Предоставено от Blogger.

вторник, 11 октомври 2011 г.

Специалните части на Китай

Професионално и организационно китайските спецчасти се раждат към средата на 80-те години. През юни 1985 г. Военният съвет на ЦК на Комунистическата партия начело с Дън Сяопин стига до извода, че в близко бъдеще няма да има големи въоръжени конфликти, в които да се използват обикновени въоръжени сил. Друга причина за сформирането на спецчастите е войната в Персийския залив, както и продължителния високотехнологичен конфликт в крайните райони на Китай. Първото функционално завършено подразделение се появява през 1988 г. в Гуанчжоуския военен окръг.

Структура

В Китай има седем военни окръга, всеки от тях разполага със свой полк със специално назначение (три батальона, с численост около 1000 души), подчинен на военното командване на окръга; на всяко ниво има собствена спецчаст: корпус – батальон (всичко 18 батальона, по 300-400 души във всеки), бригада – рота (около 120 души), на ниво полк – взвод (30-40 души).

Специалните полкове по военни окръзи

1. Шанянски военен окръг – “Дънбейски тигър” (дънбей на китайски означава североизток), Манчжурия, нарицателно име за трите североизточни провинции на Китай.
2. Пекински военен окръг – “Вълшебният меч на Изтока”.
3. Нанкински ВО – “Летящият дракон”, създаден през 1992 г.
4. Гуанчжоуски ВО – “Острият меч на Южен Китай”, сформиран през 1988 г.
5. Ланчжоуски ВО – “Нощен тигър”.
6. Цзинански ВО – “Ястреб”.
7. Чендуски ВО – “Сокол”, сформиран през 1992 г.
Освен това към спецчастите се отнасят и подразделенията на морския десант - “Ударен морски десант” и въздушният десант “Острият меч на синьото небе”.
По програмата на специалните части се подготвят обикновените войници от НОАК – 162-ра дивизия (в 54 армия), 63-та дивизия (в 21-ва армия) и 149-а (в състава на 13-а армия).
Освен армейски специални части съществува и специална част на Въоръжената милиция и подчинените на министерството на обществената сигурност части. За антитерористичното подразделение “Пантера” почти няма информация, но някои източници го приписват на Чендуския ВО. То може да е първообразът или по някакъв начин да е влизало в “Сокол”); антитерористичната част “Снежният вълк” действа по време на провеждането на Пекинската олимпиада през 2008 г.

Задачите

Специалните части на Китай са една от съставките на Силите за бързо реагиране, които воюват в условията на ограничен регионален конфликт и с използването на последните военни технологии. Спецчастите провеждат разузнаване, непродължителни или дребномащабни военни операции и антитерористична дейност, ликвидират формирования на сепаратистите. През октомври 2002 г. спецчастите участваха в общи антитерористични учения с Таджикистан.

Въоръжението

Спецчастите разполагат с военнотранспортните вертолети Ми-17, БЛА, щурмовата пушка KBU-88, снайперски пушки модел 95, секретни видове стрелково оръжие, картечници, гранатомети, огнемети, оръдия, включително ПТУР HJ-37/PF-89, бронежилетки, каски, тактически радиостанции, прибори за нощно виждане и пр.

Подготовката

Подготовката на армейските и милиционерските специални части е на базата на методики, разработени от ГЩ на НОАК. Физическата, психологическата и професионалната подготовка на китайските специални части няма равна на себе си в света.
Подготовката се дели на две части – базова и професионална.
Базовата подготовка включва целия комплекс от обикновени физически упражнения за сила, ловкост и издръжливост плюс ръкопашен бой и самоотбрана без оръжие, оцеляване в полеви и екстремални условия, алпинистка подготовка, преодоляване на водно пространство в пълна екипировка, всички видове стрелково оръжие, монтиране на палатки, изкопаване на укрития в снега и земята, медицинска помощ и спасяване в полеви условия, методи на засада и внезапни атаки, действия в планините, в гората, във вода и в сняг, десантна подготовка; ски-подготовката се провежда в североизточните провинции, дори при температура по-ниска от 40 градуса; ориентиране в местността със или без компас; четене на карти. Провежда се тест за оцеляване във вода с вързани ръце и крака. Вероятно тестът се провежда сред командосите в подразделенията “Нощен тигър”, “Острият меч на Южен Китай” и “Сокол”.

Оцеляването в “Сокол”

Група от шест души. Снаряжение – армейски ботуши, нож, лек автомат и каска. Със себе си боецът може да вземе 1 кг ориз, пет броя бисквити, сол и кибрит. Преди похода групата внимателно се обискира, буквално джобовете се изтръскват – никакви излишни и неразрешени предмети не бива да носят, включително пари и вода.
Условията на марш-наскока: за седем денонощия групата трябва да премине през девствена гора, повече от 200 км; според други източници – 300, част от маршрута (три денонощия) преминава през планинска местност на 2700 метра надморска височина. Повечето източници на вода не са годни за пиене или са опасни за живота. Бойците трябва да открият по следите на птици и животни водоемите, които са подходящи използване, или добиват вода от дървета и растения. Допълнителна трудност - въпреки горещината дрехите трябва да бъдат плътно прилепнали до тялото, тъй като местността е пълна с отровни змии и насекоми. Планинският участък от маршрута е беден на растения и животни и командосите трябва да оцеляват с мравки, мишки и змии. По пътя групата трябва да изпълни около 20 учебни задачи (щурмуване, залавяне на езици, обхождане на застави, засади на условен противник и пр.).
Тези тренировки се провеждат 3-6 месеца годишно.
Източник сп. Командос
Вижте още:
Отряд "Рис'- гордостта на руското МВР
 
Отряд "САТУРН"- московският юмрук

Отряд "Аристан"- казахстанските лъвове 

173-и отряд- афганските ветерани от Спецназ 

"Кобра"- елитно подразделение на австрийската полиция

1 коментара:

Анонимен,  22 март 2014 г., 22:18 ч.  

спасибо за инфу - тока ntotkov.blogspot.ru почему то у меня медленно грузится - что может быть не так?

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP