Предоставено от Blogger.

петък, 10 февруари 2012 г.

Как КГБ унищожи групировката ТЕКСИМ

Георги Найденов
Точно преди 40 години след дълги митарства и усуквания, след умопомрачителни търсения на теле под вола, създателят на легендарната групировка Тексим – Георги Найденов, най-сетне е осъден. Преди това Софийския градски съд го оправдава – невинен!
Тодор Живков беснее, вика главния прокурор Иван Вачков и заповядва: този не трябва да види бял ден, в затвора! Във Върховния съд е намерен послушен магистрат – съдията Ангел Велев, който изпраща зад решетките Найденов за цели 20 години.Георги Найденов – или както е по- известен сред своите – Гето, търка наровете в Старозагорския затвор пет години и излиза на свобода. Но не му се признава пенсия, не му се дава работа.

Съдбата на първия социалистически бизнесмен е решена на тайна среща в резервата Сребърна. Там на границата с Румъния КГБ има своя резиденция. От Москва е дошъл лично мрачният шеф на чекистите – Юрий Андропов. Сега той е още по-навъсен, а срещу него смирени и уплашени мигат първият заместник на Тодор Живков в правителството – Живко Живков, министрите на външната търговия и на транспорта – Лъчезар Аврамов и Пенчо Кубадински, шефът на Държавна сигурност Григор Шопов. По спешност е извикан на срещата и следователят Николай Орешаров. Първия не присъства, но знае всичко. Андропов гледа ледено и натъртено заявява: Трябва да се сложи край на Тексим, а Георги Найденов да бъде пратен в затвора. На Орешаров се възлага да ръководи следствието и да събере доказателства за престъпления.

Подтекстът е ясен – или правите това, или Живков ще бъде сменен. По челата на нашите лъсва пот, те много добре знаят, че каквото каже могъщият шеф на КГБ, Брежнев вече го прави. И Тодор Живков знае това отлично, затова е дал съгласие за саморазправа. Тази среща е само месеци след като е затрита Пражката пролет през август 1968 година и КГБ мачка яростно всякакви кълнове на капиталистическа икономика и култура.

От тази среща има само един, който е изключително доволен. Това е министърът на транспорта Пенчо Кубадински. Защото Георги Найденов под прикритие е негов заместник. Иначе е полковник, заместник – началник на Първо главно управление на Държавна сигурност. Гето е негов заместник, но не бръсне дори за слива министърът си, а пряко работи с Тодор Живков. Защото не е тайна, че империята Тексим е създадена под ръкоплясканията на Тато: разгръщай се, повтарял Първия, аз съм зад теб! Зад теб, но когато е застрашена неговата власт, тръгва срещу Гето.

Живков през 60-те години
Бай Пенчо се е дразнел от вироглавството на своя заместник. Дори, според един очевидец и участник в ловните излети, веднъж нервно казал: Другарю Живков, кой е този Георги Найденов, та прави каквото си иска! Тато нищо не отвърнал, само пуснал една тънка усмивка.

За възрастните българи Георги Найденов е известен като човекът, който доведе кока- кола в България. Същата кока, която до тогава народът знаеше само от злъчните карикатури, с които се гаврехме с американските войници: как те се напили с кока-кола и изпотрепали цяло село мирни виетнамци. Народът усети Тексим и по луксозните западни цигари – един пакет Кент се продаваше за 1,20 лева и можеш да си го купиш, където поискаш.

Това беше масовата представа за империята Тексим. А иначе тя е въртяла оборот за милиони долари. Когато бива създадена през декември 1960 година със секретно постановление на министерския съвет, Георги Найденов разполага само с 2 314 долара. За една петилетка капиталът на фирмата става 136 милиона долара – без да се брои огромната материална база. Гето печели милиони долари, но те всъщност отиват в държавната хазна – това е златната кокошка на България. Защото Тексим в същност е външнотърговско предприятие - под прикритие частно, а печалбата е за държавата.

Според Огнян Дойнов, Тексим внася продукти, които продава с голяма, недопустима за никоя друга по това време надценка на нашия пазар. За разлика от другите държавни компании обаче, не плаща мита. От друга страна, за да се хареса на Тодор Живков, Найденов купува българска стока и я продава в чужбина на дъмпингови цени. Това е, казано по най- достъпен начин, икономическата магия на империята. Тя работи на пазарни принципи и печели огромни суми, като по този начин доказва колко е ялова социалистическата планова икономика. Това е уникален експеримент – първи и единствен при социализма, който показва, че и тогава може да се печели успешно. Нещо, което по-късно направиха китайците, разбира се, в стократно по-големи мащаби.
Само за броени години Тексим набира огромна финансова и икономическа мощ: разполага с 6 пътнически самолета и селскостопанска авиация, която работи в африканските страни и носи долари. Има 103 кораба и над хиляда тира. Заради тези мащаби Тексим се трансформира в икономическа групировка Български търговски флот. Найденов е неуморен, експериментира, шета по света и прави сделки. Следователят Николай Орешаров, който не намира престъпление за нито един цент, казва: Георги Найденов можеше от лайна да направи пари! Уникален бизнесмен и негов аналог през годините на прехода е само Илия Павлов.

Според следователя, Найденов дори е купувал на безценица стари руски кораби, ползвал ги е за няколко рейса из моретата и след това ги потапял, като вземал огромни застраховки. При търговските операции е успявал направо да смачка руската рубла – вместо по 98 стотинки, както е официалният тогава курс, той я свалил до 65 стотинки. Невероятен нюх и талант за бизнес.

Звездата му изгрява обаче още през 1960 година. Тогава Найденов е офицер от разузнаването, но работи под прикритие в министерството на външната търговия. Той успява под носа на могъщото френско разузнаване да прекара кораба „Родина” с 10 хиляди тона оръжие за алжирските бунтовници. Французите му правят засада, но нашият кораб с пушкалата акостира в пристанището в Мароко и те остават с пръст в уста. А в хазната влизат над 50 милиона долара!

Тодор Живков е във възторг! Той току що се е върнал от Ню Йорк, където е държал реч в ООН. И докато Хрушчов удря с обувка по трибуната, нашият влиза в американски фирми и магазини и остава поразен от напредъка на янките. Живков е амбициран да търси нови икономически подходи и идеята за Тексим и напористия Найденов му идват дюшеш. И така Гето първи и единствен доказва, че социализмът е в състояние да развива успешна и високоефективна икономика. Уви, Кремъл ни препъна!

САМ СРЕЩУ ЧУГУНЕНИТЕ МОЗЪЦИ

Това, което е правел Георги Найденов в онези времена, граничи с фантастиката. Да се опълчиш срещу централизираната ни икономика, да експериментираш, да въртиш бизнес със западните акули и да наливаш милиони долари в държавната хазна – ами това е достойно за завист. Черна завист кипи в чугунените мозъци, защото им разваля социалистическия рахатлък. Той – селянчето от Стрелча да върти печеливш бизнес по света, а те?

Гето наистина е роден в село Стрелча през 1927 година, на 16 години влиза в нелегалния РМС, става един от най-младите партизани в бригада „Васил Левски”. Дни след 9 септември 1944 година работи в градското ученическо бюро в Пловдив и организира успешни акции срещу спекулантите. Изтеглен е в централното ръководство на РМС в София, показва блестящи организаторски качества. Заради тях е приет да работи за нашето разузнаване. Назначен е под прикритие в министерството на външната търговия, бил е търговски представител в Египет. В Старозагорския затвор е в един отряд с Христо Вълчев, по известен като писателя Петър Христозов.
До промените е спиран от всякаква работа. Бариерата се вдига едва през 1988 година, когато Живков му разрешава да отиде във Виена – вече е излязъл прословутия Указ 56 за частни фирми. Там Гето замисля и през 1992 година открива своята Частна предприемаческа банка „Тексим”. По една ирония на съдбата, точно когато четат съдиите решението за откриването на банката, в съседната зала произнасят присъдата срещу Тодор Живков.

Георги Найденов почина на 2 октомври 1998 година. Съдбата на банката остана в ръцете на по-голямата му дъщеря Мариета.
Източник: тук
Вижте още :
 
Как КГБ открадна 500 тона злато от Испания?
Как руснаците "изпариха" 1000 китайци 
Сибирската язва- биологичната катастрофа в Свердловск 
Най- мръсната тайна на СССР- ядрената експлозия в комлекса "Маяк"
Езерото Карачай- най- радиоактивното място на света 

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP