Предоставено от Blogger.

неделя, 23 ноември 2014 г.

Подсладителите- бавните убийци в храната

Мускулни болки, спазми, гърчове, виене на свят, болки в главата, депресия, ставни болки, шум в ушите, влошаване на зрението и сърдечно-съдови проблеми. Това са само част от проблемите, кито предзвикват изкуствените подсладители. Имаше години, когато захарта беше тотално зачерктната, но с навлизането на модерната хранително- вкусова промишленост нещата се промениха. С цел по-голяма печалба и уж грижа за здравето на хората в храните започнаха да се използват изкуствени и изключително вредни за здравето на всички подсладители. 

1- АЦЕСУЛФАМ К или Е950 
Ацесулфам К е нискокалоричен подсладител, който често може да се срещне в комбинация с аспартам. Той е одобрен от FDA през 1988 г. като заместител на захарта и е разрешен за употреба в различни храни и прахчета за моментални напитки, дъвки и т. н. Търговските му наименования са Sunette и Sweet One. Почти 200 пъти по-сладък от рафинираната захар.Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина — тя оказва възбуждащо действие върху нервната система и с времето може да доведе до привикване. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продукти, в които се съдържа този подсладител, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени.
Според редица независими изследвания ацесулфам К предизвиква тумори на белите дробове, млечните жлези, някои редки новообразувания, като например в тимусната жлеза, а също и левкемия. Проведените експерименти с ацетоацетамид, разпаден продукт на ацесулфама, показват, че той предизвиква бързо развитие на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза в плъхове.
Безопасна доза 1 грам на ден

2- Фруктоза (царевична)
Употребата му в продуктите за диабетици напоследък е в огромни размери. Използването на благозвучното “фруктоза” не е случайно. Звучи ви някак плодово и безопасно. Истината, е че фруктозата която си набавяме през плодове или мед е чудесна, но в хранително- вкусовата промишленост има друго вещество – глюкозо-фруктозен сироп. Глюкозата в него се усвоява бързо, или се складира в мускулите, черния дроб или мастните тъкани. Поради бързото си усвояване, тя стимулира панкреаса да произвежда много инсулин, което често е свързано с покачването на излишни килограми. Черният дроб има ограничени възможности за преработка на фруктоза, и когато тя дойде в голямо количество, голяма част от нея се превръща в мазнини. Препоръчително е да не се подвеждате от този модерен подсладител, който е на всички диетични щандове, присъства в шоколади, десерти, вафлички, сладки, готови сосове, сладки ядкови и зърнести блокчета и бисквити.  

3-АСПАРТАМ или Е951
Това е един от най- отровни подсладители. Последствията от употребата на аспартам - натравяне с метанол, мускулни болки, спазми, гърчове, виене на свят, болки в главата, депресия, ставни болки, шум в ушите, влошаване на зрението. Особено опасен за диабетиците, но това не пречи да го влагат във всички продукти предназначени точно за тези потребители След употребата му нивото на кръвната захар става неконтролируемо, в резултат на което много от пациентите могат да изпаднат в кома. Аспартамът силно повишава апетита за сладки неща, най- вяроятно поради спадане нивото на серотонина в кръвта. Води и до проблеми с опознавателната дейност на интелекта и намалява интелигентността. Спирането на консумацията на аспартам води до драстично намаляване на телесното тегло. Аспартамът е изобретение на известната компания Монсанто.


4- ЦИКЛАМАТ или Е952
Цикламатът спада към групата на високоефективните подсладители - вещества, които са десетки или стотици пъти по-сладки от обикновената захар, в която група влизат аспартам (Е951), ацесулфам К (Е950), сукралоза (Е955), захарин (Е954), неотам и др. .Цикламат със своята 30 до 50 пъти по-голяма сладост от захарозата е най-слабият от използваните изкуствени подсладители.През 1969 г. обаче е проведено лабораторно изследване върху мишки на хроничната токсичност, която показва, че тази смесица причинява рак на лабораторни плъхове. От големите компании в бизнеса се втурнаха да обясняват, че плъховете не са като човек и по принцип са предразположени към подобни ракови образувания.
През 1970 г. цикламат е забранен за употребата в храни, напитки и лекарства в САЩ. В рамките на Стария континент цикламатът е забранен за употреба в Обединеното кралство, но е разрешен в много други европейски страни, включително и България. Днес повече от 55 страни все още одобряват употребата на цикламат.
Безопасна доза 0,8 грама на ден

5- СУКРАЛОЗА или Е955
Е нов, термоустойчив, силен подсладител, разработен от британската компания Tate & Lyle.Сукралоза е шокиращите 600 пъти по-сладка от захарта и два пъти по-сладка от захарин. Тя не е типичният изкуствен подсладител, тъй като е получена при хлориране на захароза, но за разлика от нея вместо три хидроксилни групи има три хлоридни йони. Това е и причината сукралозата да е неусвоима от организма.
Според редица учени сукралозата всъщност не може да се отделя от телата ни. Съществуват специалисти, който смятат, че веществото причинява щети на нашия метаболизъм и в крайна сметка, ако ние продължим да го поглъщаме, то може да увреди вътрешните ни органи. Учените твърдят, че човешкият черен дроб не е в състояние за детоксикира тялото ни от Е955 и че сукралозата нанася щети на хепатоцитите /метаболитни клетки в черния дроб/.Те  настояват, че няма как да има безопасно количество от това токсично вещество. Проведени са експерименти с опитните животни, които са яли сукралоза и всички от тях са получили разширяване на черния дроб и калцифициране на бъбреците. Според скорошни данни сукралозата има отрицателен ефект върху мозъка, нервната система, имунната система. Смята се, че този подсладител може да причини вродени дефекти или дори ракови болести. Немащабно ново изследване сочи още, че комбинацията от глюкоза и сукралоза оказва негативно влияние върху нивата на кръвната захар и инсулина.
Безпосна доза 4 мг на 1 кг телесно тегло

6- ЗАХАРИН или Е954
Това е най-старият от всички подсладители и е около 300 пъти по-сладък от захарта. Той не се усвоява от организма и няма никакви калории. На практика има изследвания които посочват, че този продукт далеч не е диетичен. Неговото действие обърква тялото, което вместо да отслабва от липсата на чиста захар, започва да пълнее. Също като аспартама и захаринът предизвика нежелани странични реакции. Най-безобидната е перманентно главоболие. Захаринът не се усвоява от тялото, трудно се изхвърля и на практика се наслагва в организма. През 1970 година изследване показва, че захаринът предизвиква рак на пикочния мехур при плъховете. Това доведе до временната му забрана, но малко след това отново му бе дадена зелена светлина. В Канада употребата му е забранена.
Аспартам-сладкият убиец в луксозна опаковка
бутон за споделяне

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP