това на бившия Съветски съюз.

Независимо дали Украйна ще се включи или не, Путин ловко се възползва от грижите на Запада с дълговите му проблеми, казва Николай Петров от московския мозъчен тръст Център “Карнеги”. “След като Русия е в относително по-добра позиция от много страни от еврозоната, моментът е подходящ за прокарване на интеграционните и идеи”, казва той.
в. "Файнешъл Таймс"
Вижте още :
ГУЛАГ- Черното петно в историята на СССР 
Ягода- един от основателите на ГУЛАГ
Абакумов- Неукият палач от КГБ 
Долината на смъртта- уранов лагер от 1945 год. в далечния Сибир
Маршал Победа- Героят на СССР Маршал Георги Жуков 
Морозов- митологизираното дете жертва на Сталинисткият режим 
Стаханов - поредната рожба на комунистическата пропаганда 
Как руснаците "изпариха" 1000 китайци 
Сибирската язва- биологичната катастрофа в Свердловск 
Най- мръсната тайна на СССР- ядрената експлозия в комлекса "Маяк"
Езерото Карачай- най- радиоактивното място на света 
Защо СССР не успя да покори Марс ? 

бутон за сайт

4 коментара:

Анонимен,  31 август 2011 г., 13:30 ч.  

Ami dano uspee Putin.

Анонимен,  1 септември 2011 г., 1:22 ч.  

Комунизма е жив

Анонимен,  16 октомври 2011 г., 4:14 ч.  

Не изключвайте възможността за присъединяване и на Турция към този съюз, а след нея и някой от арабските държави!

Анонимен,  18 октомври 2011 г., 16:36 ч.  

Съмнявам се точно мюсюлмански държави да влезнат в този съюз

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP