Предоставено от Blogger.

понеделник, 25 май 2015 г.

Глюкоманан- новото японско чудо

Глюкоманнан
Глюкомананът е вещество, което се извлича от грудките на японското растение – кониаку или известно още като коняк или конджак. На латински е Amorphophaiius Konjac.Растението е от същото семейство, от което е и яма и много важна съставка на редица японски ястия от 2000 години. Освен това обаче се оказва, че това е истинска здравословна бомба за човешкият организъм. Приеман като допълнение към храната, екстрактът от Картофена палма намалява скоростта на усвояване на въглехидратите, предотвратявайки внезапните пикове в стойностите на кръвната захар. При приемане с вода или други течности глюкомананът увеличава обема си до 200 пъти, превръщайки се в желеобразна маса, което го превръща в идеалното средство за отслабване без глад, тъй като създава продължително усещане за ситост. Той играе съществена роля и в прочистването на организма, като абсорбира токсините, образуващи се в хода на храносмилането и отделянето в червата и по този начин възпрепятства попадането им в кръвообръщението. В резултат, освен осигуряването на оптимална чревна функция, екстрактът от Картофена палма намалява и натоварването върху панкреаса. Глюкомананът спомага за намаляване на нивата на холестерола, което го прави ценен помощник в борбата със затлъстяването, атеросклерозата, сърдечносъдовите заболявания, диабета и камъните в жлъчката.

Растението Amorphophallus konjac или конджак е голямо, екзотично многогодишно растение, разпространено в Азия – основно в Китай и Виетнам. Други имена, под които се среща това необичайно растение са: змийска палма, дяволски език, палма кониаку.
Средната височина на палмата е около 120 сантиметра, но срещат и по-високи видове, особено когато се развиват в по-сенчести места. Анатомията на това растение е много интересна, тъй като подземната му част включва грудка и стъбло, а надземната, която наподобява стъбло, е всъщност единственото листо на растението. При някои видове от род Amorphophallus – Amorphophallus titanium, единичното листо може да достигне до шест метра височина и два и половина метра широчина. Единичното листо се разклонява на по-малки листенца, които се свързват с него чрез дръжки.
Когато растението достигне своята зрялост, то цъфти. Цветовете са големи, до един метър,  с много екзотичен външен вид. Състоят се от дълга, подобна на шип, централна част и листо в цвят бургунди, което я обгръща. Въпреки екзотичната си красота, цветовете отделят неприятна миризма.
Свежият корен от конджак представлява грудка, подобна на сладък картоф, но с овална форма. Основната съставка на растението е фибрите глюкоманан. Количеството на фибрите достига своя връх през третата година от растежа на растението. Конджак е единственото растение, което може да произвежда огромни количества глюкоманан. Когато коренът се изсуши, около 40 до 60 процента от сухата маса представлява глюкоманан.

бутони за споделяне

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP