Предоставено от Blogger.

вторник, 15 май 2012 г.

Аспартам- сладкият убиец в луксозна опаковка

Аспартам е нискокалоричен изкуствен подсладител. Той е бил открит случайно през 1965 г. от химика Джеймс Шлатер, работещ за фармацевтичната Компания "Сърл", докато търсел нов медикамент за язва. Един ден, разливайки, без да иска, от веществото извън контейнера и лизвайки след това пръстите си, той усеща сладкия му вкус. Впоследствие се установява, че новият продукт е 200 пъти по-сладък от захарта. Откритието било направено публично достояние през 1970 г. Той е известен и с други имена като «NutraSweet», «Equal», «Spoonful», Е 951 (чети етикетите!). Аспартамът се използва като подсладител и в други газирани напитки, в прахчетата "Степ", "Танг", както и в някои медикаменти.
Всъщност как този изключително вреден продукт превзема пазара.  “Фармацевтичната фирма G.D. Searle, работейки в симбиоза с държавни чиновници и конгресмени, подкупваше хората, които проучваха извършваните от нея нарушениа на закона, за да изкара аспартам на пазара.” През 1980 г. Public Board of Inquiry гласува единодушно да отхвърли употребата на аспартама, но с идването на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс разрешава употребата на Нутрасуит. Чрез още много машинации и “игри под масата”, за които тук няма да се спираме, този продукт завладява американския и световния пазар.
Понастоящем аспартам се добавя в повече от 6000 хранителни продукта и напитки, и се продава в почти 100 страни. През 1992 г. Нутрасуит подписа споразумение с компаниите Кока кола и Пепси кола с условието да бъде снабдителят им с аспартам. Най-голямата ирония и същевременно най-ужасяващото е, че този подсладител преобладава предимно в диетичните храни. Това е пълен абсурд - вещество, от което има, както ще видим по-долу, над 10 000 оплаквания и има регистрирани най-малко 92 болестни симптома, да се продава като диетичен продукт. Едва ли хранително-вкусовата промишленост е стигала до по-голямо безумие.
Аспартамът е съставен от: фенилаланин (около 50% от него), аспергинова киселина (40%) и метанол (10%). Смятан е от много учени за химична отрова и изобщо за най-опасната добавка към храните. Той е отговорен за около 75% от страничните реакции, предизвиквани от хранителни добавки, според докладите до Системата за наблюдение на страничните ефекти към FDA и от 1985 г. до сега има официален регистър на 92 симптома от над 10 000 официално подадени оплаквания. Някои от болестните прояви са по-леки, а други - сериозни: главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта (често срещано), гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия (особено у хора с генетичното заболяване фенилкетонурия), безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и виене на свят, ставни болки и др., като дори има съобщени смъртни случаи. Посочените симптоми са толкова често срещани, че някои лекари говорят за "аспартамна болест"! Отново искам да ви напомня, че според FDA в най-добрия случай се съобщават не повече от 10% от реакциите. За сравнения ще поясня, че от захарина за почти 100 години има само около 10 оплаквания.
Според лекари и учени следните заболявания или състояния могат да се усложнят или да бъдат отключени от консумацията на храни или медикаменти, съдържащи аспартам: мултиплена склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хронична умора, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието, аутизъм. Възможно е и симптомите, които се получават в резултат на токсичното действие на нутрасуит, да наподобяват изброените заболявания. Ефектите могат да не се проявят веднага, а след няколко години.
Сободната аспергинова киселина, която се съдържа в подсладителя, е причина за възникването на различни остри и хронични неврологични прояви, защото и тя, и нейното съединение аспартат спадат към групата на т. нар. екситоксини . Това са вещества, обикновено аминокиселини, които реагират със специфични рецептори в мозъка. Все повече учени и клиницисти са на мнение, че екситоксините играят много важна роля за появата на някои ендокринни и особено на дегенеративни неврологични заболявания, като амиотрофична латерална склероза (АЛС), Паркинсонова болест, болест на Алцхаймер и някои други, и за дефекти в развитието на нервната система на плода по време на бременността.


Европейската агенция за безопасност на храните (ЕФСА) започна обществена консултация за подсладителя аспартам. Всички заинтересовани страни могат да изпратят своето мнение до 15 февруари 2013 г. През май 2011 г. ЕК поиска от агенцията да направи цялостна оценка на подсладителя, след като нови научни изследвания разкриха потенциално негативно влияние върху бременни жени и по-висок риск от рак. Италианският онколог Морандо Софрити публикува изследване през 2010 г., което показа повишен риск от рак на черния и на белия дроб при мишки, хранени с аспартам. Проучване от същата година, включващо 60 000 бременни жени, установи връзка между приемането на подсладени с аспартам напитки и случаи на преждевременно раждане.
Вижте още :
Подсладителите- бавните убийци в храната
Списък на вредните консерванти
share button
Продукти на българския пазар, които съдържат АСПАРТАМ или Е951:

Вече в почти всички евтини продукти, където захарта е заменена с евтиният подсладител АСПАРТАМ

1. Coca-Cola i Pepsi Light;

2. Газирана вода “Горна Баня” със свеж дъх на лимон;

3. Mентови дражета “Fisherman´s Friends“;

4. Всички дъвки “Orbit“;

5. Дражета и дъвки “Mentos“;

6. Разтворими напитки “Танг”, “Степ“ и "Болеро";

7. Дражета, бонбони и дъвки “Winterfresh“;

8. Всички диетични вафли и бисквити.

9. Дражета “Orbit Drops“;

10. Coca-Cola Black;

11. Бонбони за гърло “Propolki”/”Прополки”;

12. Лимонада Мания;

13. Напиткa Дерби и Стил;

14. Енергийна напитка Pitbull;

15. Енергийна напитка Bulldog;

16. Плодова напитка “Party”;

17. Дъвки “Витаголд” / “Vitagold”;

18. Боза “Бомакс”;

19. Кока кола към суб-марката на Billa – Clever;

20. Лекарствен препарат (перорален разтвор) VOLTFAST;

21. Детски мултивитамини „Марсианци“;

22. Пепси кола лайт, Pepsi Cola light;

23. Плодова напитка “COSTA” с вкус на касис;

24. Серия газирани напитки лайт (light) на Флорина (Florina)

25. Фервекс за деца

26. San Terra cola на Kaufland

Джинджифилът- дар божи или плацебо?

31 коментара:

Анонимен,  29 октомври 2012 г., 15:39 ч.  

Хубава статия!

Анонимен,  16 януари 2013 г., 0:02 ч.  

Мерси за полезната информация! Питам се, колко ли още отрови има в храните ни и защо сме толкова алчни и глупави да се тровим сами?!

Анонимен,  20 януари 2013 г., 13:47 ч.  

И още кой знае колко още продукти...

Анонимен,  29 януари 2013 г., 20:45 ч.  

ники кажи колко ти плати гришата за тая статия само захар да си купуваме ?

Анонимен,  4 март 2013 г., 10:26 ч.  

Няма Кока Кола, суб марка на BILLA. Кока Колата си е Кока Кола, Clever Cola си е Clever Cola, не е Coca Cola.

Анонимен,  19 март 2013 г., 10:50 ч.  

Blagodaria za informaciata !
Ve4e li4no az niama da kupuvam ot tezi bokluci.

Анонимен,  28 април 2013 г., 14:21 ч.  

FUCK ILLUMINATI

Анонимен,  7 май 2013 г., 15:35 ч.  

Хора това се отнася не само за аспартама , а за всички Е - номера , химии и боклуци . Всичко което не е естествено е боклук . Тровим се с химии и после се мъчим пак с химии да се лекуваме.Аз лично почвам чиста храна да си отглеждам.

Анонимен,  17 юни 2013 г., 19:09 ч.  

"особено у хора с генетичното заболяване фенилкетонурия" Това ме разби. ПРОТИВОПОКАЗНО е да приемат ВЪОБЩЕ фенилаланин, за какви "странични" реакции си говорим? Сякаш деабетик да блъска по 10 шоколада и да наричаме ефектът странична реакция >.<

Анонимен,  9 юли 2013 г., 18:05 ч.  

Добавям: Уринал Дринк, така силно рекламираното лекарство за уринарния тракт

Анонимен,  26 юли 2013 г., 21:53 ч.  


Защо се произвеждат лекарства с аспартам!Например реновакс,който пия при болки в коляното ,а се чувствам добре.Но последствията са страшни,които се описват по-горе,след време.

Анонимен,  29 юли 2013 г., 21:59 ч.  

Аспартам се съдържа и в Аугментин ЕS 600mg прах за перорална суспензия на Глаксосмит Клайн - антибиотик за деца.

Анонимен,  30 октомври 2013 г., 10:12 ч.  

Има го и в разтворимите витамини на SupraVit Active

Анонимен,  15 ноември 2013 г., 20:41 ч.  

ПРЕДЛАГАМ ДА СПРЕМ ВСИЧКО ТОВА,
ДА НЕ КУПУВАМЕ ТЕЗИ МАРКИ,ДА РАЗКАЖЕМ НА ВСИЧКИ ОКОЛО НАС,ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА ГИ СПРЕ ОСВЕН СЛАБО ТЪРСЕНЕ!

Анонимен,  9 януари 2014 г., 18:01 ч.  

Много филми гледате!!! Аспартама бил вреден... Ми то и цигарите са вредни ама ги пушите! И акохола е вреден ама си пийвате. Я без простотии. Да не би стероидите с които някои се тъпчат да са по-полезни?! Аман от разбирачи...

Анонимен,  13 януари 2014 г., 20:42 ч.  

Анонимен каза...

Много филми гледате!!! Аспартама бил вреден... Ми то и цигарите са вредни ама ги пушите! И акохола е вреден ама си пийвате. Я без простотии. Да не би стероидите с които някои се тъпчат да са по-полезни?! Аман от разбирачи...

Ей глупак,някой кара ли те насила да пиеш алкохол или протеини,стероиди?!?!?!Говори се за нещо в храната ти,което е мн вредно,евтино и опасно,но поради липсата на информация си го кльопаш и после се стига до коментар като твоя!!!Аман от критици!

Анонимен,  22 януари 2014 г., 9:57 ч.  

Аман от разбирачи, аман и от критици! Вместо да сме доволни, че изпод масата се подава много важна и скрита от човечеството информация за всички нас, вие бълвате змии и гущери срещу себеподобните си в пространството без никакъв срам, без макар и минимално съмнение и храна за размисъл, да не говоря за уважение на мнение и вещо разбиране по въпросите! Няма нищо полезно, което да е създадено по изкуствен път! Което е живо и създадено директно от природата то е за вкарване в тялото на негово величество човека в употреба за неговата пълноценна и жизнена енергия! Новото време говори на всички еднакво! Слушайте го със сърцето си, ако мислите, че имате такова, а не със зомбираните си и промити мозъци!!!

Анонимен,  6 февруари 2014 г., 8:31 ч.  

ДА СЕ СРАВНЯВА УПОТРЕБАТА НА ЦИГАРИ И АЛКОХОЛ КОИТО СА ЛИЧЕН ИЗБОР НА ВСЕКИ, С ЗА ОТРОВИТЕ, КОИТО ПРИЕМАМЕ С ХРАНАТА И ЛЕКАРСТВАТА Е НАЙ-МАЛКОТО НЕСЕРИОЗНО. ЗА ПОСЛЕДНИТЕ НИЕ ПРОСТО НЯМАМЕ ИЗБОР!!! А ЗАМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ КАКВО ПРИЧИНЯВАТ ВАКСИНИТЕ? КАКВО СЕ СЛУЧВА С ОРГАНИЗМА НА НОВОРОДЕНО, ЧИЯТО ИМУННА СИСТЕМА НЕ Е ИЗГРАДЕНА НАПЪЛНО, КОГАТО МУ СЕ ИНЖЕКТИРА ЗАРАЗАТА. И ЗАЩО СЛЕД КАТО В ГЕРМАНИЯ, АНГЛИЯ, ФИНЛАНДИЯ, ИСПАНИЯ, САЩ И ДР. ВАКСИНИТЕ НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ НИЕ НЯМАМЕ ИЗБОР.

Анонимен,  7 февруари 2014 г., 20:15 ч.  

Препоръчвам на всеки стигнал до тук да прочете:
" Светата кръв и Свещеният граал "
И ако след това имате думи споделете ги...

Monev 21 февруари 2014 г., 14:19 ч.  

Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?
Тоз ли, що спасителят прободе
на кръстът нявга зверски в ребрата,
или тоз, що толкоз годин ти пее:
"Търпи, и ще си спасиш душата?!"

Той ли ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови теглила за сиромаси,
нов кърджалия в нова полуда,
кой продал брата, убил баща си ?!

Той ли? – кажи ми. Мълчи народа!
Глухо и страшно гърмят окови,
Не чуй се от тях глас за свобода,
намръщен само с глава той сочи
на сган избрана ” рояк скотове,
в сюртуци, в реси и слепци с очи.

Сочи народът, и пот от чело
кървав се лее над камък гробен;
кръстът е забит във живо тело,
ръжда разяжда глозгани кости,
смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!

А бедният роб търпи, и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
броим, и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!

Monev 21 февруари 2014 г., 14:24 ч.  

За съжаление АКЪЛА идва с болка, понякога с много болка и за съжаление винаги късно, най вече когато се “обърне колата“ ........

Анонимен,  2 март 2014 г., 17:07 ч.  

ЗА АСПАРТАМА , ЗАХАРТА , ВАКСИНИТЕ И МНОГО ДРУГО ЩЕ ПРОЧЕТЕТЕ В ,, СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ СРЕЩУ ЗДРАВЕТО,, НА Д-Р АТАНАС ГЪЛЪБОВ

Vqra91 19 март 2014 г., 18:25 ч.  
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен,  27 юли 2014 г., 10:57 ч.  

АСПАРТАМ СЪДЪРЖАТ И СТУДЕНИЯ АЙ VICTORIA

Анонимен,  1 октомври 2014 г., 17:52 ч.  

Анонимен,на майка ти у путката! Дебил смачкан!

Анонимен,  7 ноември 2014 г., 21:34 ч.  

А КЪДЕ И В КОЕ НЯМА ХИМИЯ?ОТ ГЛАД ЛИ ДА МРЕМ?

Анонимен,  8 май 2015 г., 14:08 ч.  

Не е истина колко тъпи хора пишат коментари. "Всичко било химия". Ами като е така, дайте да нагъваме възможно най-много боклуци, просто защото си имаме оправдание. Всеки си има глава на раменете. Колкото и да са изкуствени плодовете, зеленчуците, месата и т.н, гарантирам ви, че е по-добре да се ограничавате с тях, отколкото да блъскате коли, бургери и тем подобни. Друг е въпроса, че толкова много хора са пристрастени към т.нар. "джънк фууд", че изобщо не мислят за отказване от тези боклуци.

Анонимен,  27 юни 2015 г., 13:35 ч.  

https://www.youtube.com/watch?v=NIxKMz4hIyk

Анонимен,  24 март 2016 г., 8:20 ч.  

Едно време се увличах с напитки от прахчета "Болеро", "Степ" и др.такива. Резултат след няколко години: рак на гърда!

Анонимен,  5 август 2016 г., 16:39 ч.  

Онзи ден си купих бира Радлер с лимон и бъз. Не бях пил от този тип бира от доста дълго време. Вкусът и ми се стори невероятно сладък, затова погледнах етикета за съдържанието. Исках да проверя за съдържание евентуално на сироп от царевица, но за нещастие първото което прочетох бе че съдържа АСПАРТАМ. Направо спрях да чета и мисля че едва ли някога ще реша отново да си купя какъвто и да било Радлер...

Анонимен,  30 септември 2016 г., 14:01 ч.  

Това обаче са само малка част от буклуците. 95% от храните на пазара са с отровни за организма офкусители и консерванти.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP