Предоставено от Blogger.

Blogger трикове

бутон за сайт
              Как да сложа джаджи на блога


             За да си инсталирате някаква джаджа трябва да вземете HTML кода и от някой сайт за джаджи, и да я поставите някъде във вашият блог. Например ако искате да я поставите в страничният бар, отидете на Оформление/ добавете нов елемент - HTML/JavaScript и поставете кода на джаджата в този елемент.

Сайтове от които да взимате безплатни джаджи са :
Тук приспособленията са подредени по категории. Те са правени от различни автори. След като си изберете джаджа, кликнете на бутона "Добавете към Уеб Страницата си", и ще ви се отвори поле за настройване на джаджата към вашата страница. Може да променяте цвят и размер.
Един от най-голямите сайтове с джаджи. Има всякакви подредени по категории. Могат лесно да се инсталират за BLogger, WordPress, MySpace и TypePad. Нужна е регистрация, която е напълно безплатна.
Подобен сайт на WidgetBox. Отново е нужна регистрация, която е безплатна. Ако имате OpenID, може да влизате с него в сайта.
В тези сайтове ще намерите различни линийки, които да поставите във вашият блог. Има линийки за бременност, за възразст, за отслабване , за диети и за какво ли още не. Първите 2 сайта са на Български език, а последните 2 са на Английски.

     Как да поставя видео на YouTube Видео в блог

          Статията обяснява как да си сложите видео от YouTube във вашият блог в Blogger(Blogspot). Процесът на поставяне на видео от YouTube в блог е много елементарен. Дори и най-начинаещите ще се справят с това. Ако искате да си сложите оригинално ваше видео, първо трябва да го качите в YouTube. Може да поставяте в блога си и всеки един клип от YouTube.

1. Намерете в YouTube желаното от вас видео. От дясната страна е описанието на видеото, има поле Embed с код вътре в него. Копирайте кода и го поставете временно в Notepad.2. Влизате си във контролният панел на вашият блог, отивате на публикации. Започнете нова публикация, или редактирайте някоя предишна.
3. Влезте в Редактиране на HTML на вашата публикация и поставете embed кода , който взехте от YouTube където пожелате. Позицията на която поставите кода, ще е позицията на която ще се появи видеото.

     

Как да инсталирам нов Шаблон в блога

           Омръзнаха ли ви стандартните шаблони в Blogger. Струват ли ви се нефункционални само с 2 колони. Ако искате да си сложите по красив шаблон или да искате да е с 3 колони, няма нищо по лесно от това. За да си сложите нов шаблон , първо трябва да го имате. Шаблона представлява xml или текстов файл, който трябва да поставите в Blogger.
         Ето как става това : Влезте във вашият блог и отидете на Оформление / Редактиране на HTML кода. В горната част имате секция Архивиране/Възтановяване на Шаблон и в нея поле в което да посочите и да качите файла със шаблона от вашият компютър. Качете файла и инсталирайте шаблона.
Сайтове с безплатни шаблони:
 BTemplates - много шаблони за Blogger разделени по категории.
 Mashable - 50 шаблона за Blogger


Как да подобря класирането си в Google 

           В оптимизирането на една страница за интернет търсачките има два подхода on- page и off-page, т.е. оптимизиране на елемти от страницата (on-page) или набавяне на външни линкове към страницата (off-page). Тук ще разгледаме част от on-page оптимизацията на вашият блог и по-точно тагът Title.
         Taгът Title е един от най-важните в on-page (вътрешната) оптимизацията на вашият блог. Google обръща голямо внимание на всяка една дума в title тага на страницата, като ги степенува по-важност от ляво на дясно. Така че е добре да в title тага да се сложи заглавието на публикацията ви от ляво и името на блога ви от дясно. До сега в title се поместваше само заглавието на публикацията ви. Чрез добавяне и на името на блога ви, увеличавате шансовете си за класиране по ключовите думи от заглавието на вашият блог.
Нужна е само лека промяна в HTML Кода на вашият шаблон:
1. Отидете на Оформление / Редактиране на HTML
2. Намерете реда
<title><data:blog.pageTitle/></title>
 Намира се в началото на шаблона в първите 10-тина реда.

3. Заменете го със следният код :<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>

 
                 Как да сложа модул за гласуване в блога

                Първо вземете кода за модула от http://www.outbrain.com/ . За препоръчване е да се регистрирате, макар че модула си работи и без регистрация. Предмството да се регистрирате е, че ще имате детайлни статистики за това кои статии са гласувани, с какви оценки и може да правите по-финни настройки на модула. От скоро модулът е преведен и на български език, което е супер.
              Ако сте регистрирали, влезте си в акаунта и дайте на claim your blog, запишете урл адреса на блога си и посочете на коя платформа е. Ако не сте регистрирани, директно посочете платформата, в случая Blogger (Голямото Червено B). Изберете език, както казах от скоро е вкючен и българският. Като дадете на Get Widget Now, автоматично ще влезнете в Blogger, и можа да поставите кода в нова притурка. Препоръчвам ви да си инсталирате модула за гласуване в края на статиите ви, така ще е по удобно на посетителите да гласуват и да виждат подобни статии от блогът ви.
Инсталиране на Модула в края на публикациите ви:
Първо вземете кода на модула и му направете parse. Влезте на Оформление, Редактиране на HTML, дайте отметка на разгъване на шаблона на притурки. Намерете следното :
<p><data:post.body/></p>
След него поставете парснатият код на модула и запишете шаблона.
Ако имате адсенс реклама поставена в края на публикацията ви или линк към пълното съдържание на статията, преценете къде точно да поставите модула за гласуване, преди рекламата или след нея. Внимавайте само да не смесите кодовете на двете, че ще оплескате всичко.

              Как да скрия навигационното меню

             Навигационното меню в Blogger или Blogspot по подразбиране се намира в най-горната част на всеки блог намиращ се на платформата Blogger. Това меню е полезен инструмент, който позволява на на читателите ви да търсят в блога по ключови думи или на случаен принцип да отидат на друг блог.
Но на много хора не им харесва, това че имат навигационно меню, което позволява на посетителите им да отидат на случаен блог, който може да има еротично съдържание. Също така може да избирате само между 4 цвята, които може да не си пасват с останалата цветова гама на блога ви.
За да изключите навигационното меню на вашият блог, трябва да отидете на Оформление , Редактиране на HTML кода. След това добавете следният код:
#navbar-iframe { height:0px; visibility:hidden; display:none; }
Кодът го добавете при другите css описания, намират се някаде в началото на кода. Ако не знаете какво е css , ще ги познаете по # пред описанията. Когато поставяте горният код, гледайте да не го вмъкнете в някое друго описание. Най добре намерете първият ред в кода започващ с # и точно преди него сложете кодът за скриване на навигационното меню.

Резюме на публикациите ви в главната страница

             Expandable Post Summaries е метод , с който на основната страница на блога се показва кратък абзац от статията ви, последван от линк „ Прочетете Целият Текст..” (или каквото вие решите да пише). Това позволява на читателите ви да прегледат кратките резюмета на статиите ви на заглавната страница на блога. Това е много по-удобно отколкото стандартното показване на цели статии в Blogger.
ПЪРВО: Добавяне на код към CSS.
Първо отидете на Оформление / Редактиране на HTML кода. Запазете си шаблона, ако оплескате нещата да може да го възстановите. Става като натиснете върху „Изтегляне на целия шаблон”. След това намерете краят на Head Секцията: тя завършва със този таг </head> . Точно преди този таг поставете следният код :
<style>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
span.fullpost {display:inline;}
<b:else/>
span.fullpost {display:none;}
</b:if>
</style>
Запазете Шаблона.
ВАЖНО: Малко преди </head> има таг ]]></b:skin> . Кода който поставяте трябва да се намира между тези два тага.
ВТОРО : Добавяне на Линк в края на резюмето.
Отидете пак на Оформление / Редактиране на HTML кода. Този път дайте отметка на „Разгъване шаблоните на притурки”. Ако не отметнете там , няма да може да видите следващят код. Намерете този код <data:post.body/> (Най-лесно се търси като натиснете CTRL+F и в търсачката на браузера поставите това което търсите). Този код
<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'>
<a expr:href='data:post.url' target='_top'>Прочетете Цялата Статия...</a>
</b:if>
поставете веднага след <data:post.body/>
ВАЖНО: Ако искате да промените размера и цвета на линка променете кода така :
<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'>
<a expr:href='data:post.url' target='_top'><font size=”120” color=”red” > Прочетете Цялата Статия...</font></a></b:if>
Където размера ще променяте от size=”120” ,а цвета от color=”red”. Стойностите които ще променяте са във кавичките.
ТРЕТО: Модифициране на Статиите ви.
Отидете на Настройки / Форматиране. Най отдолу има поле озаглавено „ Шаблон за Публикации”. В това поле поставете следният код :
Началният Абзац Тук <span class="fullpost">Остатъка от статията тук</span>
Запазете настройките.
Сега като дадете на Създаване на Публикация и натиснете Редактиране на HTML кода ще видите горният текст , който записахте в шаблона за публикации. На мястото на „Началният Абзац Тук „ поставете началото на статията ви, което ще се вижда на заглавната страница. Другата част от статията напишете на мястото на „Остатъка от статията тук”. В никакъв случай не трийте <span class="fullpost"> и </span>.
Забележки : Този хак няма да се появи автоматично на старите ви статии. Нужно е всяка статия поотделно да я обработите. Текста който искате да се вижда само във пълната статия ограждайте отгоре с <span class="fullpost"> и отдолу с </span>. Тази редкация я правете като сте в режим редкатиране на HTML кода.

                                           Как да сменя Favicon иконката

                Това е иконката която се появява вляво от url адреса на уеб сайтовете. Стандартната такава иконка за Blogger e голямо бяло B на червен фон . Стига да имате желание и вие може да си сложите ваша иконка за вашият блог. Ето какво трябва да направите :
1. Направете си изображението което желаете. Трябва да е в размер 16x16 или 32x32 пиксела. За предпочитане е да е 16x16, защото по-старите браузъри да могата да го четат. След това запишете изображението в GIF формат.
2. Качете файла в някой онлайн сайт за изображения, например tinypic.com и си запишете url адреса, който ще ви дадът. Ще получите няколко различни варианта на адрес за файла, на вас ще ви трябва този : Direct Link for Layouts.
3. Отидете на Оформление / Редактиране на HTML кода. В началото намерете този код :
<title><data:blog.pageTitle/></title> и веднага след него добавете следният код:
<link href='URL на файла' rel='shortcut icon' type='image/gif'/> и заменете URL на файла с адреса ,когото ви дадоха за вашият файл.

Read more...

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | The Blog Full of Games

Back to TOP