Предоставено от Blogger.

неделя, 26 октомври 2014 г.

Боко Харам- кошмарът на Африка

Една неизвестна на международната общественост  терористична ислямистка организация наричаща се Боко Харам стана печално известна в последно време. С името и се свързва смъртта на хиляди хора в североизточната част на най-многолюдната от африканските държави и първа икономическа сила на Черния континент. От година и половина нигерийската армия започна мащабна операция в опит да сложи край на бунта. Международната общност също наблюдава със загриженост събитията в Нигерия. Американският президент Обама категорично заяви, че САЩ ще направят всичко по силите си, за да помогнат на Нигерия. Той призова за международна мобилизация срещу набиращата сила ислямистка организация.
Групировката Боко Харам се предполага, че възниква през 1990 година в град Майдугури, щат Борно. Придобива печална известност едва през 2002 година, когато 200 активисти на сектата атакуват полицейски управления в Нигерия. Членовете на терористичната организация изповядват изключително краен радикален ислям. Боко Харам, чието име на местния език означава "западното образование е грях", иска да създаде ислямска държава по законите на шериата. Основоположник на организацията е Мохамед Юсуф. Първоначално към Боко Харам се присъединяват безработни абитуриенти и студенти, които в знак на протест срещу бедността, безперспективността и социалната несправедливост в североизточна Нигерия изгарят своите дипломи. Радикалната ислямистка организация действа предимно в северните райони на Нигерия – Борно, Кано и Йобе.

Абубакар Шекау
При нападенията през 2002 година е убит лидера на организацията Мохамед Юсуф, което според специалисти в тази област отключва агресията в последователите му. Начело на Боко Харам става Абубакар Шекау, който слага началото на едно много по-радикално и жестоко управление на организацията. Идването на власт на Шекау е неочаквано и стряскащо, анализаторите казват за Шекау, че се е върнал от мъртвите, тъй като е обявен за убит през 2009 г., но изведнъж чрез видео се появява отново в новата си, по-страшна светлина – като лидер.Оттогава насам групировката редовно извършва нападения срещу църкви и държавни институции под ръководството на новия си лидер Абубакар Шекау. А голямата бедност и високата безработица в северната част на Нигерия карат много млади хора да се присъединят към групировката.
Шекау става известен като лицето на терора, безмилостен лидер с извратена идеология. Видеата, които публикува, са доказателство за неговата безскрупулност – „Наслаждавам се да убивам всекиго, който Бог ми е наредил да убивам – по същия начин, по който се наслаждавам, когато убивам пилета и овни.“ са думи на Шекау от видеото след смъртоносната атака на Боко Харам през януари 2012 г., която отне живота на повече от 180 души в Кано. До момента Съединените американски щати са обявили цена от 7 милиона щатски долара за този, който съобщи местонахождението на Абубакар. Не е случайност, че го наричат и Невидимия, тъй като от мнимното му убийство през 2009 г. терористът не е виждан или засичан на живо.

Една от многото терористичните атаки, която предизвиква реакции не само в Нигерия, но и в цял свят, е отвличането на над 220 нигерийски ученички от държавното училище в Чибок през април тази година. Причината за отвличането може да се търси в самата идеология на организацията. Жената според ортодоксалното мюсюлманство не се възприема като самостоятелна единица, за нейната свобода и демократични права е немислимо да се говори, а  получаването на образование е против всички правилана шериата. Друга от причините за деянието е свързана с едно от видеата след отвличането, в което Абубакар Шекау поставя условието, че ще освободи момичетата, само ако правителството освободи от затвора членове на организацията Боко Харам. 

споделяне на връзка

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP